Tuoretta leipää 40 vuotta
Pirjon Pakari on tarjonnut tuoretta leipää suomalaisten ruokapöytiin jo 40 vuotta. Oman maan viljassa ja leipureiden käsityössä on herkullisen maun salaisuus.
Lähileipomoketju Pirjon Pakari juhlii tänä vuonna 40-vuotista taivaltaan. Tarina alkoi vuonna 1985, kun Pirjo ja Hannu Malmivaara perustivat Pirjon Pakarin Honkajoella.
Suosion kasvaessa leipomotoimintaa on laajennettu useaan kertaan, ja tänä päivänä Pirjon Pakarilla on seitsemän leipomoa.

─ Seinäjoelle Pirjon Pakari rakensi toisen leipomonsa vuonna 2004. Kolmas leipomo rakennettiin Ylöjärvelle ja neljäs Nurmijärvelle. Ylivieskassa ostimme valmiin leipomon konkurssipesältä. Lisäksi ostimme Kauhajoelta sukupolvenvaihdoksessa olevan Koiviston Korpputehtaan, joka muutettiin myöhemmin Pirjon Pakarin täysin gluteenittomaksi leipomoksi, yrittäjä Hannu Malmivaara kertoo.

Viimeisimpänä Pirjon Pakari on laajentunut Raisioon ostamalla paikallisille tutun Nurmi & Sulonen konditorialeipomon, jonka viereen rakennettiin seitsemäs Pirjon Pakarin leipomo.
─ Siinähän se 40 vuotta on yhtäkkiä vierähtänyt, Hannu naurahtaa.
Paikallisia makuja kunnioittaen
Leivällä on ollut ja on edelleen vankkumaton paikka suomalaisten ruokapöydissä. Suomessa onkin poikkeuksellisen monimuotoinen leipäkulttuuri, joka vaihtelee suuresti alueittain.
Malmivaara tietää, että jokaisessa maakunnassa on omanlainen ruoka- ja siten leipäkulttuuri, mikä näkyy myös Pirjon Pakarin lähileipomoiden rikkaassa tuotevalikoimassa.

─ Satakunnassa perinneleipä on vaalea reikäleipä, jota kutsutaan nimellä kakko. Reikäleipiä ei moni enää valmista, mutta meiltä niitä saa. Pohjois-Pohjanmaalla rieskat ovat suosittuja, kun taas Seinäjoella ei ole Häjypoika-leivän voittanutta. Sanoisin, että Suomessa on maailman rikkain ja Pirjon Pakarilla ehkä Suomen rikkain leipäkulttuuri.
Sanoisin, että Suomessa on maailman rikkain ja Pirjon Pakarilla Suomen rikkain leipäkulttuuri.
Malmivaaran mukaan kokonaisten leipien kysyntä on laskenut ja leikattujen palaleipien suosio kasvanut. Pirjon Pakari vastasi asiakastarpeeseen ja kehitti Riivi-sarjan, johon kuuluvat muun muassa Riivi-kaura, Riivi-100ruis, Riivi-porkkana ja Riivi-ruis.
─ Tällä hetkellä suosituin leipämme on Riivi-kaura. Riivi on peräisin sanasta repiä. Kun leipä revitään kahtia, se riivitään, Malmivaara selittää.
─ Haluamme olla lähellä asiakkaita ja palvella jokaisen suomalaisen makua. Siksi meillä on leipomoita eri maakunnissa.
Oman kylän lähileipomo
Ennen vanhaan lähes joka kylässä oli oma leipomo, mutta toisin on tänä päivänä.
─ Nykyään leipää tehdään enemmän massatuotantona ja kuljetetaan rekoilla eri puolille Suomea. Paikalliset leipomot jäävät siten helposti jalkoihin, Malmivaara pohtii.

Pirjon Pakari on tänäkin päivänä aidosti oman kylän lähileipomo. Pirjon Pakarin ammattitaitoiset leipurit valmistavat maukkaat ja lisäaineettomat leivät yöllä, jotta uunituoretta leipää on saatavilla heti aamusta.
─ Meillä on myös oma jakeluverkosto, mikä mahdollistaa sen, että saamme tuotteet juuri leivottuina kauppoihin, Malmivaara lisää.
Raaka-ainehankinnoissa Pirjon Pakari suosii leipomoiden lähialueen tuottajia, ja siten joka aamu leivissä maistuu lähipellon kotimainen vilja.

Sataprosenttisesti gluteeniton
Perinteisten leipien lisäksi Pirjon Pakari tunnetaan myös Hannun 100 % gluteenittomista tuotteista, jotka sopivat sekä gluteenitonta että FODMAP-ruokavaliota noudattaville. Kauratuotteita lukuun ottamatta Pirjon Pakarin gluteenittomat tuotteet sopivat myös vilja-allergikoille.
─ Gluteenittomien tuotteiden kehitys lähti siitä, kun äitini oli myymälöissä maistattamassa Pirjon Pakarin tuotteita ja hänelle tuli paljon kyselyitä gluteenittomista vaihtoehdoista. Kun asiakaslähtöisiä olemme, päätimme ruveta tekemään sitä, mitä paikalliset haluavat, Malmivaara kertoo.
Gluteenittomien tuotteiden valmistus ei ollutkaan ihan niin helppo juttu. Muutamien mutkien kautta Pirjon Pakari sai kuitenkin ensimmäiset gluteenittomat leivät myyntiin.
─ Gluteenittomien tuotteiden myynti lähti kasvamaan nopeasti, ja piilossa oli kysyntää enemmän kuin osasimme arvata. Keliaakikot saivat ensimmäistä kertaa tuoreita gluteenittomia tuotteita pakasteiden rinnalle. Ihmiset lähettivät meille jopa rakkauskirjeitä. Esimerkiksi eräs äiti oli niin onnellinen, kun hänen poikansa pystyi syömään suoraan kauppakassista tuoretta leipää.
Pirjon Pakari on saanut Innosuomi-palkinnon, ja vuonna 2020 Pirjon Pakari Kauhajoki Oy palkittiin vuoden gluteenittomaksi yritykseksi.