Article image
Kirjoittaja Rolf Ahonen on vakuutusalalla koko työransa tehnyt eläkeläinen.
06.05.2021
Blogi / Työelämä ja yrittäjyys

Yritykset unohtavat riskienhallinnan

5/5 - (2 votes)

Olen saanut työskennellä vakuutusten ja riskienhallinnan parissa pohjalaisten yrittäjien ja pk-yritysten kanssa lähes neljäkymmentä vuotta. Tuona aikana on yrittäjien ja yritysten toimintaympäristö muuttunut valtavasti.

Aloittaessani 1980-luvun alussa pohjalaiset pk-yritykset toimivat pitkälti kotimarkkinoilla ja vain hyvin harvalla oli vientiä tai ne olivat osa vientiketjua. Riskienhallinnan ja vakuuttamisen keskustelua hallitsi noihin aikoihin perinteiset riskit kuten palo- ja murtoriskit. Jos sopimuksia ylipäätään tehtiin, ne olivat pääsääntöisesti suullisia herrasmiessopimuksia. Varsinaisia kirjallisia sopimuksia ei juurikaan tehty.

Jos sopimuksia ylipäätään tehtiin, ne olivat pääsääntöisesti suullisia herrasmiessopimuksia.

Riskienhallinta aiempaa hankalampaa

Maailma on muuttunut huomattavasti, useat pk-yritykset ovat aloittaneet viennin tai ovat osa vientiketjua. Yritys joko valmistaa, suunnittelee tai tuottaa palveluja suomalaiselle vientiteollisuudelle, jolloin valmiit tuotteet päätyvät globaaleille markkinoille. Tämä kehitys on muuttanut yritysten riskiympäristöä, ja sen hallitseminen on huomattavasti aiempaa hankalampaa. 1980-luvun sopimisen mallit ovat saaneet väistyä kirjallisten sopimusten tieltä. Yrityksiltä vaaditaan nykymaailmassa huomattavasti enemmän osaamista kuin ennen. Enää ei riitä, että osaat valmistaa ja toimittaa hyviä tuotteita. Riskienhallinnan merkitys on kasvanut huomattavasti. Kyse ei ole vain vakuutettavista riskeistä vaan myös erilaisista sopimus- ja liikeriskeistä, joita yritysten on pyrittävä hallitsemaan varmistaakseen toimintansa.

Vaadi jatkuvaa riskienhallintapalvelua

Vakuutusyhtiöt ovat tärkeä osa yrityksen riskienhallinnan ratkaisua. Ne tarjoavat riskienhallinnan asiantuntemusta laajasti, ja yhteistyöllä yhtiön kanssa voi yritys ratkaista merkittävän osan riskeistä joko vakuuttamalla tai muuten varautumalla. Myös hyvä kirjanpitäjä sekä osaava juristipalvelu ovat tärkeä osa yrityksen riskienhallintaa. Valitettavasti vakuutusalan kilpailu ja alalle ilmestyneet kilpailutusta myyvät konsultit ovat saaneet aikaan sen, että vakuutusten hinnoittelu on muodostunut liian tärkeäksi tekijäksi vakuutusyhtiötä valittaessa. Riskienhallinnan oikeanlaiset tuotteet ja palvelut ovat usein sivuosassa. Vakuutusyhtiötä valittaessa tulisi aina valinnan ensimmäisenä kriteerinä olla, tarjoaako yhtiö kattavaa riskienhallinnan osaamista myös esimerkiksi sopimusriskeistä. Riskienhallintapalvelun tulisi olla jatkuvaa, jolloin asioita tarkistettaisiin ja käytäisiin läpi vuosittaisissa tapaamisissa ja aina kun yrityksessä tehdään muutoksia toimintaan tai toimintaympäristöön.

Vakuutusmeklariyhtiöt tarjoavat palveluitaan mm. vakuutusyhtiötä valittaessa, vakuutuksien vertailussa ja kilpailutuksessa sekä voivat myös tarvittaessa ottaa hoitoon yrityksen vakuutusasiat. Alalla on monenlaista toimijaa. Osa toimii erittäin vastuullisesti tarjoten osaavaa ja kattavaa palvelua silloin kun yritys tarvitsee ulkopuolisen näkemystä vakuutusten tilasta ja hoidosta. Suuret meklariyhtiöt tarjoavat myös palvelua kansainvälisten riskien hoitamiseksi missä tahansa maailmassa.

Tulevaisuudessa jo pelkästään digitalisaatio tuo huomattavan määrän uudenlaisia riskejä, joita on hallittava. Korona-aika on muistutus nopeasti muuttuvasta toimintaympäristöstä ja riskistä, johon kukaan ei ollut osannut varautua. Kuka olisi uskonut, että yhteiskunta osin suljetaan ja matkustaminen pysähtyy lähes seinään. Siksi jokaisen yrityksen tulisi varautua tulevaan tekemällä kattava ja jatkuvasti päivitettävä riskienhallintasuunnitelma. 

Rolf Ahonen
Vakuutusalalla koko työransa tehnyt eläkeläinen                 

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset