Article image
Omenoiden lataaminen kuljetushihnalle on käsityötä. Samalla voi vielä poimia silmiin tarttuneet pilaantuneet omenat.
17.09.2024
Terveys ja hyvä elämä

Lähijuomaa omista tai naapurin omenoista

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Jenna Koivisto

Tämän syksyn omenasato on ollut koko maassa ennätyksellinen. Sen myötä yhä useampi on heltynyt jakamaan oman puutarhansa hedelmiä myös muille.

Omenista saa valmistettua monenlaista herkkua, mutta kun pihassa on satoja kiloja omenia, niille on keksittävä myös muuta käyttöä. Mehustamot jauhavat ympäri maata nyt omenoita mehuiksi ennätystahtia. Vapaita aikoja pitää odottaa jopa viikkotolkulla.

Lakeuden Mehustamolla Ylistarossa on myös kädet ja kaikki tilat täynnä puristusta odottavia omenoita.

mehustamot
Lakeuden Mehustamon yrittäjä Jussi Viljanmaalla on hetki aikaa näyttää miten kotipuutarhurit mehunsa säilövät.

Yrittäjä Jussi Viljanmaan kalenterit pursuavat ajanvarauksia. Seuraava vapaa aika olisi kolmen viikon päästä, mutta sinne ei verkossa oleva ajanvaraus vielä ulotu.

– Teemme täällä puristusta, pastörointia ja mehun pussitusta.

Mehusesonki alkoi elokuun puolivälissä ja menee aina lokakuulle asti.

– Puristuksessa omenat tai muu raakapuristettava aines pestään, rouhitaan ja puristetaan mahdollisimman nopeasti. Marjojen puristuksessa mehusaanto on parempi, jos marjat ensin pakastetaan ja sulatetaan.

Hanapakkaukset suosiossa

Vuosikymmeniä käytössä olleista lasipulloista ja kumikorkeista on suhteellisen nopeasti siirrytty valmiiksi pakattuihin hanallisiin muovipusseihin, joihin voi ostaa käsittelyn helpottamiseksi mukaan pahvilaatikot.

– Me käytämme kotimaisia materiaaleja – pussit tulevat Nastolasta ja pahvikotelot Seinäjoelta.

Suurin osa mehustamoiden asiakkaista varmistaa mehun säilyvyyden pastöroinnilla.

– Pastöroinnissa mehu kuumennetaan nopeasti 80-asteiseksi, jolloin sen säilyvyys paranee huomattavasti. Pussituksessa mehu pakataan kertakäyttöisiin hanapusseihin, jotka ovat hygieenisiä ja pitävät mehun hyvänä pitkään.

Pastöroitu ja pussitettu mehu säilyy kuukausia myös huoneenlämmössä.

– Pyydettäessä lisäämme mehuun väriä ja säilyvyyttä parantavaa askorbiinihappoa. Pussit voi myös pakastaa.

Omenoista saadaan paras mehu, kun ne ovat saaneet jo hieman makeutta mutta ovat vielä kovia.

– Mehumäärä vaihtelee huomattavasti riippuen muun muassa lajikkeesta, kypsyysasteesta ja puristustekniikasta.

– Sovelluksemme mehustamo.fi avulla kotipuutarhurit voivat arvioida omenoiden kypsyyttä.

Jätä omenat ja hae mehu

Aiemmin omenamehua lasipulloihin pullottaessa asiakkaat olivat usein itse pullottajia ja korkittajia.
Nyt mehustamoihin voi jättää omenansa merkittyinä jopa 24 tuntia vuorokaudessa. Mehustamo sitten ilmoittaa, kun valmiin mehun voi noutaa.

Vaasan Mehustamolla on asiakkaille 42 eri paikkaa, joihin voi omat omenansa mihin vuorokauden aikaan tahansa jättää.

Jan-Ole Sandåsin perheyritys laajensi tänä syksynä marja-aronian puristamisen lisäksi myös omenoiden mehustamiseen.

– Uskomaton ensimmäinen vuosi, vaikka meillä on paljon tilaa, niin silti koko ajan kaikki paikat ovat täynnä.

Vaasan Mehustamolla näkyy muiden mehustamoiden ruuhka.

– Tänne tullaan pitkästä matkasta, Jalasjärveltä ja Jurvasta. Jopa Espoosta tuli yksi perhe omenat mukanaan lomamatkalla pohjoisen mökille. Aikoja ei pääkaupunkiseudulta saanut.

Tähän mennessä Sandås arvelee puristaneensa jo 20 tuhatta litraa omenamehua.

– Päivät ovat pitkiä. Viime yönä lopetin kello 03. Kuukauden verran tätä melskettä pitäisi vielä jaksaa painaa, Sandås naurahtaa.

Monet mehustamot käyttävät myös verkossa täytettävää ajanvarauskalenteria. Puhelimeen ei kiireisen päivän aikana ehtisi jatkuvasti vastailla.

Oma vaivansa on toki usean omenantuojan ja ahtaiden tilojen keskellä löytää sopiva paikka omenoille ilman raskasta kantourakkaa.

– Meillä logistiikka toimii, kun olimme valmiiksi teollisuudelle marjoja toimittava. Siirrämme trukilla kaikki omenat puristettavaksi, Sandås iloitsee.

mehustamot
Grafiikka: Mirja Pajula

Paikalliset mehuasemat:

1. Vaasan Mehustamo
Kauppatie 26, Mustasaari, p. 044 984 4248

2. Lalle Gård Mehustamo
Anixorvägen 40, Veikkaala, p. 044 989 9018

3. Pirttisen mehuasema
Kortesjärvi, p. 06 488 7076

4. Lappajärven Tuoremehuasema
Kärnäntie 47, Lappajärvi, p. 06 566 4208

5. Sillanpään mehuasema
Kurejoentie 639, Alajärvi, p. 040 743 7312, 0500-564189

6. Lakeuden Mehustamo
Viljanmaantie 5, Ylistaro, p. 050 300 2069

7. Rintalanmäen Marja
Suupohjantie 135, Seinäjoki

8. Kurikan mehuasema
Kurikka, p. 06 4535027, p. 040 584 2254

9. Kukkasmäen Marjatila
Kaurankuja 93, Kauhajoki p. 0400 705 579, 040 514 5655

10. Alavuden tuoremehuasema
Okslammentie 35, Alavus, p. 040 876 0439

11 Ähtärin mehuasema
Karhunkuja 2, Ähtäri, p. 045 840 6923

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etelä-pohjanmaa mehustamot omenasato pohjanmaa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset