Laajan remontin tuloksena maailman ihanin koti
Kahden vuoden suurremontin jälkeen Ketolan perhe pääsi muuttamaan taloon, jonka kunnostus oli jäädä urakan laajuuden takia kesken.
Vuoden 2014 lopussa 4-vuotias vaasalainen Tatu Ketola ei nähnyt kuin ison ”romutalon”, kun hän kävi perheensä kanssa katsomassa Vähänkyrön Merikaarrossa myynnissä ollutta Kolkin kartanoa. Vanhemmat Jukka ja Noora Ketola kuitenkin rakastuivat upeaan jokimaisemaan ja näkivät myös vanhassa talossa potentiaalia.
Vuonna 2017 Ketolan perhe muutti taloon ja 8-vuotias poika kirmaa onnellisena ja selvästi ylpeänä yli 200 vuotta vanhassa ja lähes 700 neliömetrin talossa. Muuttoa edelsi reilun kahden vuoden suurremontti, jona aikana työmaa ei ollut pienelle lapselle sopiva miljöö.
– Hän on vilkas ja ehtiväinen lapsi. Tämä oli ostohetkellä ja pitkään sen jälkeenkin suorastaan vaarallinen paikka lapselle, Noora muistelee.
Jukka remontoi yhdessä vaimonsa sukulaismiehen kanssa kartanon alakerran perheen asunnoksi. Noin 250 neliön asunnon kunnostamiseen meni hieman pidempään kuin mies oli arvioinut.
– Koko pääsi yllättämään, vaikka olin mielestäni tehnyt tarkat laskelmat. Aikaa meni reilusti arvioitua pidempään ja budjetti tuplaantui. Se ei tosin ollut yllätys, hän heittää.
Työt alkoivat kellarista
Kellarissa oli edessä odotettua suurempi kaivuu-urakka. Lautalattian alta paljastui maata vasten valetut betonilaatat.
– Ostin pienen kaivinkoneen. Sillä hakkasin betonia rikki. Laatan alta paljastui pölisevää jokisavea. Hengityssuojan kanssa pystyin jatkamaan hommia. Kaivinkonettakin piti huoltaa vähän väliä, kun hienojakoinen pöly änkesi joka paikkaan, hän kertoo.
Kaivinkone osoittautui tarpeelliseksi hankinnaksi, sillä lattian alta lähti maa-ainetta yhteensä 70 senttiä.
– Se teki noin 10 kuorma-autolastillista, Jukka havainnollistaa.
Hän oli kaavaillut aloittavansa rakennustyöt ykköskerroksesta, jotta perhe pääsisi muuttamaan mahdollisimman nopeasti sisään. Käytäntö kuitenkin osoitti, että ne kannatti aloittaa kellarista.
– Talossa ei ollut sähköä, joten fiksasimme kellariin aluksi yhden seinän, johon saimme kiinnitettyä sähkökaapin. Sitä ennen sähköä tuli muutaman viikon pihassa papattavasta aggregaatista.
Puolessa vuodessa kellari saatiin toimivaksi, lämpimäksi ja taloon saatiin lämmin vesi.
– Siinä vaiheessa meillä oli jo kaikki vaadittava tekniikka ja siitä oli hyvä jatkaa ylöspäin.
Jouluksi kotiin
Talossa ei osto hetkellä ollut toimivaa lämmitysjärjestelmää. Ketolat päätyivät maalämpöön ja vesikiertoiseen lattialämmitykseen. Vanhan välipohjan purkaminen ei myöskään ollut pikku juttu.
– Kuskasin sieltä pois 80 kuutiota sahanpurua. Vaikeinta oli päättää, mistä aloittaa, kun työtä oli niin valtavasti, mies puuskahtaa.
– Jo ennen purkutöitä Jukka joutui kuskaamaan pois valtavan määrän jätettä. Talo oli ostettaessa täynnä roinaa. Kiinteistövälittäjän mukaan se pelästytti suurimman osan kiinnostuneista ovelta pois, Noora lisää.
Noora sanoo stressanneensa matkan varrella sata kertaa enemmän kuin miehensä.
– Asuimme vuokralla Vaasan keskustassa remonttitöiden ajan. Lukemattomina iltoina odotin ja jännitin tuleeko mies kotiin. Pelkäsin, että hänelle sattuu työmaalla jotain, hän sanoo hiljaa.
Vuoden 2016 keväällä Jukka kertoo todenneensa, etteivät he pääse jouluksi kotiin, jollei hän tee urakalla hommia.
– Otin töistä vapaata ja ajattelin paiskia täällä hommia kahdeksan kuukautta. Urakka venyi puoleksitoista vuodeksi. Siihen aikaan olin yksityisyrittäjä, joten vapaan neuvottelu oli aika helppoa, hän naurahtaa.
– Kuusi päivää viikosta tein töitä, yhtenä päivänä oli pakko huilata, hän jatkaa.
Motivaatiota koskenrannasta
Jukka kertoo kävelleensä monta kertaa Kolkinkosken rantaan hakemaan motivaatiota.
– Tuntui, että aika ja rahat loppuvat kesken, hän kuvailee sen aikaisia tuntojaan.
Nyt perhe asuttaa 250 neliön asuntoa, johon mahtuu muun muassa 80 neliön kokoinen olohuone ruokailutiloineen, iso moderni keittiö, kaksi makuuhuonetta, takka- ja kodinhoitohuoneet, aula, vessoja sekä sauna ja kylpyhuone. Tilojen ilme kunnioittaa vanhan talon henkeä, vaikka vanhaa ei Ketoloiden mukaan juurikaan voitu säästää.
– Hirsirunko on hyvässä kunnossa. Kaikki muu piti vaihtaa, Jukka summaa.
Mies kertoo pahimman remontinnälän talttuneen urakan aikana, mutta nyt hän sanoo katseen suuntautuvan yhä useammin talon toiseen kerrokseen.
– Vuosi meni palautumisessa. Nyt kävelen yläkerrassa ja suunnittelen, mistä aloittaa. Putkitukset ja viemärit on jo vedetty. Aluksi vedän sinne vesikiertoisen lattialämmityksen, kuten alakerrassakin, hän kaavailee.
Pariskunnalla on alusta lähtien ollut talon suhteen muitakin suunnitelmia kuin tehdä siitä itselleen ihana koti.
– Juhlavan kartanon keskiosa tulee liikekäyttöön. Moderni ravintolakeittiö on tehty sitä silmällä pitäen. Me muutamme jossain vaiheessa kakkoskerrokseen. Tavoitteenani on juhlia viisikymppisiä valmiissa talossa eli minulla on kaksi vuotta aikaa, Jukka heittää hymyillen.