Article image
Arja Talvilahti (vas) ja Tiina Soisalo lupaavat, että Farmarissa kuivikekuitua saa tutkia ja tunnustella, nähdä käytössä ja kysyä lisää valmistajilta.
14.06.2024
Tapahtumat ja matkailu

Testissä uusi kuivikekuitu

Teksti: Minna Saloranta
Kuvat: Viivi Kivimäki ja Soilfood Oy

Farmarin kotieläin­osastolla katseiden kohteena ovat eläinten lisäksi niiden alla olevat kuivikkeet. Käytössä on uusi kierrätysperäinen kuivike­kuitu Wälly.

Jos kuiviketurpeen käyttö loppuu, niin mitä ihmettä tilalle? Sitä ovat miettineet kuumeisesti niin asiantuntijat, kotieläintilat kuin yksittäiset hevosenomistajatkin.

Farmarin kotieläinkentästä vastaavat ProArgia Etelä-Pohjanmaan kotieläintuotannon toimialapäällikkö Tiina Soisalo ja liiketoimintapäällikkö Arja Talvilahti sanovat, että vaihtoehtoja on Suomessa tutkittu, mutta korvaajalta vaaditaan paljon. Hyvien kuivitusominaisuuksien lisäksi tuotetta pitäisi olla saatavilla suuria määriä ja kilpailukykyiseen hintaan.

kuivikekuitu

Kuivikekuitu Wälly on suomalainen innovaatio, joka lupaa hyvää. Sen ominaisuuksista on saatu hyviä tuloksia sekä testitiloilta että Luonnonvarakeskuksen kuivitustutkimuksista. Imukyvyltään se on yltänyt testeissä turpeen tasolle. Muita valtteja ovat pölyämättömyys, vaaleus ja hygieenisyys.

– Kun kuulimme Wällystä, halusimme tietää lisää. Farmari on hyvä tilaisuus testata kuiviketta käytännössä ja tarjota tuottajille mahdollisuus tutustua siihen, kertoo Talvilahti.

– On tärkeää, että tällainen vaihtoehto on tullut saataville ja sitä päästään testaamaan. Erityisesti kiinnostaa nähdä imukyky käytännössä ja selvittää, toimiiko kuivike patjassa yksinään, sanoo Soisalo.

Sivuvirrasta kuivituksen turvaajaksi

Yritys Wällyn takana on Soilfood, joka on keskittynyt teollisuuden sivuvirtojen jalostamiseen uusiksi tuotteiksi. Yrityksen merkittäviin tuoteryhmiin kuuluvat maanparannuskuidut, joiden raaka-aineet tulevat metsäteollisuuden sivuvirroista. Kuivike valmistetaan samoista raaka-aineista.

– Niiden hyvät vaikutukset viljelysmaalle tunnetaan pitkältä ajalta. Idea kuidun jalostamisesta kuivikkeeksi tulikin alun perin viljelijäasiakkailtamme, sanoo tuotekehityksestä vastaava projektipäällikkö Ossi Kinnunen.

Kehitystyötä on tehty reilut kolme vuotta. Sitä ovat ohjanneet testitilojen kokemukset. Hyvää palautetta on saatu kuivitusominaisuuksien lisäksi vaaleudesta ja valoisuudesta, mukavakäyttöisyydestä ja tasalaatuisuudesta.

– Karjatilojen lisäksi tuotetta on testattu broileritilalla, jossa se todettiin myös toimivaksi. Tämä on mielenkiintoinen ryhmä, sillä broileritilat käyttävät tällä hetkellä lähes yksinomaan turvetta.

Raaka-aine ei lopu

Ensimmäiset toimitukset tehdään tiloille kesäkuun aikana. Kiinnostuksen määrä on yllättänyt Kinnu­sen mukaan positiivisesti.

Kuiviketta valmistetaan Itä-Suomessa ja toimitetaan sieltä suoraan tiloille. Alkuvaiheessa tuote on karjatilojen ja isoimpien hevostilojen ulottuvilla, sillä se myydään irtotoimituksina, nuppikuormina. Paalimyynnin mahdollisuutta tutkitaan parhaillaan.

Kiinnostaa nähdä kuivikkeen imukyky käytännössä ja selvittää, toimiiko kuivike patjassa yksinään.

Tiina Soisalo

– Kun tuotekehitys alkoi, kuivikemarkkinat olivat erilaiset. Tavoitteenamme oli vain tehdä kestävä, käytössä hyvin toimiva tuote. Matkan varrella tarve uusille kuivikkeille on korostunut. Onkin hienoa päästä tuomaan uusi, kuivittamista turvaava ratkaisu markkinoille tällaisessa tilanteessa. Tämän raaka-aineen saatavuuden voi uskoa olevan Suomessa turvattu, sanoo Kinnunen.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3.4/5 - (5 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset