Kaihdin on hyvä aurinkosuoja, jolla säästetään myös sähköä
Aurinkosuojaus on avainasemassa energiatehokkaassa rakentamisessa. Yrittäjä Sami Harjun mukaan aurinkosuojauksen merkitys on ymmärretty hyvin, mutta parannettavaa on edelleen.
– Aurinkosuojausteknologian käyttö tulisi huomioida jo rakennusten suunnitteluvaiheessa. Mitä paremmin ikkunapinnat suojataan auringonvalolta, sitä vähemmän tarvitaan esimerkiksi koneellista jäähdytystä, yrittäjä Sami Harju kuvaa.
Uudisrakennuksissa suojaukseen on Harjun mukaan erityisesti kiinnitettävä huomiota, sillä lasipinnat ovat usein isoja,
– Ilman asianmukaista suojaa sisätilat lämpenevät rajusti.
RULLMA Kaihdin on asentanut aurinkosuojia Vaasassa ja ympäryskunnissa vuodesta 1978. Tuotteiden myynnin lisäksi yritys tekee kohteissa myös mittaukset ja asennukset.
Markiisit ovat pitäneet Harjun mukaan pintansa, mutta niiden rinnalle on noussut screen- ja pimennyskaihtimet. Esimerkiksi ZIP-mekanismissa kangas on tiiviisti kiinni sivuohjauskiskossa. Kaihtimen voi asentaa joko sisä- tai ulkopuolelle.
– Ne pysyvät hyvin paikoillaan kovallakin tuulella, ja valmistetaan aina mittatilaustyönä kohteen mukaan. Niitä voidaan säätää mekaanisesti, kaukosäätimellä, seinäkytkimellä tai automatiikan avulla, Harju luettelee.
Valittavana on suuri määrä värejä, tiheyksiä ja kuoseja. Kankaan käyttötarkoitus määrittää Harjun mukaan kankaan valintaa.
– Kankaalla voidaan pimentää, poistaa häikäisyä tai kuumuutta. Yleensä niistä näkee läpi, mutta on saatavilla myös valoa läpäisemättömiä kankaita.
Sälekaihtimet pitävät pintansa
Sälekaihtimet ovat edelleen suosittuja, erityisesti omakotitaloissa.
– Ne asennetaan ikkunoihin usein jo tehtaalla, joten ne tulevat talopakettien mukana. Se on tehokas suoja, jos kyseessä on avattava ikkuna. Huoneen sisäpuolelle asennettuna niiden teho ei ole niin hyvä, Harju toteaa.
Vaihtoehtona sälekaihtimelle hän pitää esimerkiksi kangasvekkikaihtimia. Ne ovat sisustuksellisesti hyvä vaihtoehto. Läpikuultavat kankaat antavat suojaa katseilta ja auringonpaahteelta.
– Mallistosta löytyy myös kankaita, jotka eristävät lämpöä tehokkaasti ja vähentävät siten lämpöhukkaa.
Kennorakenteinen Duette-kangas on tällä hetkellä Harjun mukaan markkinoiden energiatehokkain kangasvekkikaihdin sisäpuolelle asennettaessa. Kangasmallistosta löytyy hänen mukaansa tuote jokaiseen makuun. Vaihtoehtoja on yli sata, joista asiakas voi valita mieluisan värin, kuosin ja vekkileveyden.
– Keski-Euroopassa näitä on ollut käytössä jo pitkään. Viime vuosina ne ovat rantautuneet Suomeenkin. Erilaiset mekanismivaihtoehdot tekevät niistä käyttäjäystävällisiä.
– Lisäksi kaihdin voidaan avata alhaalta ylös tai ylhäältä alas, hän jatkaa.
CiT i Lä tuulisuojakaide eristää myös ääntä
Yrittäjä Sami Harju kertoo pystysuunnassa säädettävien tuulisuojalasikaiteiden suosion kasvavan nopeasti. Niitä asennetaan verannoille, parvekkeelle sekä esimerkiksi laitureille. Rullma on ainoa yritys Länsi-Suomessa, joka toimittaa ja asentaa CiT i Lä -tuulensuojauksia.
– Lasi on nyt tosi suosittua terasseilla, yli 40 vuotta alalla toiminut myyjä Hans Myntti kertoo.
Lasiset kaiteet tehdään hänen mukaansa aina mittatilaustyönä kohteeseen. Rullma on toimittanut tuulisuojakaiteet muun muassa Vaasassa Vöyrinpoika Cafe Espeniin.
– Portaattomasti säädettävä tuulensuoja tarjoaa kiinteää lasikaidetta paremman suojan ja muunneltavuuden. Kaiteen korkeutta säädetään tarpeen mukaan, Harju kuvailee.
Kaidetta korotetaan ja lasketaan Myntin mukaan hyvin kevyellä otteella. Tuulisuojalaseja on pitkään käytetty muun muassa Ruotsissa, Keski-Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.
– Joten laatu kestää varmasti meidänkin keliolosuhteissa, Myntti toteaa.
Tuotteella saa tarvittaessa lasitettua vaikka koko terassin.
– Kaiteet eristävät myös ääntä, Harju kertoo.