Kaupallinen yhteistyö

16.02.2024
Terveys ja hyvä elämä

Opistovuosi tuo iloa ja itsetuntemusta

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Peruskoulunsa päättäneille oppivelvollisille tarkoitettu Opistovuosi auttaa nuorta löytämään itsensä.

Oppivelvollisille suunnattu Opistovuosi on yhden lukuvuoden kestävä koulutus kansanopistossa ja se antaa hyvän pohjan esimerkiksi lukio- tai ammattiopinnoille. Etelä-Pohjanmaan opistolla on järjestetty Opintovuosi-koulutusta nyt jo kolmena vuotena.

– Meillä on ollut joka vuosi noin kymmenen opiskelijaa, mutta 20 mahtuisi. Kaikki ovat vielä siis päässeet, jotka ovat halunneet tulla, Opintovuosi-koulutuksesta Etelä-Pohjanmaan opistolla vastaava opettaja Johanna Stenroos kertoo.

Opistovuosi-koulutuksessa on tehty paljon oikein, sillä opiskelijoiden Onni Hännisen (vas.), Minea Pitkärannan (toinen oikealta) ja Viivi Linnanmäen (oik) mielestä parasta on ehdottomasti koulun käyminen. – Täällä tehdään asioita mitkä kiinnostavat ja yhteishenki on todella hyvä, Linnanmäki sanoittaa kaikkien tuntemukset. Kuvassa myös vastuuopettaja Johanna Stenroos (toinen vas.)

Opistovuosi-koulutukseen voi tulla mukaan myös kesken lukuvuoden. Opinnot koostuvat perusopinnoista sekä suuntautumisopinnoista. Opistovuoden aikana voi myös korottaa peruskoulun arvosanoja, suorittaa lukio-opintoja tai ammatillisia opintoja.

– Teemme yhteistyötä Ilmajoen lukion kanssa ja taidesuuntautumisten opinnoista hyväksiluetaan 50 opintopistettä kyseiseen lukioon siirryttäessä, Stenroos vinkkaa.

Olisiko minusta tähän?

Opistovuoden tarkoituksena on lisätä nuoren itsevarmuutta, selkeyttää tulevaisuudentoiveita sekä lisätä opiskeluvalmiuksia. Samalla pääsee jo opiskelemaan itseä kiinnostavaa alaa turvallisessa, sisäoppilaitosmaisessa ympäristössä.

Yleisissä opinnoissa harjoitellaan paitsi opiskelu- ja vuorovaikutustaitoja, myös arjen taitoja ja elämänhallintaa. Suuntautumisopinnoista suosituimpia ovat olleet taideaineet, ykkösenä teatteri.

– Taide on mahtava mahdollisuus itsetutkiskeluun. Täällä saa rohkeasti olla oma itsensä ja yhdessä pohditaan niitä suuntia, mikä olisi sopiva tulevaisuuden reitti, Stenroos kertoo.

Etelä-Pohjanmaan opistossa Opistovuoden opiskelijat voivat suuntautua teatteriin ja tanssiin, meikkaukseen ja maskeeraukseen, luovaan kirjoittamiseen ja toimittajakouluun tai drone-pilottiin. Koulutus toteutetaan yhteistyössä opiston muiden opintolinjojen kanssa.

– Se tuo myös rikkauden näihin ryhmiin, nuoret opistovuosilaiset saavat valita yksilöllisesti heitä kiinnostavia kursseja ja he pääsevät opiskelemaan kaiken ikäisten kanssa.

Opistovuosi-opiskelijat keskustelevat teatterin lavalla ringissä
Opistovuoden aikana pyritään nostamaan kaikkien yksilölliset taidot esiin. Minea Pitkäranta iloitsi improkurssista, johon kaikki halukkaat, myös muut kuin teatterilinjalaiset, pääsivät osallistumaan. – Se oli tosi ihanaa.

Eväitä elämään

Taideaineissa työskennellään tavoitteellisesti yhteisen produktion eteen ja vaikka opiskelu tapahtuu arkisin, esityksiä saatetaan pitää myös viikonloppuisin. Opetus tapahtuu pienissä ryhmissä ja jokainen opiskelija kohdataan yksilönä.

– Opistovuoden tavoitteena on mielekkään tekemisen ja opiskelun kautta sytyttää nuoren innostus opiskeluun ja yleisesti elämään. Opettajilta saa tukea erilaisiin haasteisiin ja jokaisen kanssa tehdään henkilökohtainen opintosuunnitelma, Stenroos kuvailee.

Monella nuorella on haasteita arjen rytmityksessä. Opintovuosi tuo siihenkin apua.

– Täällä jokaisen nuoren on alettava ottamaan vastuuta omasta elämästään, kun ei ole enää vanhempi sanomassa, että laitapa puhelin pois ja ala nukkumaan. Tämä on hyvä askel itsenäistymiseen, kun opiskelijat asuvat viikot täällä ja viikonloput kotona, Stenroos kannustaa.

Opistovuosi Teatteriopiskelija hyppää voltin
Teatteriakin oppii vain tekemällä, opiskelija Viivi Linnanmäki toteaa. – Täällä tehdään tosi paljon käytännön harjoituksia eikä niinkään istuta penkissä ja perinteisessä mielessä opiskella.

Yhteiset kiinnostuksenkohteet yhdistävät

Opistovuosi-opiskelijat Minea Pitkäranta, Onni Hänninen ja Viivi Linnanmäki valitsivat kaikki suuntautumisvaihtoehdokseen teatterin. Parasta vuodessa on ollut nuorten mielestä yhteishenki sekä mahdollisuus tehdä teatteria ammattimaisesti. Vaikka kukaan ei tuntenut toistaan entuudestaan, ryhmäytyminen samanhenkisten opiskelijakavereiden kesken tapahtui nopeasti.

– Oikein yllätyin, kuinka nopeasti nämä ottivat minut vastaan, muutamia viikkoja muiden jälkeen opintovuotensa aloittanut Hänninen kertoo.

Hänninen on kotoisin Suonenjoelta ja pitkästä välimatkasta huolimatta käy kotona joka viikonloppu. Pitkät junamatkat eivät harmita, sillä vaikka viikot vierähtävät kuin siivillä opistolla, on kotonakin mukava käydä.

Aikaisemmin sirkusta harrastanut ja teatterista kiinnostunut Hänninen yllättyi löytäessään itsestään Opistovuoden aikana myös tanssijan. Lisäksi hän kehaisee oppineensa siivoamaan.

Jos jotakin, kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Opistovuosi on tuonut roppakaupalla lisää itseluottamusta.

– Täällä on päässyt oppimaan niin paljon teatterista ja sen tekemisestä, mutta myös itsestään, Linnanmäki sanoo.

– On tullut myös rohkeutta tehdä asioita ja ylipäätään rohkeutta elämään, Hänninen jatkaa.

Opistovuosi-koulutus Vastuuopettaja Johanna Stenroos Etelä-Pohjanmaan opisto
Opistovuosi-koulutukseen voi tulla vaikka kesken lukukauden. – Meille voi tulla, jos esimerkiksi opinnot lukiossa tai ammattikoulussa ovat keskeytyneet, vastuuopettaja Johanna Stenroos vinkkaa.

Opettajille kiitosta

Myös opettajat saavat kiitosta. Kolmikon mielestä Etelä-Pohjanmaan opistolta löytyy ihan parhaat opettajat. Opettajat ovat paitsi ammattitaitoisia, myös huumorintajuisia ja hauskoja.

– He ovat myös ihanan kannustavia. Ei pelota yhtään mennä kysymään, jos joku painaa mieltä, Pitkäranta kiittelee.

– Heistä välittyy sellainen välittäminen. Täällä on hyvin turvassa heidän kanssaan, Linnanmäki täydentää.

Opiskelu on käytännönläheistä, ei niinkään perinteisestä penkissä istumista. Produktioita, eli taiteellisia teoksia tehdään sekä yksin että yhdessä. Yksilötyö voi olla esimerkiksi musiikkivideo, monologi, teatteri- tai tanssiesitys tai taideteos. Yhdessä tehdyissä teatteri- ja tanssiteoksissa on tärkeä roolinsa aina myös meikkaus- ja maskeerauslinjalaisilla.

Opistovuosi teatterilinjalla on vahvistanut kaikkien kolmen halua opiskella teatteri-ilmaisua. Pitkäranta ja Linnanmäki aikovat hakea opistolle opiskelemaan kasvatus- ja ohjausalan perustutkintoa. Hännisen suunnitelmissa on hakea Lahteen suorittamaan sirkusalan perustutkintoa. Perustutkintojen jälkeen jokaisen haaveissa siintävät teatterialan opinnot.

Opettaja keskustelee oppilaiden kanssa
Opistovuosi Etelä-Pohjanmaan opistolla
Etelä-Pohjanmaan opiston Opintovuosi-koulutukseen haetaan kevään yhteishaussa. Hakukohde on Opistovuosi. Aikaisempaa kokemusta esimerkiksi taideaineista ei tarvitse olla. Innostus ja kiinnostus riittää.

Opistovuosi

Opistovuosi on peruskoulun päättäneille oppivelvollisille tarkoitettu yhden lukuvuoden mittainen koulutus. Koulutuksen sisällöstä suuri osa on suuntautumisopintoja, jotka opiskelija voi valita oman mielenkiintonsa mukaan.

Opistovuosi on oppivelvollisille ilmainen. Myös asuminen opiston asuntolassa on ilmaista, samoin arki-päivisin tarjottavat aamupala, lounas ja päivällinen. Etelä-Pohjanmaan opiston sisäoppilaitosmainen asuminen on alaikäisille turvallinen paikka kokeilla omia siipiään ja itsenäistä elämää. Yhteisöohjaaja ja muuta henkilökuntaa on paikalla aina arki-iltaisin kello yhdeksään saakka.

Kenelle?
Sinulle peruskoulun päättävä nuori, joka
• haluat parantaa perustaitojasi ja opiskeluvalmiuksiasi tai korottaa joitain ysiluokan arvosanojasi
• kaipaat tukea opiskelumotivaation löytämiseen
• haluat selkiyttää tulevaisuudensuunnitelmia tai olet keskeyttänyt ammatillisen koulutuksen tai lukion
• kaipaat tukea elämänhallintavalmiuksiesi ja arjen taitojesi
vahvistamisessa

Hakeminen kevään yhteishaussa 20.2. – 19.3.2024 osoitteessa www.opintopolku.fi.
Yhteishaun päätyttyä haku suoraan oppilaitokseen.

Minea Pitkäranta, Onni Hänninen ja Viivi Linnanmäki ovat yhtä mieltä siitä, että on mukavaa, kun opistolla on eri ikäisiä ihmisiä. – On kiva kun on eri ikäisiä ihmisiä, ei vain omalta vuosikurssilta. Se tuo taiteen tekemiseen erilaisia näkökulmia. Ei ole ihan niin teinimeinkiä, Linnanmäki kiteyttää. Katso kuvakarusellin kuvat!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (11 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Ilmajoki kulttuuri nuoret opiskelu taide teatteri

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset