3D-tulostaminen on nopeasti kasvava ala
3D-tulostaminen on teollisuudessa nopeasti kasvava ala. Laitteita alkaa kuitenkin olla mukavasti myös kuluttajien saatavilla.
Origo Engineering on start up -yritys, joka aloitti kolme vuotta sitten Vaasassa mekaniikkasuunnittelulla. Mekaniikkasuunnittelu on edelleen seitsemän henkeä työllistävälle insinööritoimistolle keskiössä, mutta 3D-tulostuksen määrä kasvaa koko ajan.
– Otettiin aika pian suunnittelun rinnalle 3D-tulostus, jotta voitiin kokeilla tulostettuja osia myös prototyyppeinä, Origo Engineeringin toimitusjohtaja Kalle Hällfors kuvaa yrityksen alkutaipaleita.
3D-tulostuksen hyöty on siinä, että nopealla aikataululla pystyy näkemään, toimiiko suunniteltu osa käytännössä vai ei.
Alana 3D-tulostus on jo 30 vuotta vanha, mutta on saanut nopeampia kehitysaskeleita aivan viime vuosina.
– Yritykset ovat lähteneet tähän mukaan enemmän. Se nopeuttaa merkittävästi tuotekehitystä, toinen perustajajäsen ja yksi pääomistajista Mikko Henttinen kuvailee.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Ammattikäyttöön tarkoitetut 3D-tulostimet ovat kalliita, mutta niidenkin hinnat laskevat koko ajan ja nopeudet kasvavat.
– Metallitulostimien hinta nousee lähelle miljoonaa ja hyvät teollisuustason muovitulostimetkin maksavat pari-kolmesataatuhatta.
Origo Engineering ei ole pääasiassa sarjavalmistaja, vaan jos tulostusmäärät kasvavat yli oman kapasiteetin, niin tuotteet 3D-tulostetaan yhteistyökumppaneilla. SOP-Metal ja Leinolat Group lähtivät keväällä 2019 Origo Engineeringin toimintaan sekä yrityksen kehittämiseen mukaan.
– Molempia yrityksiä kiinnostaa erityisesti metallit ja niiden tulostamisen mahdollisuudet, Hällfors taustoittaa.
– Kummallakaan ei ole omaa suunnitteluosastoa (poislukien T-Drill, jolta löytyy oma suunnitteluosasto) eikä myöskään 3D-tulostusta, niin luonnollisesti tämä hoituu helpoiten Origo Engineerigin kautta.
Saatavilla myös kuluttajille
Tavallinen kuluttaja ei välttämättä ole 3D-tulostukseen törmännyt, vaikka siitä on puhuttu ja kirjoitettu aika tavalla eri medioissa.
– Esimerkiksi muutamat isommat teollisuusyritykset käyttävät yhteistyössä 3D-tulostusyritysten kanssa testattuja metalliseoksia, joita perinteisin menetelmin ei ole mahdollista käyttää, Hällfors kuvailee.
Lentokoneteollisuus on jo pitkään saanut hyödynnettyä alaa mahdollisimman kevyiden, mutta kestävien osien tekemiseksi tarpeisiinsa.
– Kun siellä pystyttiin esimerkiksi muuttamaan turvavyön osa 3D-tulostetuksi osaksi, keventyneen painon myötä saadaan vuositasolla säästöä lentopetroolissa merkittävästi.
3D-tulostuksen variaatiot ja mahdollisuudet ovat valtavat.
– Voidaan tulostaa titaania, joka voi tulla halvemmaksi kuin normaali teräs, kunhan osa on optimoitu painon minimoimiseksi, Hällfors selittää.
Muitakin esimerkkejä on. Esimerkiksi Adidas on tulostanut jalkineet omalla tulostimellaan.
– BMW käyttää 3D-tulostettuja osia autoteollisuudessa ja siellä on vuosien saatossa 3D-tulostettu autoihin miljoona osaa, Henttinen
avartaa.
Muovi voi korvata metallia
3D-TULOSTUKSEN suunnittelussa pyritään vähentämään materiaalin tarvetta sekä löytämään uusia ominaisuuksia tai yhdistämään useampia toimintoja kappaleeseen. Tuote tai osa tulee edullisemmaksi, kun materiaalia ei kulu turhaan sekä mahdollisista ylimääräisistä osista päästään eroon.
– Pultteja ja vastaavia osia ei kannata vielä tulostaa, mutta jos osassa on jokin spesiaali juttu, mitä perinteisin menetelmin ei voi tehdä, niin 3D-tulostus sopii erittäin hyvin. Esimerkiksi sähköteollisuudessa jäähdytyspuoli on tärkeää ja kaikki etsivät siihen ratkaisuja. Ja yksi merkittävä tekijä on 3D-tulostus, Kalle Hällfors valottaa.
Hällfors ja Mikko Henttinen odottavat kuparitulostuksen olevan myös yksi iso osa-alue tulevaisuudessa.
– Kupari käyttäytyy eri tavoin kuin muut metallit ja sen sähköjohtavuus on erinomaista.
Joustavat materiaalit
Myös joustavia materiaaleja on mahdollista käyttää 3D-tulostuksessa. Materiaali on kestävää, mutta taipuu murtumatta.
– Meidän isoin tulostusalueemme on noin puoli metriä kanttiinsa.
Origo Engineeringin pöydällä on liuta esineitä, jotka yrityksessä on tulostettu. Esimerkiksi Aalto-vaasin näköinen kukkamaljakko on pikkulapsiystävällisesti tehty muovista (PETG).
Tulostusnauhaa voidaan tehdä esimerkiksi jätemuovista eli raaka-aine ei ihan helpolla lopu.
– Osa tulostusmateriaalista tehdään kierrätysmateriaaleista. Esimerkiksi maissitärkkelyksestä tehty nauha on kokonaan biohajoavaa,
Henttinen sanoo.