Article image
Vaasan Rakennustarkastaja Paula Frank kertoo, että Rakennusvalvonnan tehtävänä on aloituskokouksessa muistuttaa rakentajaa, että huoltokirja tulee hankkia ja sitä pitää ylläpitää.
15.05.2020
Koti ja asuminen

Pakollinen huoltokirja -Mikä se on?

TEKSTI: Harri Puhakainen
KUVA: Kalle Lydman GRAFIIKKA: Silja Eromäki

Jokaisessa uudessa asunnossa on lain mukaan pitänyt olla huoltokirja jo vuodesta 2000 lähtien.

Missähän meidän huoltokirja on? Kiinteistönvälittäjän kanssa asioidessa tuon tuntemattoman kirjan tarve tulee usein kuin puskista esille. Mikä ihmeen huoltokirja?

– Huoltokirjan vaatimus on tullut maankäyttö- ja rakennuslain suuremmassa muutoksessa vuonna 2000. Uudisrakennuksilta edellytetään huoltokirjaa, jossa on kerrottu rakennuksen oleelliset tiedot ja koottu kaikki tieto käytetyistä materiaaleista, väreistä, laitteista, niiden käyttöohjeista jne., Vaasan rakennustarkastaja Paula Frank kertoo sähköpostissaan.

Kerrostaloasukkaalla huoltokirjan pitäisi olla varmemmin tallessa, koska se on ollut siellä huoneistokohtaisesti valmiina tuosta vuodesta 2000 lähtien.

– Siksi tällaisen kansion tulee löytyä jokaisesta kerrostalohuoneistosta, Frank jatkaa.

Ympäristöministeriön omakotiasujista tehdyssä selvityksessä vuodelta 2011 selviää, että vain 16 % omakotiasujista ilmoittaa laatineensa talolle huoltokirjan, ja vain 8 % omistajista käyttää sitä säännöllisesti.

Huoltokirja
Huoltokirjan tekeminen on rakentajan ja rakennuttajan vastuulla ja sen käyttö ja käytön seuraaminen puolestaan isännöitsijän vastuulla. Pientalojen kohdalla käyttö tietysti omistajan vastuulla.

Huoltokirja on kattava tietopaketti rakennuksesta

Moni lomailija on huomannut huoltokirjan tarpeellisuuden loma-asuntoon saapuessaan, kun sieltä löytyy helposti kaikki käyttöohjeet itselle vieraisiin koneisiin. Myös hätäpoistumistiet ovat huoltokirjassa, vaikka niitä harvempi lomailija loman aluksi alkaa lukemaan saatikka opettelemaan.

Uuden rakennuksen osalta vastuu kirjan olemassaolosta jakautuu.
– Huoltokirjan tekeminen on rakentajan ja rakennuttajan vastuulla ja sen käyttö ja käytön seuraaminen puolestaan isännöitsijän vastuulla. Pientalojen kohdalla käyttö tietysti omistajan vastuulla.

Huoltokirjasta ilmenee rakennuksen huolto- ja ylläpitosuunnitelman teko eli se miten rakennusta hoidetaan ja huolletaan.

– Esim. ilmastointilaitteiden suodattimien vaihtovälit, kuka tekee ja kuittaus siitä, kun on tehty, Frank konkretisoi.

Rakennusvalvonnan tehtävänä siis on aloituskokouksessa muistuttaa rakentajaa, että huoltokirja tulee hankkia ja sitä pitää ylläpitää.

– Muistutamme sitten pitkin matkaa, että tiedot tulevat kerätyksi työn aikana, eikä sen jälkeen, jolloin se voi olla isokin urakka.

– Käyttöönottokatselmuksessa todetaan, että sellainen on tehty ja rakennuksen käyttölupa sen osalta voidaan myöntää, Frank huomauttaa.

Sähköinen huoltokirja

  • Tiedostokokonaisuus, joka sisältää kiinteistön hoidon, huollon ja kunnossapidon lähtötiedot, tavoitteet ja tehtävät sekä niiden ajoitukset ja ohjeet.

Hyödyt Taloyhtiölle:

  • Energiatalous pysyy asianmukaisella tasolla ja viihtyisien ja terveellisten asumisolosuhteiden ylläpitäminen helpottuu
  • Kiinteistönhoito on ennakoivaa, suunnitelmallista ja tarpeen mukaista, jolloin yllättävät vikakorjaukset ja kiiretilanteet vähenevät.
  • Huollon tarjouspyyntöihin ja sopimuksiin on käytettävissä selkeät laajuus- ja tehtävämäärittelyt.
  • Rakennusosien ja laitteiden optimaalisen elinkaaren saavuttaminen tulee mahdolliseksi asianmukaisen huollon avulla.
  • Kiinteistönhoitoyhtiön työn suunnittelu tarkentuu ja työnjohto helpottuu.
  • Huoltotyöstä syntyy palautetietoa tilaajalle ja työn seuranta helpottuu
  • Kiinteistön tekniikka ja huoltokohteet sekä huoltohistoria on dokumentoitu, jolloin henkilöiden vaihtuessa asioihin perehtyminen helpottuu.

Lähde: Motiva.fi

Jukka Kalliomäki
Jukka Kalliomäki kaipaa sähköistä versiota Pientalon päiväkirjasta.

Huoltokirja on helppo unohtaa kaapin perille

Teksti ja kuva: Hannele Norja

Ilmajokelaiset Jukka ja Hanne Kalliomäki saivat rakennustarkastajalta Pientalon päiväkirjan rakennuskatselmuksen aloituskokouksessa vuonna 2016.

– Täytyy myöntää, että päiväkirja on ollut helppo unohtaa kaapin perille, Jukka Kalliomäki toteaa.

Kovinkaan monesta päiväkirjan sarakkeesta oman talon tietoja ei löydy, mutta Kalliomäki puolustelee samoja tietoja löytyvän kyllä muualta.

– Ja ne tiedot löytyvät samasta kansiosta Pientalon päiväkirjan kanssa, Kalliomäki naurahtaa.

Hän uskoo, että enemmän intoa päiväkirjan täytölle olisi löytynyt, jos mielessä olisi ollut esimerkiksi talon myynti lähitulevaisuudessa. Lisäksi usko siihen, että tarvittava tieto löytyy omasta päästä, on vielä vahva.

– Kun pääkirvesmiehenä oli oma isä, vastaavana mestarina oma sisko ja itse hoiteli lautapojan hommia, niin omaan muistiin tulee helposti luotettua, Kalliomäki toteaa.

– Puolison kanssa kyllä hiljattain todettiin, että tietoja olisi hyvä olla dokumentoituna, vaikka sitten pahimman eli kuoleman varalta.

Sähköistä versiota odotellessa

Tietoliikennetekniikan insinööri ja it-asiantuntija kaipaa Pientalon päiväkirjasta sähköistä versiota. Tai edes omia erillisiä päiväkirjoja eri talotyyppien rakentajille. 80-sivuinen opus ei houkuttele etsimään omaa hirsitaloa koskevia sarakkeita tiilitalon vastaavista.

– Kiinteistöhuollon sovelluksia on tarjolla yrityksille, mutta omakotiasujille tarkoitettuihin en ole itse vielä törmännyt.

Kalliomäet muuttivat uuteen taloonsa vuonna 2017. Jukka Kalliomäki uskoo täyttävänsä päiväkirjaa vielä tulevaisuudessa, kun suuremmat remontit tai huoltotoimenpiteet tulevat ajankohtaisiksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset