Alanvaihtaja näkee potentiaalia pojissa
Lähihoitajaopinnot johdattivat Tatjana Asplundin merkityksellisen työn pariin. Nyt hän vetää pojille suunnattua iltapäivätoimintaa, jossa jokainen saa kokea liikunnan iloa ja aikuisen läsnäoloa.
Vöyriläinen Tatjana Asplund, 53, on kokenut kouluttautuja ja ammatinvaihtaja. Hän on ollut liikunta-alalla yli 30 vuotta ja työskennellyt muun muassa terveystiedon ja liikunnan opettajana sekä liikuntasuunnittelijana Vaasan kaupungilla.
Koulutustaustalla Asplundilla on useita ammatti- ja korkeakoulututkintoja. Hän on opiskellut esimerkiksi lastenohjaajaksi ja liikunnanohjaajaksi (AMK) ja suorittanut ammatillisen opettajan pedagogiset opinnot. Hänellä on jonkin verran takana myös johtamisen ylemmän AMK:n opintoja.
Nyt Asplund suorittaa Vamian lähihoitajan tutkinnon mielenterveys- ja päihdeosaamisalan viimeistä harjoittelua oppisopimuksella Vaasan Setlementissä, jossa hän työskentelee lapsi- ja perhetyön ohjaajana.
─ Auttamisen halu on vain niin voimakas, että veri veti tälle puolelle. Kaipasin ihmisläheisen työn pariin ja Vamia on minulle entuudestaan tuttu, joten päätin lähteä vielä opiskelemaan, Asplund taustoittaa.
Asplund on suorittanut lähihoitajaopintonsa monimuotona, mikä mahdollistaa joustavan opiskelun työn ohella.
─ Suurin osa meistä aikuisopiskelijoista on alanvaihtajia ja perheellisiä, joten opinnoilta vaaditaan joustavuutta. On hienoa, että opiskelussa on pystynyt hyödyntämään elämän kokemusta ja aikaisempia koulutuksia.
Tulevaisuutta rakentamassa
Vaasan Setlementtiyhdistys on voittoa tavoittelematon kansalaisjärjestö, joka tarjoaa monipuolisia palveluja ja yhteisöllistä toimintaa kaiken ikäisille. Yhdistyksen tavoitteena on helpottaa vaasalaisten arkea ja vähentää yksinäisyyttä tarjoamalla kohtaamispaikkoja.
Setlementillä Asplundin vastuulla on erityisesti 3.–5.-luokkalaisten poikien toiminta Ristinummen alueella.
─ Poikatyö on osaltaan ennaltaehkäisevää työtä, jonka tarkoituksena on kehittää lasten sosiaalisia taitoja ja sitä kautta tukea tulevaisuutta Ristinummella, Vaasan Setlementin perhetyön vastaavan ohjaajan sijainen Sirpa Myllyniemi kertoo.

Alakouluikäiset pojat menevät koulun jälkeen suoraan Setlementille. Asplund kertoo, että ensin tehdään läksyt, syödään välipalaa ja sen jälkeen on hauskaa yhteistä tekemistä.
─ Meillä on esimerkiksi kokkikerho ja höntsäliikuntaa, joka on poikien suosikki. Täällä ei ole koululiikunnasta tuttua arvosteluasteikkoa, vaan kaikki ovat yhtä hyviä. Kun huomaan, että pojat uskovat itseensä ja löytävät omia vahvuuksiaan, se lämmittää sydäntä, Tatjana hymyilee.
Setlementin poikien iltapäiväryhmät ovat ääriään myöten täynnä, mikä kertoo toiminnan tarpeellisuudesta.
Kun huomaan, että pojat uskovat itseensä ja löytävät omia vahvuuksiaan, se lämmittää sydäntä.
─ Teemme yhteistyötä koulujen kanssa, joten olemme tietoisia Vaasan lasten ja nuorten tilanteesta. Voin sanoa, että täällä Ristinummella olemme ihan ytimessä, ja tämä alue kaipaa nimenomaan tällaista toimintaa, Myllyniemi sanoo.
Aitoa välittämistä
Vaikka päivät ovat intensiivisiä, työ antaa Asplundille paljon myös takaisin. Hän näkee konkreettisesti, miten suuri merkitys läsnäololla ja kuuntelemisella on.
─ Kun seuraa tämän päivän menoa, läsnä olevan aikuisen puute on aika iso. Pojat huomaavat heti, jos en ole läsnä. Ja minä haluan olla, sataprosenttisesti jokaisen kanssa. Saatan olla päivän aikana ainut aikuinen, jolle he voivat kertoa ja luottaa asioita.
Tatjanasta välittyy vahvasti aito välittäminen ja halu kannustaa poikia.
─ On ihana nähdä poikien ilmeet ja eleet, kun heitä kehuu. Toivon, että voin olla edes se yksi aikuinen, joka tukee ja tsemppaa heitä. Sydän on kyllä ihan heltynyt näihin poikiin.
Tällä hetkellä Asplund kokee olevansa oikealla alalla ja oikeassa paikassa. Hän pitää kuitenkin mielen avoimena tulevaisuuden tuulille.
─ Täytän kesällä 54. Elämän aikana on tullut opiskeltua ja kokeiltua kaikenlaista. On minulla jo sairaanhoitajankin opiskelupaikka tiedossa. Katsotaan, mihin se johtaa, Asplund naurahtaa.
On ihana nähdä poikien ilmeet ja eleet, kun heitä kehuu. Toivon, että voin olla edes se yksi aikuinen, joka tukee ja tsemppaa heitä.
Asplundilla on myös oppisopimuksista aikaisempaa kokemusta ja hän suositteleekin opiskelumuotoa lämpimästi erityisesti aikuisopiskelijoille.
─ Kyllä oppisopimus on yksi fantastisimmista tavoista opiskella ja oppia työn ohella. Nyt kun aikuisopintotuki jäi pois, tämä mahdollisuus korostuu entisestään. Taloudelliset asiat on kuitenkin otettava huomioon. Jos vain löytyy soveltuva paikka, kannattaa kokeilla. Tämä on aivan huippumahdollisuus, Asplund rohkaisee.