Kesällä kaikki on toisin
Terminen kesä katsotaan alkavaksi, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyväisluontoisesti +10 °C:n yläpuolelle, ja päättyväksi, kun se vastaavasti laskee saman rajan alle.
Kesälomakausi ajoittuu suomalaisessa työmaailmassa heti vapun jälkeen ja päättyy syyskuun lopussa. Touko- tai syyskuun kesäloma ei kovin usein termistä kesää tunne, eikä saa riemunkiljahduksia, jos niitä lomavaihtoehdoksi tarjotaan.
Mutta milloin alkaa suomalaisten kesä? Onkohan kesä yhtä odotettu ilman kesälomaa? Tuskin, vaikka monet, lähestulkoon kaikki suomalaiset saavat senkin jossain elämänsä vaiheessa kokea.
Olin joskus opiskeluvuosien kesällä töissä valtion organisaatiossa. Tein kesälomasijaisuutta. Kesälomalle lähtevä henkilö opasti minut töihinsä ja sitten juhannuksen saapuessa pakkasi kimpsunsa ja lähti riemumielin kesälomalle. Minä jäin haikeana laskujen pariin unelmoimaan ajasta, jolloin itsekin pääsen samaan vaiheeseen elämässäni.
Kesä kului silloinkin nopeasti, ja pian jo tutuksi tulleiden kenkien, tosin huomattavasti hitaammalla tahdilla, kuuluva askellus lähestyi.
Kesälomalainen palasi töihinsä. Virkistäytyneenä? Varmaan sitäkin, mutta alakuloa kuului äänessä ja näkyi myös vartalon kielessä. Nyt se loma on ohi ja seuraavaan kesälomaan on aikaa taas lähes vuosi.
Siitä valtion reipas virkailija kuitenkin piristyi ja kaivoi jostakin laatikosta jo ensi vuoden kalenterin esiin. Ja yllätys. Kesälomalta paluun ensimmäinen varsinainen työtehtävä piirtyi nätisti kalenteriin ensi kesän kohdalle suurin, kaikki päiväkohdat täyttävillä kirjaimilla: KESÄLOMA!
Juuri työuraani aloittelevana siinä mietiskelin, että oliko kesälomalaisen tämän kesän vietto jotenkin erityisen onnistunut, oliko kesän ja kesäloman odotus työpaikoilla aina näin toiveikasta, vai kertoiko se myös jotain innostuksesta omaan työhön ja työyhteisöön.
Toivottavasti ennen kaikkea kahdesta ensimmäisestä.
Hauskaa kesää ja kesälomaa!
Harri Puhakainen
Tuottaja, Ilkka Media