Älykoti auttaa esteetöntä asumista
Suomen väestö vanhenee ja sen palveluntarve kiihtyy kovaa vauhtia.
Vamian koulutuksissa ollaan tekniikan kehityksessä mukana. VamiaEASY-älykoti on suunniteltu ja rakennettu opettajien ja opiskelijoiden yhteistyönä vastaamaan tämän päivän ja tulevaisuuden osaamisvaatimuksia.
Tarkoituksena on myös kehittää yhteistyötä eri oppilaitosten sekä alojen yritysten kanssa. ABB on yksi yhteistyökumppaneista, joka on ollut kehittämässä Vamian kanssa tätä ainutlaatuista hanketta.
Vamialla lähihoitajaopiskelijoita koulutetaan jo olemassa olevan kotien älytekniikkan ja hyvinvointiteknologian käyttöön.
– Esimerkiksi lääkeannostelurobotti otettiin meillä ensin käyttöön, jonka jälkeen me koulutimme Vaasan kaupungin kotihoidon pilotissa heidän työntekijöitänsä, Vamian pedagoginen kehittäjä ja projektityöntekijänä hankkeessa ollut Anu Ylikahri kertoo.
Ota lääkepussi, ole hyvä. Poista pussi ja ota lääke veden kanssa.
Lääkerobotti muistuttaa lääkkeen ottamisesta, mikä voi jokaiselta vanhukselta ainakin joskus unohtua ottaa.
Älytekniikan ja hyvinvointiteknologian tarkoitus on ensisijaisesti tuoda turvallisuutta asiakkaille ja helpottaa arkea sekä mahdollistaa kotona asuminen mahdollisimman pitkään.
Yllättävän yksinkertaista
ABB:n aluemyyntipäällikkö Oskar Järnefelt uskoo, että kotiautomaatio tulee koteihin jossakin vaiheessa vakioksi.
– Kotiautomaatio on helpointa toteuttaa uusiin taloihin, mutta myös vanhoihin taloihin on saatavilla langattomia ratkaisuja. Järjestelmä mukautuu asukkaiden haluihin tarpeen mukaan. Kotiautomaation rakentamiseen tekemät lisäkustannukset ovat promillen luokkaa, ihmiset eivät vain vielä tiedä, mitä kotiautomaatio mahdollistaa.
Samaa sanomaa viestittää projektissa mukana ollut Vamian sähköalan opettaja Mikko Aho. Muualle ollaan valmiita satsaamaan rahaa, vaikka minkä verran, mutta kotiautomaatioon ei vielä osata varautua. Jo muutaman vuoden ajan Vamian sähköalan koulutuksessa on opetettu kotiautomaation järjestelmiä ja osaajia varmasti löytyy myös tulevaisuudessakin modernien oppimisympäristöjemme ansiosta.
– ABB on jo pitkään tehnyt yhteistyötä eri yritysten ja oppilaitosten kanssa Suomessa. Tällainen oppimisympäristö on meille ihan uutta. VamiaEASY mahdollistaa uudenlaisen kotiautomaation kehittämisen ja testaamisen tällaiseen käyttötarkoitukseen yhdessä Vamian kanssa, ABB:n markkinointiviestintäpäällikkö Maria Haavisto toteaa.
Kotiautomaatio tuo helppoutta arkeen.
– Älykodissa asukkaan ei tarvitse miettiä tekniikkaa vaan se voi toimia huomaamatta taustalla, Järnefelt muistuttaa.
Tunnistimet hälyttävät
Helppo, jälkiasenteinen sensori tunnistaa, jos ihminen makaa liian pitkään lattialla.
– Olen itse hoitanut asiakkaita, jotka ovat kaatuneet vessaan, eivät ole pitäneet turvarannekkeita tai eivät ole ymmärtäneet sitä painaa. He ovat voineet odottaa jopa viikon yksin asunnossaan ennen avun saantia, Ylikahri kertoo omista kokemuksistaan vanhustyössä.
– Turvallisuus on mielestäni keskeinen osa tekniikan tuomaa apua. Se ei tarkoita, että ihminen jätettäisiin yksin. Tavoitteena on myös, että hoitajalle jää enemmän aikaa asiakkaan kohtaamiseen. Turvallisuuden lisääminen sensoreiden avulla on loppujen lopuksi hyvin yksinkertainen asia.
– Jotkut sensorit voidaan kiinnittää helposti jälkiasenteisesti, laitteisto ottaa tarvittaessa yhteyden esimerkiksi kotihoitoon tai olemassa oleva valojen liiketunnistin tekee hälytyksen ilman lisäasennuksia, Ylikahri kertoo.
Modernia opiskelua
Lähihoitajiksi aikuisopiskelijoina opiskelevat Mari Suokas, Dani Meidzof ja Iida Lilja ovat innostuneita uuden tekniikan luomista mahdollisuuksista.
– Täällä Vamiassa on aivan loistava tilanne opetella asioita ja tekniikkaa ennen kuin lähtee kentälle tekemään töitä asiakkaiden kanssa, Meidzof pohtii.
– Ja me tuttuina hoitajina voimme kertoa teknologian mahdollisuuksista asiakkaille, Suokas pohtii tulevaa työtään.
VamiaEASY:n älykoti toimii myös simulaatio-oppimisympäristönä esimerkiksi aggressiivisen asiakkaan kohtaamisen harjoittelussa. Tällöin tilanne simuloidaan näyttelijöiden avulla ja muu luokka voi katsoa viereisessä luokassa oppimistilannetta älytaululta kameroiden välityksellä.
– Tärkeää on luoda turvallinen oppimistilanne harjoitella haastavia asioita, joita hoitajat voivat kohdata työssään, Ylikahri painottaa.
Kotiautomaatio- tekniikka osana älykotia
ABB-free@home muuttaa talon tai asunnon älykkääksi kodiksi. Järjestelmällä voi ohjata kaikkia siihen liitettyjä laitteita. Laitteet voidaan myös ajastaa ja lisäksi niistä saa ilmoitukset ja hälytykset pilvipalvelun kautta mobiililaitteellesi sijainnista riippumatta. Free@home-kodinohjausjärjestelmä soveltuu myös saneeraukseen.