Tee testamentti hyvissä ajoin
Testamentti kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä ennakoiden pystytään huomioimaan verotukselliset näkökohdat ja siten saavuttamaan verohyötyjä.
Vanhassa sananlaskussa todetaan, että ihmisen pitää varautua sata vuotta elääkseen, mutta huomenna kuollakseen. Testamentin tekemisessä tuo viisaus on paremmin kuin kohdallaan.
– Perintöasioiden suunnittelun aloittaminen ei ole koskaan liian aikaista. Testamentti kannattaa tehdä ajoissa, ja perintöasiat kannattaa hoitaa kuntoon silloin, kun henkilö pystyy vielä terveenä päättämään omaisuudestaan ja ilmaisemaan oman tahtonsa, muistuttaa varatuomari Hanna Ylinen KPMG:n Seinäjoen toimipisteestä.
Kun omaisuuden siirtäminen jälkipolville aloitetaan varhaisessa vaiheessa, pystytään huomioimaan ennakolta myös verotukselliset näkökohdat ja saavuttamaan verohyötyjä.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.– Alle 5000 euron arvoisten lahjoitusten tekeminen on voimassaolevan lain mukaan mahdollista ilman veroseuraamuksia aina kolmen vuoden välein, sanoo Ylinen.
Testamentin todistajat
Omaan sekä perillisten tilanteeseen parhaiten sopivien ratkaisujen löytämiseksi perintösuunnittelu kannattaa tehdä asiantuntijan kanssa.
Testamentin voi tehdä itsekin, mutta tällöin täytyy varmistua siitä, että ymmärtää, mitä testamentin vakiomääräysten taakse kätkeytyy ja mitkä ovat niiden veroseuraamukset.
– Testamenttia laadittaessa kannattaakin käyttää asiantuntijaa, jotta testamentintekijän todellinen tahto toteutuu ja laissa testamentille säädetyt muotomääräykset täyttyvät. Esimerkiksi testamentin todistajat eivät saa olla lähisukua testamentintekijälle, Ylinen valaisee.
Testamenttia voi myös myöhemmin muuttaa.
– Sen päivittäminen on suositeltavaakin elämäntilanteiden muuttuessa, Ylinen muistuttaa.
Lesken oikeuksien turvaaminen
Ylinen kertoo, että lesken etujen ja oikeuksien turvaaminen on usein keskeinen asia testamenttia laadittaessa. Laki takaa leskelle tietyn vähimmäissuojan. Käytännössä tämä tarkoittaa oikeutta jäädä asumaan puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon.
Tätä lesken vähimmäisoikeutta voidaan vahvistaa testamentin määräyksillä.
– Leskelle voidaan testamentata omaisuutta esimerkiksi hallintaoikeudella, jolloin leski saa omaisuuden hallintaansa ilman veroseuraamuksia. Se tuo säästöjä myös perillisten perintöverotukseen.
Avopuolisoille laki ei tarjoa vastaavaa vähimmäissuojaa kuin aviopuolisoille, ja avopuolisot ovatkin heikommassa asemassa tämän suhteen.
– Avopuolisoiden onkin erityisen tärkeää laatia keskinäinen testamentti, mikäli avopuolison halutaan perivän esimerkiksi yhteisesti omistettua omaisuutta. Huomionarvoista on, että vainajan rintaperillisillä eli lapsilla ja heidän lapsillaan on kuitenkin lakiosaoikeus, jota ei voida vainajan testamentillakaan syrjäyttää, toteaa Ylinen.
Omaisuus suvulla
Testamentilla voidaan myös turvata omaisuuden säilyminen suvussa.
– Testamentilla on mahdollista rajoittaa perillisten puolisoiden avio-oikeutta testamentilla saatuun omaisuuteen. Näin miniät ja vävyt voidaan rajata perinnön ulkopuolelle siltä varalta, että perillisen avioliitto päättyy avioeroon, Ylinen neuvoo.
Verotukselliset näkökohdat ohjaavat usein myös testamentintekijää. Testamentilla voidaan saavuttaa tuntuviakin verosäästöjä hajauttamalla omaisuutta usealle eri taholle tai hyppäämällä yhden sukupolven yli.
– Voimassaolevan lain mukaan alle 20 000 euron suuruisesta perinnöstä ei tarvitse maksaa lainkaan perintöveroa. Isovanhemmat voivat esimerkiksi testamentata kullekin lapsenlapselleen alle 20 000 euron arvoisen perinnön, jolloin saadaan maksimoitua verovapaasti siirtyvän varallisuuden määrä.
– Perinnön määrääminen suoraan seuraavalle sukupolvelle säästää yhden sukupolven verot, kertoo Ylinen.