Maatalousnäyttely – nostalgiapläjäys vai silmien avaamisen paikka
Lapsuuden maatalousnäyttelyissä soi haitari, lehmät ammuivat ja aurinko paistoi. Maa- ja kotitalousnaisten kahvilassa syöty munkki maistui suussa, kun isän kanssa katselin koneita. Pienen lapsen silmät kiiluivat vielä kotimatkallakin, ja vanhemmat kertasivat etupenkillä, keiden kanssa ehtivät tapahtumassa vaihtaa kuulumisia.
Sana maatalousnäyttely vie kuulijan yleensä lapsuudenkesiin ja nostalgiamuistelut ovat taattuja. Kun joskus ennen näyttelyihin tultiin katsomaan tuoreita artisteja, formulatähtiä ja missejä, nyt nuo julkimot kohdataan joka päivä arkisesti somen kautta. Maatalousnäyttelyn merkitys on kasvanut kokoaan suurempaan mittaan, kun yhä useampi asuu kaupungissa ja isovanhemmilla ei ole maatilaa. Farmari-maatalousnäyttely toimii nykypäivänä suomalaisen ruuantuotannon näyteikkunana. Farmarissa ruokaketjun toimijoilla on jokaisella mahdollisuus kertoa kuluttajalle
mistä ruoka tulee.
Farmarissa voi nähdä ja kokea jotakin sellaista, mitä ei nykyihminen perusarjessaan kohtaa. Eläinten koko, tuoksu, äänet ja tapa liikkua voivat olla monelle näyttelykävijälle jotakin sellaista, mitä he eivät ole koskaan kokeneet. Myöskään maatalouden parissa työskentelevillä ei ole nykyään mahdollisuutta nähdä toisten kotieläintuottajien tuotantoeläimiä, koska eläintautisuojaus on maatiloilla, niin korkealla tasolla. Eläinten riemu ja tekemisen meininki myös tarttuu herkästi, ja erityisesti lapsiperheissä lypsylehmästä tai kalkkunasta keskustellaan vielä pitkään. Samoin tarinat konekentän suurista koneista tai vaarin klapikonetta paljon isommista laitteista jäävät puheisiin.
Miksi suomalaisen ruoan matkasta pellolle pöytään pitää puhua niin lapsille kuin aikuisille? Suomi on huolehtinut huoltovarmuudestaan ja olemmekin ruoantuotannossa melko omavaraisia, mutta sitä ei pidä ajatella itsestäänselvyytenä. Kun maailma pysähtyi koronavuosina, omavaraisuutemme ja huoltovarmuutemme tuli testattua moneen kertaan. Hamstraus toki tyhjensi hyllyjä, mutta siitä huolimatta ruoka ei loppunut, kuten ulkomailla uutisoitiin tapahtuneen. Ilman kotimaista alku- ja elintarviketuotantoa tämä ei olisi onnistunut!
Tervetuloa kokemaan asiaa ja elämyksiä Farmariin Seinäjoelle 4.–6.7.2024!
Henri Honkala
Farmari-näyttelyn johtaja