Makramee on helppo askel käsitöihin – katso vinkit, miten pääset alkuun
Makramee-käsityöt ovat koristaneet trendikkäiden sisustajien koteja lähivuosien ajan. Niitä on voitu nähdä asunnoissa niin huonekalujen, seinävaatteiden kuin vilttienkin muodossa.
Makramee-työt tehdään solmimalla, mikä saattaa tuntua monista helpommalta kuin perinteinen neulominen tai kutominen. Systemaattinen solmujen toistaminen on rauhoittavaa ja keskittymistä vaativaa.
Isot makramee-työt vaativat pitkäaikaista omistautumista, mutta toisaalta niitä voi jatkaa eteenpäin vähän aikaa päivittäin.
Erilaisia solmuja on olemassa loputtomasti, joten makramee-töiden tekijä voi varioida omaa työtään lukemattomilla eri tavoilla.
Makramee-käsitöissä viehättääkin juuri valinnanvapaus ja mahdollisuus omannäköiseen lopputulokseen.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Miten aloittaa makramee-töiden tekeminen?
Aloittaminen on helppoa ja vaatii vain vähän välineitä. Alkuun riittää pieni keppi ja lankakerä. Harjoittelun voi aloittaa punomalla tasosolmuja tai aloitussolmuna tunnettua leivonpää-solmua.
Makrameesolmeilussa tulee muistaa kaksi tärkeää nimikettä: työlanka, eli lanka, jolla solmu tehdään, sekä tukilanka, eli lanka, johon solmu tehdään. Muita makrameessa usein käytettyjä solmuja ovat muun muassa kaksoistasosolmu, hernesolmu, silmusolmu ja kohosolmu.
Makrameen hienous piilee siinä, että solmuja voi yhdistellä haluamallaan tavalla luoden täyden omanlaisensa käsityön. Toinen vaihtoehto on noudattaa jonkin käsityön ohjetta, jolloin oma vapaus on rajoitetumpaa, mutta työstä tulee varmasti halutun lopputuloksen näköinen.
Inspiraatiota netin käsityösivuilta ja sosiaalisesta mediasta
Monet käsityötarvikkeita myyvät kivijalka -ja nettikaupat pitävät valikoimissaan erikseen makramee-käsitöihin sopivia tarvikkeita, kuten lankoja ja keppiä. Useiden nettikauppojen sivuilta on mahdollista ladata myös ilmaisia ohjeita erilaisia makramee-töitä varten.
Inspiraatiota makrameehen voi saada esimerkiksi Facebookissa toimivasta Makramee-solmeilu -ryhmästä, jossa muun muassa jaetaan kuvia omista töistä ja keskustellaan erilaisten materiaalien sopivuudesta makramee-töihin.
Makramee-lankoja ja -ohjeita löytyy myös esimerkiksi seuraavien paikallisten käsityöliikkeidemme sivuilta:
Lankava
Tuulia design
Valmista yhdessä päivässä
– Neljä vuotta sitten alkanut makramee-innostus täyttää kursseja yhä edelleen, Ulla Vilén kertoo.
Hän ohjaa Taito Etelä-Pohjanmaan Seinäjoen toimipisteessä erilaisia kursseja, myös makrameeta.
Muotoilijat Elina Helenius ja Saara Renvall suunnittelivat Taitojärjestölle Tekemisen iloa -malliston, johon myös makrameetyöt kuuluvat.
– Alkuperäinen seinävaatemalli on edelleen suosittu, mutta yhä enemmän tehdään myös amppeleita, laukkuja ja mattoja, Ulla Vilén sanoo.
Kun ohjaaja on koko ajan paikalla, tekevät nopeimmat harrastajat makrameetyön yhden päivän kurssin aikana.
– Malleja on kuitenkin monia. Punostyöhön pystyy lisäämään myös muita elementtejä, vaikka helmiä. Silloin työ vaatii luonnollisesti enemmän aikaa.
Makramee-sarja täydentyy joka vuosi uudella mallilla. Myös messuilla on aina esillä uusia ideoita.
– Nuoretkin ovat innostuneet makrameesta. Heillä on innokkuutta sisustaa ja makramee sopii siihen tarkoitukseen erittäin hyvin, Ulla Vilén toteaa.
Taito E-P sai taannoisilla Seinäjoen asuntomessuilla suunnitella yhden talon sisustuksen. Oma henkilökunta teki tuon talon seinälle ison makrameen, joka mukaili alkuperäistä mallia.
– Se mahtaa olla vieläkin talossa seinällä, Ulla Vilén toivoo.
Makramee käsityötekniikka
- Makramee on peräisin 1200-luvulta arabikäsityöläisten kehittämänä.
- Solmeilulla voidaan tehdä seinävaatteiden lisäksi muun muassa korvakoruja ja tyynynpäällisiä.
- Tukikeppinä voidaan käyttää kuivaa ja kuorittua oksaa. Pienempiin töihin tukikepiksi sopii mainiosti puhdas jäätelötikku.
- Langaksi sopii hyvin jämäkkä moppilanka, ja harjoituslangaksi sopii hyvin tavallinen villalanka.
- Ranteeseen pujotettavat ystäväkorut ovat usein tehty makrameesolmeiluna.