Rakkaan kyläkirkon tukipilarit
Yli 70-vuotiasta Kitinojan kyläkirkkoa ylläpitää kyläkirkkoyhdistys vapaaehtoisvoimin.
Kitinojan kyläkirkko on Kauno S. Kallion suunnittelema ja sen yli 70-vuotinen historia sisältää paljon ihmisiä, jotka ovat olleet kirkkoa rakentamassa ja pitämässä elinvoimaisena vapaaehtoisvoimin. Tätä hienoa perinnettä ovat jatkaneet myös Sisko Kitinoja, Alpo Kitinoja ja Eeva Kurunsaari, jotka ovat osa yhdeksän varsinaisen jäsenen ja kolmen varajäsenen aktiivista kyläkirkkoyhdistystä.
Sisko erosi kyläkirkkoyhdistyksen hallituksessa vuodenvaihteessa pitkälle yli 40 vuoden uran jälkeen. Alpo ja Eeva ovat olleet mukana yli kaksikymmentä vuotta hallituksessa.
– On sydämen asia tehdä työtä kotikirkon eteen, tiivistää Eeva, joka on tehnyt vapaaehtoistyötä muun muassa pyhäkoulun opettajana.
Samoilla linjoilla ovat muun muassa yli kymmenen vuotta kirkkovastaavan roolia hoitanut Sisko sekä hautausmaan isäntä ja kyläkirkkoyhdistyksen puheenjohtaja Alpo.
– Tämä työ on antanut paljon uusia ystäviä sekä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kirkko on yksi tärkeitä kylän tukipilareita, Alpo toteaa.
– Jäin 41-vuotiaana leskeksi, ja mieheni on haudattu tänne, joten tämä kirkonmäki on minulle erityisen tärkeä paikka, Sisko sanoo.
Satatuhatta tiiltä
Elettiin vuotta 1952, jolloin Helsingissä pidettiin kesäolympialaiset, joissa Suomi nappasi peräti 22 mitalia. Kitinojalla tämä vuosi kuitenkin muistetaan tuomiosunnuntaista, kun arkkipiispa Ilmari Salomies vihki Kitinojan kyläkirkon yhdessä yhdentoista papin kanssa.
Kitinojan kyläkirkko rakennettiin sadastatuhannesta tiilestä pääasiassa kyläläisten talkootyön ja lahjoitusten turvin.
Ylistaron kirkolle oli täältä matkaa yli kaksikymmentä kilometriä ja se otti hevosella kaksi tuntia suuntaansa
– Isonkyrön kirkkoherra rovasti Yrjö Simojoki oli sanonut puheessaan, että tämä kirkko rakennettu kalliolle uskon, toivon ja rakkauden työnä, Sisko kertoo.
Kuusi vuotta ennen kirkon rakentamista otettiin käyttöön Kitinojan hautausmaa.
– Ylistaron kirkolle oli täältä matkaa yli kaksikymmentä kilometriä ja se otti hevosella kaksi tuntia suuntaansa, Sisko sanoo.
Lapset täyttävät kirkon
Kirkon ja hautausmaan ylläpidosta vastaa kyläkirkkoyhdistys ja Seinäjoen seurakunta maksaa kirkosta vuokraa yhdistykselle.
Kitinojan kirkossa järjestetään muun muassa kerran kuukaudessa jumalanpalvelus ja kesällä hautausmaahartauksia joka toinen viikko. Yhdistys huolehtii myös kirkon suntiovuoroista.
– Naapurikylässä sijaitsevan Halkosaaren päiväkodin lapset tulevat tänne kouluun siunaamiseen aina keväisin ja loppuvuodesta adventtihartauteen. Silloin kirkossa on yli sata lasta, Sisko iloitsee.
Kitinojan kyläkirkon alakerran seurakuntasalissa pidetään pyhäkoulua ja diakoniatyön päiväpiiriä. Seuroja, konsertteja, majataloiltoja, syntymäpäiviä, vihkimisiä ja kastejuhlia pidetään Kitinojan kirkossa aika ajoin.
– Meillä on myös kylän oma noin kymmenen henkilön lauluryhmä, Alpo kertoo.
Aktiivista toimintaa
Kirkossa on kiertävät siivousvuorot, joita hoitavat maa- ja kotitalousnaisten yhdistyksen jäsenet. Kesäisin hautausmaalle pyritään työllistämään nuoria kesätyöntekijöitä.
– Kappeliseurakunnan ja Seinäjoen seurakunnan kanssa yhteistyö pelaa tosi hyvin, Sisko kehuu.
Kirkon öljylämmitys on vaihdettu maalämpöön, muutama vuosi sitten rakennettiin invaluiska, invaovi sekä uurnalehto ja muistokivi. Viime vuonna rakennettiin ulkovarasto.
– Toivottavasti kylältä tulisi nuorempaa porukkaa mukaan toimintaan, koko kolmikko toivoo.