Metsä tapetilla Farmarissa
Miten EU:n uudet säädökset vaikuttavat metsänhoitoon? Millaiset ovat puun markkinanäkymät? Miten varaudutaan metsäpalojen ja kirjanpainajien kaltaisiin uhkiin? Mitä mahdollisuuksia löytyy biopolttoaineista? Miten puu liittyy sähköautojen akkuihin?
Farmarin metsäalan ohjelmasta löytyy tuhdisti tietoa alan ammattilaisille ja metsänomistajille, mutta suunnittelussa on otettu huomioon myös tavalliset kuluttajat, joille halutaan antaa tietoa nimenomaan ammattilaisten näkökulmasta.
– Lähtökohtana on nostaa esiin ja keskusteluun tärkeät aiheet ja erilaiset näkökulmat. Keskustelua tarvitaan, jotta yhdessä saataisiin ymmärrettyä asioita paremmin, sanoo ohjelmasta vastaava ProAgrian yhteiskuntasuhde- ja vastuullisuusjohtaja Suvi Anttila.
Erilaisia metsäteemoja käsitellään päivittäin Farmari-lavalla ja Katulavalla. Asiantuntijoita voi tavata lisäksi järjestöjen ja yritysten osastoilla.
Hakkuuta seuraa istutus
Metsätaloudella on keskeinen rooli suomalaisessa yhteiskunnassa. Siksi alasta keskustelu ja toiminnan arviointi on Anttilan mukaan ymmärrettävää ja sallittua. Toisaalta on hyvä miettiä, kenen ääni kuuluu metsäkeskusteluissa. Teemaa käsitellään Katulavalla lauantaina päivällä.
– Saako talousmetsää hakata? Mitä pitäisi suojella? Tästä on tärkeä käydä keskustelua. Suojeltuja metsiä tarvitaan, mutta myös hakkuut ovat aina kuuluneet metsänhoitoon. Monelle metsä merkitsee toimeentuloa, ja metsäteollisuus on Suomen keskeisimpiä teollisuudenaloja.
Anttila pohtii, että monikaan ei tiedä, millaisia toimia metsänhoitoon liittyy ja millainen vastuu metsänomistamiseen kuuluu.
– Meillä on esimerkiksi hakkuun jälkeinen istuttamisvelvollisuus. Sitä, miten metsiä kannattaa hoitaa, on tutkittu paljon, ja tietoa hyödynnetään metsänhoidossa. Sekin on hyvä nähdä, että puun toiminta hiilinieluna ei aina pääty hakkuuseen. Puu sitoo hiiltä koko elinkaarensa ajan, myös puurakennuksissa.
Monimuotoisuutta ja erilaisia metsänomistajia
Yksi Farmari-ohjelman suunnittelussa keskeiseksi noussut aihe on luonnon monimuotoisuus. Sen eteen on tehty Anttilan mukaan hyvää työtä isoissa metsäyhtiöissä.
Miten monimuotoisuus pystytään ottamaan huomioon esimerkiksi harvennuksissa, ja mitä muita erilaisia vaihtoehtoja sen turvaamiseen on? Sitä käsitellään Katulavalla perjantaina aamupäivällä. Asiantuntijatietoa aiheesta löytyy muun muassa Laanian osastolta.
– Monia koskettava asia on myös yhteismetsä. Se on vaivaton metsänomistamisen muoto, jota kohtaan kiinnostus on kasvanut metsänomistajasukupolvien muuttuessa.
Metsän omistamisen muodoista puhutaan torstaina ja lauantaina iltapäivällä Katulavalla.
Tärppejä näyttelyvieraille
• Metsäkeskuksen osastolla teemana erityisesti metsätiestön hoito ja yhteismetsät.
• MTK:n osastolla tietoa muun muassa siitä, miten metsänomistaja voi selvittää puukauppa- ja hakkuumahdollisuuksiaan ja suunnitella arvo-pohjaista metsänhoitoa OmaMetsä-sovelluksessa.
• Konepuolella esillä suositut pilkekoneet.