Article image
12.10.2023
Blogi / Työelämä ja yrittäjyys

Myönteinen ilmapiiri auttaa jaksamaan

4.6/5 - (10 votes)

Nykyisyysselittäjäksi itseään tituleeraava Petri Rajaniemi pohdiskeli hiljattain eräässä tilaisuudessa ihmisten ja talouden käytösten muutosta. Hän kuvaili tilannetta näin: ”1990-luvun alussa talous tuli hulluksi ja ihmiset kärsivät. Tänä päivänä ihmiset on tulleet hulluksi ja talous kärsii.”

Kun tämän päivän menoa seuraa ja pysähtyy miettimään, niin Petri Rajaniemen sanoissa on totuuden siemen. Viime keväästä lähtien olemme saaneet todistaa toinen toistaan rajumpia ulostuloja esim politiikkaan liittyen. Mitä rumemmin toisen puolueen edustajaa haukutaan, sitä tyytyväisemmältä omat kannattajat vaikuttavat.

Asiat ovat kautta aikain riidelleet, mutta nyt riitelevät myös ihmiset. Pahaa oloa kanavoidaan käyttäytymällä töykeästi, viljelemällä törkeitä kommentteja ja vähättelemällä eri lailla ajattelevia. Jos epäasiallista käytöstä aletaan pitää normaalina, huono käytöskin yleistyy entisestään.

Miksi ihmiset sitten nykyään hyökkäävät yhä aggressiivisemmin toisiaan vastaan? Onko ihmisten muuttuneeseen käytökseen syynä sosiaalisen median nykyinen keskustelukulttuuri, jo kolme vuotta jatkunut epävarmuus vai ovatko syyt syvemmällä ihmisessä itsessään.

Ihminen, joka on tasapainossa itsensä ja ympäristönsä kanssa, ei koe tarvetta hyökätä muiden kimppuun. Hän enemmänkin haluaa rakentaa kuin rikkoa. Saada aikaan hyvää enemmän kuin pahaa. Hän muistaa opit toisen ihmisen kunnioittamisesta.

 Jospa aloitamme sillä, että jokainen meistä jättäisi sen ensimmäisen negatiivisen sanan sanomatta.

Kaiken tämän jo hieman oudoksikin muuttuneen maailman keskellä me kaikki yrittäjät yritämme pärjätä. Muutokset niin turvetuotannossa kuin turkiseläintaloudessa ovat olleet nopeita ja yhtäkkiä sinun harjoittamastasi elinkeinosta on tullut kielletty tai ei-hyväksytty. Huono käytös on lisääntynyt kaupoissa ja se kohdistuu myös henkilökuntaan. Maatalousyrittäjät ja monet muut kamppailevat kannattavuusongelmien kanssa.

Entistä tärkeämmäksi tässä ajassa nousee ihmisten keskinäinen kunnioitus, yhdessä pärjääminen ja myönteisten asioiden kanssa eteenpäin meneminen. Jospa aloitamme sillä, että jokainen meistä jättäisi sen ensimmäisen negatiivisen sanan sanomatta ja kohtaisikin kanssa ihmisen positiivisella ja kannustavalla käytöksellä.

Me yrittäjäjärjestössä haluamme kiinnittää huomiota toisen ihmisen kunnioittavaan käytökseen. Niin järjestön sisällä kuin sen ulkopuolella. Myönteinen ilmapiiri auttaa jaksamaan haastavien aikojenkin läpi.

Anne Niemi
puheenjohtaja
Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät
Hippi Hovi
toimitusjohtaja
Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjät

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (10 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
työelämä ja yrittäjyys yrittäjäliite yrittäjät

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset