Rento työyhteisö ja monipuoliset työmahdollisuudet
Seinäjoen seurakunnassa työskentelee lähes kaksisataa ammattilaista. Seurakunnan monipuolisiin työtehtäviin tarvitaan monen eri alan osaajia.
Hengellisen työn lisäksi seurakunnalla on paljon myös muita työpaikkoja, joihin ei tarvita kirkollista koulutusta.
Seinäjoen seurakunnan työpaikoista melkein puolet ovat tukipalvelujen työtä. Tukipalveluihin kuuluvat muun muassa kiinteistöpalvelut, keittiöpalvelut, toimistot ja hautausmaan tehtävät.
Seurakunnan tukipalvelujen työpaikkoihin voi hakea monella eri koulutustaustalla työtehtävän mukaan. Jokaisessa tehtävässä on erikseen määritelty tehtäväkohtaiset vaatimukset.
─ Itse olen opiskellut ensin liiketalouden tradenomiksi, ja sillä koulutuksella olen tullut Seinäjoen seurakunnalle töihin. Myöhemmin opiskelin vielä työn ohessa liiketalouden ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon, Seinäjoen seurakunnan henkilöstöpäällikkö Heli Lavila kertoo.
Lavila on tällä hetkellä virkavapaalla ja työskentelee valtakunnallisten Kirkkopäivien 2025 tapahtumakoordinaattorina. Hän palaa seurakunnan vakituiseen henkilöstöpäällikön virkaansa kesällä 2025.
Muuntokoulutus täydentää osaamista
Lavila kertoo, että sote-uudistuksen myötä Seinäjoen seurakunnan hengellisen työn avoimiin paikkoihin on tullut paljon hakijoita, joilla ei ole kirkollista koulutusta, eivätkä hakijat siten ole päteviä tehtäviin.
─ Esimerkiksi diakonian ja nuorisotyön tehtäviin ovat hakeneet monet sosionomit ja nuoriso-ohjaajat. Vaikka hakijalla olisi kuinka paljon osaamista ja kokemusta, emme voi palkata hakijaa vakituiseen tehtävään, jos hän ei täytä kirkkohallituksen asettamia pätevyysvaatimuksia. Määräaikaisiin tehtäviin voimme palkata ilman pätevyyttäkin, Lavila avaa.

Jos työ seurakunnalla kiinnostaa, mutta pätevyys puuttuu, voi koulutustaan täydentää niin sanotulla muuntokoulutuksella. Muuntokoulutus on nopea reitti suorittaa tutkinto ja valmistua uuteen ammattiin käyttäen pohjana aikaisempaa osaamista.
Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, sosionomi (AMK), suorittanut voi täydentää tutkintoaan diakonian, nuorisotyönohjaajan tai varhaiskasvatuksen ohjaajan opinnoilla.
Humanistisen ja kasvatusalan ammattikorkeakoulututkinnon, yhteisöpedagogi (AMK), suorittanut voi täydentää tutkintoaan nuorisotyönohjaajan opinnoilla. Lisäksi sosiaali- ja terveysalan ammattikorkeakoulututkinnon, sairaanhoitaja (AMK), suorittanut voi täydentää koulutustaan diakonian opinnoilla.
─ Muuntokoulutuksen voi useimmiten suorittaa työn ohessa tai etänä, sillä siihen kuuluu pääasiassa verkko-opiskelua. Muuntokoulutus on siksi helppo ja joustava mahdollisuus suorittaa kirkollinen pätevyys, Lavila vinkkaa.
Kesätöihin seurakunnalle
Seinäjoen seurakunnan kesätyöhaku on tällä hetkellä käynnissä, ja useimmissa kesätyöpaikoissa hakuaikaa on helmikuun loppuun asti. Työntekijöitä haetaan pääasiassa tukipalvelujen tehtäviin, kuten keittiölle, hautausmaalle ja puhtaanapitoon.
─ Kesätyöhaussamme on laajasti erilaisia tehtäviä siististä sisätyöstä, kuten kirkon oppaasta, ruumiilliseen työhön hautausmaalla. Esimerkiksi Lakeuden Ristiin haemme kahvilatyöntekijää/opasta, jolta odotamme kieliosaamista. Lakeuden Ristissä käy tosi paljon turisteja, ja siksi työntekijän täytyy osata opastaa ja kertoa kirkosta eri kielillä.
Kesätyöhaussa on avoinna myös muun muassa ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen kesäkanttorin määräaikainen virka.
─ Monilla saattaa olla ennakkokäsitys seurakunnasta työyhteisönä, mutta monet ovat sanoneet, että ennakkokäsitys on ollut väärä. Meillä on rento ja niin sanotusti tavallinen työyhteisö, jossa on monenlaisia ihmisiä töissä. Kaikenlaisia ihmisiä tarvitaan, ja on kivaa, kun ihmiset ovat erilaisia, ja siten tuovat työyhteisöön iloa.
Seurakunnan kaikki avoimet työpaikat julkaistaan KirkkoRekryssä. Lisäksi ne löytyvät Työmarkkinatorilta ja muilta työnhakusivustoilta.
Seinäjoen seurakunnassa oli 2024 vuoden lopussa 179 työntekijää, joista hengellisen työn työntekijöitä oli 103 ja tukipalveluiden työntekijöitä 76.
Seurakunnan isoimpia ammattiryhmiä ovat lastenohjaajat, nuorisotyönohjaajat, papit (esimerkiksi seurakuntapastori, kappalainen ja johtava kappalainen), palvelusihteeri, vahtimestari, keittiön työntekijät (kokki/keittäjä, keittiövastaava, ruokapalveluesihenkilö), diakoniatyöntekijät ja kanttorit.
Lisätietoa työpaikoista voi kysyä vs. henkilöstöpäällikkö Anna Ala-Kaarteelta, anna.ala-kaarre@evl.fi, puh. 040 688 1552.