Article image
Polyrottinkikalusteiden hitti on omilla jaloillaan seisova lepotuoli, kertoo Teija Pesu Alajärven K-raudasta.
02.06.2022
Koti ja asuminen

Pihakalusteiden huolto tehdään nyt

Teksti: Miianella Herrala

Kevät on täällä ja on aika kaivaa varastoista puutarhakalusteet. Syksyllä puutarhakalustehuollon tehnyt saa pöläyttää vain tomut pinnoilta ja käydä terassille istumaan, mutta suuri enemmistö joutuu näkemään kalusteiden elvyttämisessä vaivaa. Materiaali ratkaisee millaisiin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä.

Ensin pyyhitään ja pestään

Puun käsittely on erilaista riippuen materiaalista, mutta joitakin yhteisiä ohjeita voidaan antaa. Kalusteista harjataan roskat ja pinnat pyyhitään kostealla rievulla, pesuaineeksi käy helpoissa tapauksissa laimea käsitiskiaineliuos.

Monesti pihakalusteisiin pinttyy nokea, ollaanhan yleensä grillin läheisyydessä. Myös home alkaa hiipimään tuolin jalkoja pitkin. Kalusteille on saatavana puupesuainetta sekä erityisesti homeen poistoon tarkoitettuja pesuaineita. Homeenpoistoaineiden täytyy yleensä antaa vaikuttaa jonkin aikaa ja homeelle voi joutua antamaan kyytiä harjalla.

puutarhakalusteet
Puuseppä Matias Branderin uudistamat puiset viuhkatuolit on hiottu ja käsitelty tummemmiksi Tikkurilan sävytetyllä terassikalusteöljyllä.

Ankaraa hankaamista ja hulvatonta vedellä läträämistä pitää kuitenkin välttää. Pinnassa olevaa hometta voi hioa kevyesti hiekkapaperilla. Pahinta tuhoa puisille kalusteille saa pesemällä ne painepesurilla, vältetään siis sitä

Kun pesu ei riitä


Jos puutarhakalusteet ovat nähneet jo enemmän elämää, pelkkä pesu ei riitä. Useimpien puulajien kohdalla tässä kohtaa käännytään öljyhyllylle. Saatavilla on värittömiä sekä sävytettyjä vaihtoehtoja. Näissä tilanteissa hakusanat ovat kalusteöljy tai puuöljy.

Lämpökäsitellyn puun ongelmana saattaa olla tikkuuntuminen, jota sitäkin voidaan estää öljyämisellä. Puinen tikku takalistossa ei varmasti nosta grillijuhlien tunnelmaa. Onnistuneen öljyämisen takana on puhdistus, pesu ja kalusteiden kunnollinen kuivatus. Kostea puu ei ota öljyä vastaan.

Siitepölyaikaan öljyämispuuhaan ei myöskään kannata lähteä. Jos öljyä taas holvaa liikaa tai liian usein, se ei imeydy vaan pinta jää tahmeaksi.

puutarhakalusteet

Tänä kesänä suositaan polyrottinkia

Kotona, terasseilla ja parvekkeilla vietetään nyt enemmän aikaa kuin vuosiin. Jos pihalta löytyy tilaa, on trendikästä rakentaa sinne erilaisia olohuoneen omaisia alueita luonnonläheiseen ja rentoon boho-tyyliin.

-Muhkeat pehmusteet, polyrottinki ja kalusteiden keveys ja huoltovapaus, siinä tiivistetysti nyt suosituimpien pihakalusteiden ominaisuudet, kertoo myyjä Teija Pesu Alajärven K-raudasta.

-Jos ollaan hankkimassa uusia pihakalusteita, asiakkaat kysyvät ensimmäiseksi vaihtoehtoa puulle. Niitä ovat polyrottingin lisäksi erilaiset muovin ja puun sekoitemateriaalit; nonwood sekä alumiini. Nämä materiaalit kestävät hyvin säilytystä talven yli ulkona tai katoksessa.

Kysytyimmät sävyt ovat maanläheisiä, ruskeaa ja vaaleaa puuta. Kirkkaita ja värikkäitä yksityiskohtia lisätään tyynyillä tai pehmusteilla.

Puutarhakalusteet kuntoon näillä vinkeillä

M&A Brander yrityksen puuseppä Matias Branderin viisi vinkkiä puisten ulkokalusteiden kalusteiden hoitoon:

1. harjaa karkealla harjalla vanha hilseilevä pinta siistiksi
2. pese miedolla saippualiuoksella harjan tai sienen avulla
3. anna kuivua ja kiristä mahdolliset ruuvit
4. öljyä kalusteet pensselillä, öljyä tulee laittaa niin monta kerrosta ettei puu enää sitä ime
5. laita kalusteiden jalkojen alle pienet, öljyllä täytetyt astia ja anna kalusteen olla niin kauan aloillaan etteivät jalat enää ime öljyä. Tämä toimenpide kannattaa tehdä varsinkin, jos kalusteet ovat nurmikolla eivätkä terassilla!

Lähteinä käytetty:
Martat-pihakalusteiden hoito, Softcare-kunnosta kesäkalusteet

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset