Metallialan työvoimapulaan lääke uudesta koulutusmuodosta
Metallialan työvoiimapulaan haetaan Järviseudun Ammatti-instituutissa lääkettä uudistamalla koulutusta. Metallialan koulutus siirrettiin suoraan yrityksiin. Sekä oppilaitos että yritykset uskovat, että uusi tapa toimia tuo lisää hakijoita alalle.
Aiemmin Lappajärvellä toiminut Järviseudun Ammatti-instituutti JAMIn metallialan koulutus on siirtynyt yritysten, Tikli Groupin ja Alumechin, sisällä sijaitseviin oppimisympäristöihin ja -soluihin. Ainutlaatuisessa muutossa JAMI toi mukanaan oppilaitoksen omat työstökoneet yrityksiin.
– Uudistuksen taustalla on pohjimmiltaan ammattitaitoisen työvoiman saaminen. Tällä tavalla saamme entistä valmiimpia osaajia työelämään. Nykyajan metalliteollisuudessa on monenlaisia työtehtäviä sekä naistyöpaikkoja. Tämä avaus päivittää mielikuvia metallialasta, sanoo Tikli Groupin toimitusjohtaja Pasi Arvola.
Teoriaa, työympäristöjä ja käytäntöä
Yksi oppimissolu sijaitsee vimpeliläisen Tikli Groupin tuotantotiloissa.
– JAMI toi mukanaan robottisolun alumiinintyöstötilaan, jonka hyödyt mekin pääsemme nyt näkemään. Muusta hallista rajatulle opetusalueelle on oppilaille oma sisäänkäynti ja muutoinkin turvallisuusasioihin on kiinnitetty erityistä huomiota, esitteli käytännön ratkaisuja Tiklin myyntipäällikkö Timo Mastokangas.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Varsinaiset teorialuokkatilat sijaitsevat läheisessä yhteishallissa, josta löytyy myös laajempi oppimisympäristö koneineen. Tilojen käytöstä JAMI on solminut yrityksen kanssa vuokrasopimuksen.
– Tässä mallissa opiskelijat pääsevät näkemään mitä alan työ tosiasiassa on, ja koko ala hyötyy tulevaisuudessa täällä kehittyvästä työvoimasta. Uskon, että tällä tavalla opiskelleilla on matalampi kynnys siirtyä työelämään. Myös ruokailu tapahtuu alueen yleisessä työmaaruokalassa.
Entistä varmempaa työvoimaa
Järviseudulle keskittyneen alumiiniklusteri Alucenterin yritykset ovat uudistuksesta mielissään.
– Tämä on iso reformi ja nykyaikaa. Uskomme, että hakijamäärät lähtevät nousuun ja voimme kouluttaa ammattitaitoista väkeä monen alueen yrityksen tarpeisiin, uskoo JAMIn kone- ja metallialan osaamisalavastaava ja opettaja Jukka-Pekka Varila.
– Ensimmäisen vuoden opiskelijat harjoittelevat perusasioista aluksi ns. mustalla puolella, jossa keskitytään raudan työstöön sekä tehdään levy- ja hitsaustöitä. Taitojen kehittyessä opiskelijat perehtyvät alumiinintyöstöön Tiklin hallissa. Työssäoppimista ja käytännön harjoittelua on paljon ja harjoittelujaksoille opiskelijat voivat hakeutua mihin yritykseen haluavat.
– Metallialalla menee nyt hyvin ja töitä on tarjolla. Erityisesti koneistajille on kysyntää, vahvistaa kouluttaja Jarmo Matila.
- JAMI on siirtänyt kone- ja metallialan koulutuksen kokonaan Vimpeliin teollisuusalueella sijaitsevaan oppimisympäristöön. Yksittäisiä oppimissoluja on yritysten sisällä Vimpelissä ja Alajärvellä. Työssäoppimisyrityksiä on ympäri Järviseutua.
- Vastuu opiskelijoiden työn arvioinnista on oppilaitoksella. Pääosa opiskelijoista valmistuu ammattiin kahdessa tai kahdessa ja puolessa vuodessa. Opinnoissa on mahdollisuus edetä omaan tahtiin.
- Vimpelissä aloitti syksyllä 2019 yhteensä 18 opiskelijaa, joista suurin osa on peruskoulunsa päättäneitä. Mukana on seitsemän venäläistä, joilla on enemmän pohjakoulutusta tai työkokemusta. Jatkossa kaikki uudet vuosikurssit aloittavat kone- ja metallialan opinnot Vimpelin yksikössä.