Hellävarainen lypsyrobotti kelpaa karjalle
Mestarifarmi myi ensimmäisen lypsyrobottinsa kuusi vuotta sitten. Nyt samaisia Gea-robotteja on myyty Suomeen jo toistasataa aina Ivalosta Somerolle.
Lypsyrobotin valmistaja, saksalainen GEA, on pitkän linjan toimija.
– Nyt markkinoilla oleva laite on uuden sukupolven robotti, projektimyyjä Erkki Ritola Mestarifarmista sanoo.
Paljon lypsäneenä entinen lypsykarjatilallinen tietää mistä puhuu.
– Robotti lypsää hellävaraisesti ja neljänneskohtaisesti. Kone toimii yhden kiinnityksen periaatteella. Lisäksi robotin lypsyboksi on säädettävissä, Ritola kehuu.
Yhden kiinnityksen periaate lisää hänen mukaansa koneen nopeutta ja tehoa. Hellävarainen lypsy minimoi utarevauriot.
– Neljänneskohtaisen erottelun avulla voidaan yksittäisen vetimen maito ohjata tarvittaessa erilliseen säiliöön tai suoraan viemäriin, Ritola selvittää pientä osaa robotin toimintaperiaatteista.
Helppoa ja turvallista
Lypsyrobotin takana on hoito- ja huoltosyvennys, josta niin erityishuomiota vaativien lehmien lypsy- ja hoitotoimet kuin lypsykäsivarren hoito- ja huoltotyötkin on helppo tehdä. Robotti antaa mahdollisuuden lypsinten käsinkiinnitykseen. Työergonomia on optimaalinen, kun työ voidaan tehdä seisaaltaan.
– Robottilypsy on eläimen lisäksi helppoa ja turvallista myös työn tekijälle, Ritola vakuuttaa.
Laitteiston liikkeet ovat hiljaisia ja rauhallisia, ja maidon reitti maidonkokoojaan on lyhyt.
Ritola korostaa huollon merkitystä. Robotti pystytään pitämään toimintakuntoisena toistakymmentä vuotta.
– Konseptiimme kuuluu kiinteähintainen huoltosopimus. Se sisältää määräaikaishuollot neljä kertaa vuodessa, ja siihen kuuluu lisäksi osat ja tarvikkeet nännikumeja myöden.
Mestarifarmin huolto päivystää vuoden jokaisena päivänä yötä päivää.
– Laitteisto on osoittautunut erittäin luotettavaksi ja toimivaksi. Lisäksi noin 90 prosenttia toimintahäiriöistä pystytään hoitamaan etänä.
Ammattitaitoisille tuottajille Ritolalta riittää myös kehuja.
– Tiloilla tehdään valtavan paljon hyvää työtä.
Työtä ympäri maata
Tilaneuvoja Laura Mäki-Välkkilää naurattaa. Hän löysi unelma-ammattinsa vahingossa. Agrologikoulutuksen jälkeen hän kurssitti itseään lisää ja päätyi kolmisen vuotta sitten Mestarifarmin tilaneuvojaksi.
-Toimenkuvaani kuuluu robottien käyttöönoton neuvonta, tuotannonhallintaohjelmat, näytteenotot, laitteiden optimoinnit ja kaikki se, miten koneesta saadaan kaikki kapasiteetti irti, Mäki-Välkkilä tiivistää.
Hänen toimipisteensä on Seinäjoella, mutta tilakäyntejä Mäki-Välkkilä tekee ympäri Suomen tasaiseen tahtiin. Siilinjärvellä olevan Mestarifarmin toisen toimipisteen ansiosta myös Itä-Suomen matkoja hänelle kalenteriin kertyy.
Jalostus keskiössä
Mäki-Välkkilä kertoo karjanomistajien panostavan eläinten jalostukseen, niin että eläinaines olisi mahdollisimman sopiva robottilypsyyn.
-Eläinten ominaisuuksiin ja erityisesti utarerakenteeseen kiinnitetään tiloilla huomiota. Toki Gea:n tekniikalla pystymme lypsämään olemassa olevaa eläinainesta hyvin.
Toimitiloihin panostettu
Mestarifarmi muutti viime vuonna Ilmajoelta Seinäjoella. Katajalaaksossa on niin toimisto kuin uudistuneet tekniikan, pesuaineiden ja kemikaalien varastot. Lypsyrobottien lisäksi yritys panostaa maatilarakennusten konseptirakentamiseen.
-Mestaripihatto-tuotenimellä rakennamme pihattonavetat alusta loppuun aina lypsytekniikasta, kalusteista, ilmanvaihdosta, valaistuksesta, lietesäiliöistä, laakasiiloista ja ruokinnasta lannanpoistoon saakka, Erkki Ritola listaa.
Mestarifarmin verkkokaupasta löytyy tekniikan lisäksi käyttötarvikkeita aina tuttisangoista alkaen.
Mestarifarmi Oy
- Perustettu 1991.
- Osti 2007 Keskon karjatalousliiketoiminnan.
- Aloitti panostuksen konseptirakentamiseen.
- Toimialana kokonaisratkaisut maidon- ja lihantuottajille.
- 2016 myi ensimmäiset lypsyrobotit.
- 2021 Seinäjoelle valmistui räätälöidyt tilat.
- 2022 laakasiiloelementtien tuotanto alkoi Kauhajoella.
Työergonomia on nyt kohdillaan
Kun Luopajärven tilalla nelisen vuotta sitten alettiin suunnitella navettainvestointia, oli Anne ja Jarno Rajalalle heti selvää, että tilalle hankitaan lypsyrobotti.
-Robotti aloitti lypsynsä ihan joulun alla. Kyllä ajatuksissa kävi miten pyhien vietto mahtaa sujua, Jarno Rajala muistelee.
-Joulua voitiin viettää hyvillä mielin, kun iso osa lehmistä kulki lypsyllä itsekseen.
Robotin käyttöjärjestelmä oli Rajalan mukaan helppo oppia, ja opastusta käyttöön he saivat Mestarifarmin puolelta hyvin.
Utareterveys erinomainen
Alussa robotin harteilla oli nelisenkymmentä lypsävää, tällä hetkellä lypsyssä on 53 lehmää.
-Tavoite on noin kuusikymmentä, Rajala sanoo.
Ensimmäisenä yönä robotilla kävi oma-aloitteisesti kuusi lehmää.
-Sen jälkeen määrä tuplaantui joka yö.
Käsinkiinnityksellä Jarno Rajala lypsää enää vain ensimmäisen ternimaidon. Solutuksia ei tilalla ole ollut ja sen Rajala laskee hellävaraisen lypsyn ansioksi.
-Utareterveys on meillä erittäin hyvä. Esimerkiksi antibioottihoitoja ei ole ollut pariin vuoteen.
Tuhansien eurojen säästöt
Rajala seuraa navetan ja lypsyn tapahtumia kännykästään, joskin aamuisin hän istahtaa ensimmäisenä tuotantorakennuksessa olevan pöytätietokoneen ääreen. Kiireellisimmät asiat utareterveyksistä ja kiimahavainnoista alkaen on hyvä tarkistaa ennen päivä muita töitä.
-Solulaskuri toimii robotissa ilman kemikaaleja reaaliaikaisesti ja neljänneskohtaisesti, Rajala sanoo.
Mestarifarmin Erkki Ritola kertoo solulaskurin tietävän tiloille tuhansien eurojen säästöjä, sillä lisäkustannuksia siitä ei koidu.
Kaiken kaikkiaan Rajalat ovat tyytyväisiä valintaansa. Huollot ovat toimineet niin kuin on sovittu, eikä huoltopäivystykseen ole tarvinnut turhan usein ottaa yhteyttä.
Katso karusellikuvat tästä: