Millainen on sinkun joulu?
Sinkun joulu poikkeaa perhejoulusta – vai poikkeaako, otimme siitä selvää jouluisen gallupin avulla.
Suomessa asuu noin 1,2 miljoonaa sinkkua. Sinkkutalouksien yleistyminen on yleiseurooppalainen ilmiö. Eniten sinkkuja asuu kaupunkikeskustojen läheisyydessä ja maaseudulla asuvat sinkut ovat enimmäkseen miehiä.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Selvitimme aikuisilta sinkuilta, miten kauan he ovat olleet sinkkuina, miten he asuvat, mikä on sinkun joulumenu ja millaisia ovat sinkun jouluperinteet. Haastattelimme kahdeksaa 35-60 -vuotiasta sinkkua.
- Miten pitkään olet ollut sinkkuna?
- Miten asut?
- Millainen on joulumenusi?
- Mitä asioita kuuluu jouluperinteisiisi?
Leena, 49
- Sinkkuna olen ollut nyt kymmenen kuukautta.
- Vuokralla, rivitalokaksio maaseutukunnan keskustassa.
- Joulumenuun kuuluu perinteistä jouluruokaa; laatikoita ja kinkkua. Paistan itse kinkun, laatikot ostan kaupasta.
- Lapset ovat jo aikuisia, syömme yhdessä, jutellaan ja annetaan lahjoja toisillemme. Myös sisareni tulee perinteisesti joulun viettoomme mukaan. Toinen lapsistani kirjoittaa runon jokaiselle. Tärkeintä on yhdessäolo ja yhteinen aika. Jouluperinteisiimme ei kuulu kirkko eikä hautausmaalla käynnit. Joulukuusena toimii muovinen joulukuusi, jonka lisäksi kodissani on paljon joulukoristelua: on tonttuja, enkeleitä, kynttilöitä. Joulusiivoja en tee, vaan ihan normaalit viikkosiivot saavat riittää.
Tapsa, 50
- Sinkkuna tällä erää muutaman vuoden.
- Omassa rivitalokaksiossa maaseutukunnassa.
- Joulumenuni ei poikkea normaalista ruokailuista millään tavalla.
- Minulla ei ole yhtään syytä viettää joulua eikä jouluperinteitä ole. Alkuperäinen joulun ajatus on maailman menossa kadonnut jonnekin. Joulu on nykyään vain ostosjuhlaa. Joululaulut soivat joka paikassa, eikä niitä jaksa kuunnella. Jouluperinteitä ei ole, yksin ollessa on vain monta kulutettavaa päivää. Pitää keksimällä keksiä jotain tekemistä, missään kun ei oikein tapahdu mitään.
Anna, 60 v
- Sinkkuna kahdeksan vuotta.
- Omassa kerrostalokolmiossa lähellä kaupungin keskustaa.
- Vietän jouluni ulkomailla, enkä syö jouluruokaa ollenkaan.
- Koska vietän jouluni ulkomailla, jouluperinteisiin kuuluu tuttujeni – jotka lähtevät myös pakoon joulua etelään – kanssa seurustelua ja illan viettoa.
Ossi, 59
- Sinkkuna keväästä saakka eli puolisen vuotta.
- Omassa kerrostalokolmiossa lähellä kaupungin keskustan sykettä.
- Joulumenuuni kuuluu ehdottomasti kinkkua, paljon perunalaatikkoa, graavattua siikaa huikopalaksi ja hyvää punaviiniä sen seuraksi. Joulukinkun paisto ehdottomasti tärkeä jouluperinne. Aatonaattona myös kuusen haku ja koristelu iäkkäälle äidilleni. Aattona olen äidin luona (hän asuu yksin). Hänen kanssaan käymme haudalla viemässä kynttilöitä. Joulusauna ja jouluolut kuuluvat joulun viettoon. Paljon lyhtyjä, tuli takassa ja joulumusiikkia taustalla tuovat kunnon joulufiiliksen. Joulupäivänä illan tummetessa saatan hörpätä pari lasia terästettyä glögiä.
Niina, 46
- Sinkkuna noin seitsemän vuotta tällä erää.
- Omassa omakotitalossa maaseudulla.
- Joulumenuun kuuluu lohta, kinkkua, hirveä, laatikoita ja salaatteja. Kahvipöydässä on mm. pipareita, joulutorttuja, kakkua ja karkkeja.
- Toisinaan lähetän joulukortit, mutta aina en ehdi tai muista. Joulumusiikista tykkään. Olen jo aloittanut jouluherkkujen syömisen kahviloissa. Sauna kuuluu jouluun. Aattona käyn hautausmaalla sytyttämässä kynttilät läheisten haudoille. Kirkossa käyn laulamassa kauneimpia joululauluja.
Meillä on valkoinen tekokuusi, joka koristellaan ennen joulua. Kynttilät ja jouluvalot kuuluvat myös jouluun, samoin joululiina ja jouluastiat.
Pukki käy joko meillä tai vanhemmillani, jos olemme aattona siellä. Isäni tilaa pukin ja sitä hössötetään aivan kamalasti.
Nautin myös rauhasta ja levosta kiireisen arjen jälkeen.
Niko, 35
- Sinkkuna parin vuoden verran.
- Omassa talossa maaseutukunnassa.
- Syön jouluruoat äitini joulupöydässä, sieltä löytyvät kinkku, laatikot, sallat sun muut veheriät sekä graavilohi. Jälkiruoaksi on riisipuuroa ja luumusoppaa.
- Haen pienen joulukuusen omasta metsästä ja koristelen sen aattona. Muutoin laitan vähän jouluvaloja ikkunoihin ja joululiinan keittiön pöydälle. Käyn joulusaunassa ja ostan kaupasta jouluoluet. Muutoin pyhät menee rauhallisesti takkatulen, television ja Netflixin ääressä.
Nennu, 35
- Sinkkuna pian yhdeksän vuotta.
- Omassa rivitalokaksiossa kaupunkilähiössä.
- Varsinaista jouluruokamenua minulla ei ole, mutta leivon joka vuosi pipareita ja joulutorttuja.
- Jouluperinteisiini kuuluu jouluverhojen vaihtoa, jouluvalojen laittoa, joululahjojen vientiä ja vaihtoa kavereiden ja lähisuvun kanssa. Lisäksi käyn joka joulu haudalla viemässä kynttilöitä. Myös joulusaunassa käynti kuuluu joulun viettooni.
Tapani, 60
- Sinkkuna neljä vuotta.
- Omassa rivitalokaksiossa kaupungissa.
- Joulumenuun kuuluu kalkkunaa, lohta ja laatikoita, jälkiruoaksi nautin torttukahvit.
- Perinteisiini kuuluvat joulusiivot ja joulusauna. Hautausmaalla käyn aattona sekä maalla kotikonnuilla tulee joulunpyhinä ajeltua. Muutoin rauhallista joulunviettoa, joulupäivänä rauhallinen ilta kotona, Tapanina mahdollisesti tansseissa.
Kommentti: Ei yhtä kaavaa
Sinkun joulu ei ole yksiselitteinen. Jokainen sinkku viettää jouluaan omalla tavallaan, kuten gallupistamme ilmenee. Näin ollen stereotypiaa sinkun joulun vietolle ei voida ainakaan tällä haastattelukierroksella osoittaa. Toinen mielenkiintoinen seikka liittyi asumiseen. Yksikään haastateltavistamme ei asunut yksiössä, vaikka asuivatkin yksin. Sinkku tarvitsee tilaa ympärilleen, toiselle riittää kaupungista kaksion neliöt, kun taas toinen haluaa asua isommissa neliöissä maaseudulla. Gallupin kaksioissa asuvilla sinkuilla oli useimmiten kesä- tai mummonmökkipaikka, jossa he viettivät lomia ja viikonloppuja. Yllättävän moni asui kerrostalokolmiossa. Sinkku voi olla sinkkuna pitkiäkin aikoja – se on heidän mielestään asia, johon tottuu. Sanotaan, että vuoden yksinasumisen jälkeen sinkku oppii olemaan itsekseen, haastateltavamme olivat olleet sinkkuina jo hyvin pitkiäkin aikoja. Kuten eräs haastateltavistamme sanoi: ”Mitä pitempään sinkkuna, sitä vaikeampaa pariutua”.
Tarja Ranto