Ruokaperinnettä on syytä säilyttää myös kotikaljalla ja saaristolaisleivällä
Ruokaperinnettä on syytä ylläpitää. Ja millä tuotteilla sitä voisikaan paremmin tehdä kuin kotikaljalla ja saaristolaisleivällä.
Ruokaperinnettä säilytettäessä kelvollisen ketjun on hyvä alkaa alusta asti. Laihian Mallaksen käyttämät raaka-aineet ovat pääasiassa lähialueen sopimusviljelijöiltä hankittuja ja vastuullisesti tuotettuja. Pitkä perheomistajuus antaa puitteet pitkäjänteiselle yrityksen ja tuotteiden kehittämiselle. Paikallista työvoimaa käytetään myös välillisesti aina kun se on mahdollista. Energiankäytössä ollaan sitouduttu säästötavoitteisiin.
– Näistä lähtökohdista meidän on ollut hyvä ponnistaa suomalaisen perinteisen ruokakulttuurin eteen, markkinointipäällikkö Anna Mollberg Laihian Maltaalta toteaa.
Gluteenitonta kotikaljaa
Laihian Maltaan tuotevalikoimasta on jo yli neljän vuosikymmenen ajan löytynyt kotikalja Tuoppi-tuotemerkillä. Se kelpaa niin kasvisruokavaliota noudattaville kuin lihansyöjillekin.
– Tuote on ollut koko elinkaarensa ajan takuuvarma. Joulun lisäksi kotikaljan sesonkiaikaa on pääsiäinen, ja yleensä koko kesän aika. Lounasravintoloissa ja suurkeittiöissä kotikalja kelpaa juotavaksi ympäri vuoden, Mollberg sanoo.
Laihian Maltaan valikoimista löytyy kolmen sortin kotikaljaa.
– Perinteisin ja vaativin tapa on valmistaa kotikalja meidän Tuoppi Kaljamaltaasta. Ruokahävikkiä torjuakseen mäskin voi käyttää leivontaan, Mollberg vinkkaa.
Mallasuutepaketista kotikaljaa valmistuu kerralla yhdeksän litraa suurenkin jouluseurueen joulupöytään.
– Valmis ja gluteeniton kotikalja taas on pakattu 0,75 litran pulloihin.
– Tämäkin valmis gluteeniton kotikalja valmistetaan perinteisellä käymismenetelmällä, Mollberg lisää.
Hän jatkaa valmiin kotikaljan kehuja sen monipuolisuudella, sillä juoma käy myös gluteenittomaan leivontaan.
Helppo saaristolaisleipä
Kaupan jauhohyllyistä löytyvä Tuoppi Saaristolaisleipä -jauheseos on Mollbergin mukaan vastaanotettu hyvin.
– Saamme kehuja sen helppoudesta ja vaivattomuudesta. Paketista löytyy nestettä lukuun ottamatta kaikki tarvittava, myös voideltava vuoka. Ohjeessa mainitaan nesteen kohdalla vesi, mutta mikä estää käyttämästä esimerkiksi mehua tai piimää.
Mollbergin oma, nyt 8-vuotias tytär on tehnyt saaristolaisleipiä jo monena vuotena.
– Muksut söisivät sitä koko ajan, Mollberg naurahtaa.
– Itselläni makuhermoja kutkuttaa saaristolaisleipä lohen kanssa.
Mollbergin ajatukset palaavat saaristolaisleivänkin kohdalla ruokahävikkiin. Joulun leivänleivontaan ostetut jauhot saattavat löytyä myöhemmin kaappien perukoilta.
– Jauhepakkauksessa kaikki ainesosat tulevat kerralla käyttöön, eikä hävikkiä synny.
Eikä hävikkiä synny energiankulutuksessakaan. Uuniin mahtuu kerralla useampi leipä.
Ainut asia, mikä Mollbergin mukaan voi estää jauhepakkausleivän onnistumisen, on nesteen lämpötila.
– Hiiva vaatii reagoidakseen tietynasteisen nesteen, +42 celsiusta.
Mollbergin oma leivänleivontasesonki on pian alkamaisillaan. Se tarkoittaa useamman saaristolaisleivän valmistusta ja nostatusta, 45 minuutin paistoa, pinnan sivelyä siirappivedellä ja taas 15 minuutin paistoa.
– Tämä vaikeampaa se ei ole.
Valmiit leivät hän kääräisee lahjapaketin virkaa toimittavaan kinkkupussiin. Joulunauha kruunaa mieluisat lahjat.
– Nettisivuiltamme löytyy hyviä reseptejä ja vinkkejä niin saaristolaisleivän kuin muidenkin tuotteidemme varalle.
Käy kurkkaamassa: lahiruokaamaalta.fi.
Laihian Mallas Oy
- perustettu 1910
- nyt viidennen sukupolven omistuksessa
- työllistää jo kuudetta sukupolvea
- työntekijöitä: Laihian Mallas Oy:lla Miettylässä noin 50, koko konsernissa Suomessa yht. noin 240 ja Virossa noin 120 henk.
- valmistaa pääasiassa elintarviketeollisuuteen maltaita ja uutteita sekä erilaisia viljapohjaisia tuotteita vähittäiskauppoihin ja suurkeittiöihin
- konserniin kuuluu Kymppi-Maukkaat ja Novelpack Oy (Akaa), Pack Company Oy (Mustasaari), LM Green Holding Oy (Vihreäkeiju, salaatit ja yrtit, Champ-sienet – Honkajoki, Pöytyä ja Marttila) ja AS Grüne Fee Eesti Ltd (Viro)