Yksi vuosi, monta mahdollisuutta -Etelä-Pohjanmaan Opisto avaa ovia
Kansanopistovuosi voi avata ovia korkeakouluun, tarjota uuden suunnan tai auttaa pyrkimään kohti omia unelmia. Etelä-Pohjanmaan Opistossa moni on löytänyt paikkansa – ja samalla itseluottamusta, yhteisön ja uusia mahdollisuuksia.
Kun puhutaan opinnoista lukion tai peruskoulun jälkeen, kansanopisto ei aina ole ensimmäinen vaihtoehto, joka nuorelle tai hänen huoltajalleen tulee mieleen. Etelä-Pohjanmaan Opiston kehittämispäällikkö Päivi Sirkka haluaa tämän muuttuvan.
ー Kansanopistovuosi on loistava tapa ottaa aikaa itselle ja pohtia tulevaisuuden suuntaa. Opisto on turvallinen ympäristö kasvaa, kokeilla ja myös opiskella tavoitteellisesti, Sirkka sanoo.
Etelä-Pohjanmaan Opisto toimii kahdella kampuksella: Ilmajoella ja Kauhajoella. Aiemmin nämä olivat kaksi erillistä opistoa: Etelä-Pohjanmaan Opisto Ilmajoella ja Kauhajoen Opisto Kauhajoella. Vuodenvaihteessa ne yhdistyivät yhdeksi kokonaisuudeksi, jonka toiminta jatkuu nyt kahdella paikkakunnalla. Tämä mahdollistaa entistä laajemman koulutustarjonnan ja monipuolisemmat opiskelumahdollisuudet.
Opistossa opiskelee vuosittain satoja opiskelijoita eri taustoista. Osa tähtää korkeakouluihin, osa hakee suuntaa tai rohkeutta uuteen alkuun. Opistolla voi suorittaa kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon, opiskella avoimen yliopiston opintoja tai syventyä taiteisiin kuten musiikkiin, tanssiin, teatteriin ja kuvataiteeseen. Väyläopinnot mahdollistavat myös suoran pääsyn korkeakouluun.
Yhteisö, joka jää mieleen
Moni opiskelija nostaa esiin yhteisöllisyyden, joka tekee opistosta ainutlaatuisen. Myös usealla julkisuudestakin tutulla eteläpohjalaisella on takanaan ikimuistoinen kansanopistovuosi. Tangokuninkaallisen kruunua tavoitteleva laulaja Antti Railio opiskeli Kauhajoella.
ー Meillä oli bändi nimeltä Almost Famous ja hyvä henki. Kaikki elivät ja hengittivät musiikkia. Se oli yksi hienoimmista ajoista mun elämässä, Railio muistelee.

Opiston vahvuuksiin kuuluu myös henkilökohtainen tuki. Opettajat ovat aidosti läsnä ja kiinnostuneita opiskelijoiden hyvinvoinnista.
ー Me käymme jokaisen opiskelijan kanssa henkilökohtaisia keskusteluita heidän suunnitelmistaan ja tavoitteistaan. Se kuuluu kansanopisto-opettajan työnkuvaan, Päivi Sirkka kertoo.
“Tunsin, että musta on tähän”
Useat entiset opiskelijat kuvaavat opistovuotta elämänsä käännekohdaksi. Rosita Mäntyniemi, joka kilpaili tänä vuonna The Voice of Finlandissa, haki opiston musiikkilinjalle Ilmajoelle lukion aikuislinjan jälkeen.
ー Musiikki on ollut mulle aina ykkösjuttu. Opistovuosi oli lempeä tapa palata sen pariin. Eniten jäi mieleen itsevarmuus, mitä sain. Tunsin, että musta on laulajaksi, Mäntyniemi kertoo.
Romanitaustaisena hän kiittää opiston yhdenvertaista ja avointa ilmapiiriä.
ー Minua kohdeltiin täysin samalla tavalla kuin kaikkia muitakin. Se jäi todella vahvasti mieleen -että opistolla saa olla oma itsensä, Mäntyniemi kuvailee.

Suunnan löytämisen vuosi
Erityisopettajana työskentelevä ja Diilistä tuttu Niko Häkli tuli opistolle Ilmajoelle ilman selkeää suuntaa. Hän aloitti musiikkilinjalla, mutta löysi paikkansa kasvatusalalta ja suoritti myöhemmin kasvatus- ja ohjausalan perustutkinnon.
ー En tiennyt yhtään, mitä haluaisin tehdä. Olin ensimmäisen vuoden musiikkilinjalla ja huomasin, että lasten ja nuorten kanssa työskentely on mun juttu. Oli helppoa jatkaa opintoja opistolla, kun tunsi jo opettajat ja paikan, Häkli kertoo.
ー Suosittelen opistoa erityisesti niille, jotka eivät vielä tiedä, mitä haluavat. Osallistu kaikkeen, tutustu ihmisiin ja ota kaikki irti vuodesta -se kannattaa, Häkli painottaa.

Itseluottamusta ja onnistumisen kokemuksia
Tangokuninkaallisen titteliä tavoittelee tänä vuonna myös Susanna Hakko, joka aikoinaan opiskeli Kauhajoen opistossa kymppiluokalla. Hän halusi korottaa arvosanojaan päästäkseen musiikkilukioon – ja onnistui.
ー Olin aiemmin ajatellut, ettei musta ole mihinkään. Mutta opistolla sain onnistumisen kokemuksia ja huomasin, että pystynkin. Se toi valtavasti itseluottamusta, Hakko kertoo.
Sittemmin myös hänen tyttärensä on opiskellut Etelä-Pohjanmaan Opistossa Ilmajoella.
ー Opisto oli turvallinen paikka päästää oma lapsi kasvamaan ja itsenäistymään.

Naurettavan laadukasta opetusta
Päivi Sirkka tiivistää opiston hengen napakasti:
ー Opiston valttikortti on ”naurettavan laadukas opetus”, kuten yksi opiskelijoistamme sitä kuvaili. Meillä on rauhallinen, yhteisöllinen ja turvallinen oppimisympäristö, jossa voi rakentaa omaa ja omannäköistä polkua eteenpäin.
ー Täällä voi opiskella, kasvaa ja unelmoida. Turvallisesti ja omassa tahdissa, Sirkka sanoo
Opintolinjat 2025–2026
Ilmajoki
- Farmasia – Väylä yliopistoon
- Lääketiede
- Kasvatustiede – Väylä yliopistoon
- Psykologia – Väylä yliopistoon
- Logopedia – Väylä yliopistoon
- Sosiaali- ja terveysala – AMK-väylä
- Kauppatiede – Väylä yliopistoon
- Oikeustiede
- Poliisi-, pelastus- ja sotilasala
- Drone-pilotti
- Musiikki
- Tanssi
- Teatteri
- TAIDE³
- Meikkaus ja maskeeraus
Kauhajoki
- Arkkitehtuuri
- Graafinen suunnittelu
- Kuvataide
- Mediataide – Pelivisio
- Taidekoulu Art Line
- Radiotoimittaja
- Hieroja
- Hyvinvointivalmentaja – Personal trainer
Lisäksi:
- Kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto
- TUVA-koulutus
- Opistovuosi oppivelvollisille
- Avoimen yliopiston opinnot
- Lyhytkurssit
Lisätiedot ja haku: epopisto.fi