Porkkala eli porkkanalohi houkuttaa maistamaan
Porkkala eli porkkanalohi rantautui kolme vuotta sitten Suomeen, mutta kelpaa juhlapöytään vielä ensihuuman jälkeenkin. Se sopii myös kasvissyöjien tai vegaanien ruokapöytiin.
Seinäjokelainen Nanna Rintala eli mukana porkkalan alkuhuumassa, ja valmistaa sitä edelleen, aina tarpeen mukaan. Porkkalan voi valmistaa kahdella tavalla. Suolahävikkiä tai liikaa suolaisuutta pelkäävät voivat käyttää porkkalaan höyrytettyjä porkkanoita.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Suolaisempi vaihtoehto valmistuu uunin suolapedillä. Eri tavalla valmistettujen porkkaloiden erot ovat lähinnä ulkonäössä, suolaisuudessa ja rakenteessa. Valmiita siivuja voi käyttää haluamallaan tavalla, vaikka leivänpäällisinä, blinien lisukkeina tai sellaisenaan.
Porkkala
4-6 porkkanaa
suolaa
Marinadi
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä
2 tl nestemäistä savuaromia
sokeria
(höyrytetyn porkkalan
marinadiin edellisten lisäksi)
1 tl suolaa
1 tl sokeria
Levite
kaurapohjainen tuorejuusto
vasabia tai piparjuurta
Koristeluun
tilliä
punasipulia
kokonaisia puolukoita
Porkkala uunissa
Laita pestyt ja kokonaiset porkkanat suolapedille (karkea merisuola).
Peitä porkkanat suolalla.
Paista uunissa 200 asteessa
1 tunti 15 minuuttia.
Kuori porkkanat esiin suolapedistä.
Porkkanat siivutetaan ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä tai veitsellä.
Aseta siivut vuorokaudeksi marinadiin.
Leivän päällä porkkalan makua korostaa wasabi- tai piparjuuritahnalla maustettu kaurapohjainen levite. Tilli ja punasipuli sekä koristavat että maustavat.
Porkkala höyrytetyistä porkkanoista
Siivuta pestyt kokonaiset ja raa’at porkkanat pituussuunnassaan juustohöylällä. Höyrytä porkkanasiivut napakan kypsiksi.
Laita siivut marinadiin vuorokaudeksi.
Kokonaiset puolukat ja maustetulla kaurapohjaisella levitteellä pursotetut tähdet tuovat joulua pöytään. Tilli ja punasipuli antavat porkkalalle lisämakua ja -väriä.
Tekijä
Nanna Rintala
• Ruoka-alan moniosaaja.
• Työtehtäviä kertynyt Kauhajoen ruokamessuilta MTV:n Huomenta Suomeen.
• Julkaisee tällä hetkellä Kaikki äitini reseptit -blogissa joulukalenteria. Blogista löydät suomalaisten perinteisiä jouluruokia.
• Haluaa pitää esillä meidän omaa ja arvokasta ruokaperinnettämme.