Paimennusnäytöksiä, kerintäkisa ja monipuolista villaa
Näyttelyaika ei stressaa lampaita. Laumasidonnaisina ne ovat tyytyväisiä lajitoveriensa parissa. Kerintä kestää pari minuuttia ja odotusaikakin kuluu tutussa porukassa.
Paimenkoirille paimennus on luontaista, ja lampaat ovat tottuneet paimentamiseen. Kun koira osaa paimentaa, on se luontevaa myös lampaille. Tilakokojen kasvaessa ovat myös lammaspaimennuskoirat yleistyneet.
– Koirat helpottavat lampurin työtä, mutta ohjaajan pitää osata kommunikoida koiran kanssa. Koira tarvitsee tiedon mihin ja miten laumaa pitää siirtää. Koira osaa lukea lampaita luonnostaan ja asettaa painetta oikeassa suhteessa lauman siirtämiseksi oikeaan suuntaan, kotieläintuotannon asiantuntija Sini Sillanpää sanoo.
Lammaspaimenkoirina käytetään yleisimmin bordercollieita.
Laumanvartijakoirista näyttelyyn on tulossa espanjanmastiffeja.
– Laumanvartijakoiran tehtävä on nimensä mukaisesti vartioida laumaa. Ne ovat yleistyneet susien lisääntymisen myötä, Sillanpää toteaa.
Laumanvartijakoiran tehtävä on katkaista pedon käytös sen lähestyessä laumaa.
– Kun laumanvartijakoira kasvaa ja elää lammaslauman kanssa, se leimautuu laumaan. Sen jälkeen ne puolustavat ja vartioivat laumaa luonnostaan.
SM-kerintäkilpailu Farmarissa
Kerintäkilpailussa ammattilaissarjalaiset keritsevät istuvaa lammasta, jokkis-kisassa tyyli on vapaa.
– Kilpailut arvostellaan kansainvälisten sääntöjen mukaan. Kriteereihin kuuluvat esimerkiksi kerintäaika, keritsemättä jääneet kohdat ja villamaton yhtenäisyys, Sillanpää sanoo.
Nopeimmat kerivät lampaan parissa minuutissa. Koska vastakkain on aina kaksi kilpailijaa, pitää lampaiden olla yhteneväiset niin koon, villan kuin värin suhteen.
– Kilpailuetua ei saa tulla kummallekaan.
Kerintäkilpailu järjestetään yhdessä Suomen Keritsijät ry:n kanssa.
– Nyt jo päättynyt Suomalainen villa hyötykäyttöön -hanke teki villaa tutuksi. Se osui koronaan nähden hyvään aikaan, käsityöbuumin ollessa kiivaimmillaan. Villan menekki on ollut hyvä. Villaa kerätään aiempaa enemmän hyötykäyttöön ja sitä käytetään nyt trendikkäisiin käsitöihin, Sillanpää iloitsee.
Lammasosastolta löytyy monipuolisia tietoja ja ohjeita villasta.
Karitsan kanssa kehään
Karitsankesyttäjäkilpailussa on kaksi sarjaa, yli ja alle 10-vuotiaat. Tuomari arvioi kehässä lasten karitsankäsittelytaitoja. Karitsoja on harjoitettu käsittelyyn.
– Osallistujat ovat olleen paljolti lampureiden lapsia, mutta kaikki lapset ovat kisaan tervetulleita, kotieläintuotannon asiantuntija Sini Sillanpää kannustaa.
Lammasosasto
• Lampaita kaikkiaan noin 60 – uuhia, karitsoita sekä pässejä.
• Roduina alkuperäisrotuisia ja tuontirotuja sekä eri risteytyksiä.
• Värit: valkoinen, musta, ruskea.
• Kerintäkilpailussa SM, ystävyysottelu ja jokkis-luokat.
• Karitsankäsittely-, ultraäänimittaus- sekä punnitusnäytös.
• Lapsille karitsankesyttäjäkilpailu.
• Villanäyttely, käsinkehruu-näytös.
• Mukana alan sidosryhmiä ja yhteistyökumppaneita.
• Paimennusnäytös paimenkoirilla.
• Mukana Kiipeävät kilit -osasto.