Pitkät harjoittelut ja ilmainen asunto
Meijerialan koulutuksesta valmistuneilla on hyvät mahdollisuudet työllistyä.
Hämeen ammatti-instituutin meijerialan opinnot ovat laaja kokonaisuus. Opiskelija tutustuu koulutuksen aikana niin maitotuotteiden valmistukseen, tuotekehitykseen, tuotantoon liittyvään teknologiaan, mikrobiologiaan kuin talouspuoleen.
– Valmistuneen ammattinimike on meijeristi, mutta työtehtäviä on valtava määrä niin pakkaamossa, valmistuksen eri vaiheissa kuin esimiestehtävissäkin. Eli kaikki ne tehtävät, missä meijerissä vain voi toimia, ammatillinen ohjaaja Iida Pirnes toteaa.
Mahdollisuus harjoitteluun ulkomaille
Meijerialan koulutus kestää pääsääntöisesti kolme vuotta, johon sisältyy yhteensä 11 kuukautta harjoittelua.
– Koulutuksessa jokaiselle opiskelijalle tehdään henkilökohtaisen osaamisen suunnitelma, jonka perusteella jokaisella on mahdollisuus suorittaa opintoja oman suunnitelmansa mukaan, Pirnes sanoo.
Monen aiemmin osaamista hankkineen suunnitelmissa onkin suorittaa koulu alle kahdessa ja puolessa vuodessa.
– Harjoitteluissa ollaan aidosti osa työyhteisöä ja siinä mukana. Opiskelijan ei tarvitse harjoittelupaikkaa etsiä. Se hoidetaan koulun puolesta, Pirnes lisää.
Hän korostaa meijerialan harjoittelun olevan Suomessa ainoa ala, missä harjoittelija saa työehtosopimuksen mukaista palkkaa.
– Suomessa toimii tällä hetkellä noin 40 meijeriä, mutta harjoittelu on mahdollista tehdä myös ulkomailla vaihtona, Pirnes lisää.
Rautatieasemalta vain kivenheitto matkaa
Hämeenlinnan ammatti-instituutti, meijerialan kampus, sijaitsee Hämeenlinnan Sairiossa.
– Rautatieasemalta on koululle matkaa vain reilu kilometri, Pirnes sanoo.
Hän uskoo ilmaisen asuntolan ihan koulun vieressä olevan monelle ympäri maata tulevalle opiskelijalle hyvä houkutin.
– Meillä on yhteishaussa 30 opiskelupaikkaa. Aikuisopiskelijoille on auki jatkuva haku.
Tähän mennessä opiskelupaikat ovat jakautuneet tasan tyttöjen ja poikien kesken.
– Meillä on ollut jo pari vuosikymmentä käynnissä MilkWorks-hanke, jonka idea on saada lisää opiskelijoita ja tuoda meijeritietoutta esille, Pirnes lisää.
Tiesitkö, että viilin kellertävä kerros on hometta!
Opetustilana koulun oma pienoismeijeri
Koululla on oma opetusmeijeri, missä opiskelijat valmistavat kaikkia Suomen meijereissä valmistettavia tuotteita. Pirnes lisää meijerin olevan kuin pienoismalli, joten valmistusmäärät eivät ole suuria.
– Pienoismeijeri on ainoa laatuaan, samoin kuin Hami on ainut koulu Suomessa mistä meijerialalle voi valmistua.
Pirnes itse on valmistunut meijerikoulusta reilut viisi vuotta sitten, joten maidon mikrobiologinen koostumus ja maidon kemia ovat hänellä tuoreessa muistissa.
– Meijerialalla ollaan tekemisissä erilaisten mikrobien kanssa. Hapanmaitotuotteet valmistetaan mikrobien avulla ja homeita käytetään hyvin hyödyksi. Kaikki homeet eivät ole huono juttu, Pirnes naurahtaa.
Mitä meijerialalla on tarjota:
- Työllisyysvarmuus, monipuoliset tehtävät, ravitsemuksellista tietoa, yhteisöllinen ilmapiiri, jatkokoulutusmahdollisuudet.