Opiskelijoita ja tulevaisuutta varten
Vaasan yliopiston opiskelijat saavat nauttia kansainvälisesti palkitusta opetuksesta, yhteisöllisestä opiskeluelämästä sekä koulutuksen tuomista mahdollisuuksista työelämässä.
Vaasan yliopiston rehtori Minna Martikainen kertoo, että Vaasan yliopisto saavutti liiketaloustieteessä suomalaisten yliopistojen ykkössijan Shanghai Rankingin julkaisemassa vuoden 2024 Global Ranking of Academic Subjects -yliopistovertailussa.
Vertailussa saavutettu 22. sija asettaa yliopiston liiketaloustieteessä myös kansainväliseen huippukastiin. Johtamisessa Vaasan yliopisto teki merkittävää edistystä ja nousi maailman 500 parhaan joukosta 300 parhaan joukkoon.

─ Peilasimme, mikä muutoksen sai aikaan, ja huomasimme, että siihen vaikutti erityisesti tutkimuksen ja yritysyhteistyön yhteisvaikutus. Tutkimus ei yksistään tee hyvää yliopistoa, vaan sen tulee näkyä opiskelijoille koulutuksessa. Opiskelijat ovat yliopiston sydän, Martikainen hymyilee.
Yliopiston opiskelijamääriä on lisätty vähitellen Martikaisen mukaan yhteiskunnan pyynnöstä, sillä Vaasan yliopistosta valmistuneilla on työelämässä arvostettu maine ja he työllistyvät erinomaisen hyvin.
─ Alueemme tarvitsee osaajia, ja siksi keskitymme siihen, miten opiskelijat saavat enemmän projektitöitä, harjoittelupaikkoja ja kesätöitä alueelta. Tämä lisää motivaatiota jäädä alueelle töihin. Vaikka opiskelijat lähtisivät muualle Suomeen tai kansainväliseen työelämään, tärkeintä on, että heillä on meiltä saatu hyvä koulutuspohja.
Oman alan töitä
Vaasalainen, Laihialta kotoisin oleva Eveliina Luhtakallio, 21, opiskelee Vaasan yliopistossa kauppatieteitä kolmatta vuotta pääaineenaan talousoikeus.
─ Olen tykännyt opiskelusta yliopistossa, ja opiskelemani ala tuntuu omalta. Täällä on ollut huippukivaa, ja olen saanut paljon uusia ystäviä, Luhtakallio sanoo tyytyväisenä.

Luhtakallio on työskennellyt ABB:llä kaksi vuotta, joista toisen vuoden hän on tehnyt pääasiassa tuotemarkkinointia.
─ Olen opiskellut markkinointia ja tuotantotaloutta sivuaineena. Se on täysin sitä, mitä tarvitsen myös työelämässä, sillä markkinoin töissäni moottoreita. Kyllä sen huomaa, että kurssien teoria-asiat ovat tulleet käytäntöön, Eveliina havainnoi.
Porista kotoisin oleva, tänä päivänä vaasalainen Veikko Rauta, 24, opiskelee Vaasan yliopistossa automaatio- ja tietotekniikkaa kolmatta vuotta.

─ Olin ajatellut hakea lääketieteelliseen ulkomaille, mutta korona sekoitti hakuprosessia. Hain sitten puolivahingossa Vaasan yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä. Ala ei ollut oma, mutta tykästyin Vaasaan, ja tiesin haluavani vaihtaa diplomi-insinööriopintoihin. Valitsin uudelleen Vaasan, ja se oli varma valinta, Rauta kertoo opintopolustaan.
Samoin kuin Luhtakallio, Rauta on löytänyt oman alansa töitä. Hän on työskennellyt pari kesää Hitachi Energyllä ja tehnyt silloin tällöin töitä myös koulun ohella.
Punahaalarinen yhteisö
Vaasan yliopiston opiskelijoiden samanväriset haalarit kuvaavat hyvin yhteisöllisyyttä, joka yliopistossa vallitsee.
─ Kaikki tuntevat kaikki. Itse menin fuksien tekniikan kurssille, ja silti sieltä löytyi paljon tuttuja. Minne tahansa menee, aina on tutut kasvot vastassa, mikä luo turvallisuuden tunnetta, Luhtakallio kuvailee.
Kolmannen vuoden kauppatieteiden opiskelija Joel Jaatinen, 22, on kotoisin pääkaupunkiseudulta ja muutti Vaasaan opintojen perässä.

─ Olen viihtynyt hyvin. Täällä on hyvä ilmapiiri ja paljon mahdollisuuksia. Yliopistossa on paljon muualta tulleita opiskelijoita, ja kaikki tuntuvat olevan samassa veneessä opintojen alussa, Jaatinen sanoo.
Opiskelijat puhuvat Vaasan opiskelijaelämän puolesta ja pitävät tärkeänä, että monipuolista oheistoimintaa on tarjolla. Kaikki kolme opiskelijaa ovat mukana yliopiston ainejärjestötoiminnassa, mikä kertoo sen suosiosta.
─ Tapahtumia on paljon, mutta ei ole painetta osallistumiseen. Kukin saa itse valita, mihin menee ja kuinka paljon tai vähän haluaa osallistua. Vaihtoehtoja riittää, ja opiskelijaelämästä on helppo luoda juuri itselleen sopiva. Täällä opiskelu avaa niin paljon ovia, ja itse olen ottanut siitä kaiken irti, Eveliina iloitsee.