Nuohous on tärkeää, älä polta vaippoja takassa
Koulujen alkaminen tarkoittaa kiirettä muillekin kuin opintielle astuneita. Nuohooja Jyri Keski-Huikku kertoo, että hänen toimialansa kovin sesonki starttaa samalla, kun koululaiset astuvat bussiin.
–Kesällä puhelimet eivät hirveästi soi, mutta elokuisin alkaa aina puhelin piristä, kun lämmityskausi lähestyy, toteaa Keski-Huikku.
Keski-Huikku on työskennellyt pitkään nuohoojana Seinäjoella. Viime tammikuussa Keski-Huikku perusti oman yrityksensä, Nuohouspalvelu NKH Oy:n.
–Teen tulisijojen ja savuhormien nuohousta, ilmanvaihtokanavien puhdistusta, ilmamäärien mittaamista ja säätötyötä, keskuslämmityskattiloiden tulipintapuhdistuksia sekä sisäpiippujen asennuksia, Keski-Huikku listaa.
Nuohota voi kesälläkin
Monet jättävät nuohouksen syksylle, koska haluavat tulisijansa olevan iskussa heti lämmityskauden alussa. Keski-Huikku kuitenkin sanoo, että tulisijan voi nuohota aivan yhtä hyvin myös muina vuodenaikoina.
–Esimerkiksi keväällä nuohousajan saa nopeammin kuin syksyllä.
Myös talvi on passeli ajankohta.
–Kun nuohoaa tammikuussa tulisijasta noet pois, saa parhaat lämmitystehot irti kovimpien pakkasten aikana.
Polttopuulla on väliä
Tulisijan kunnon ylläpidon kannalta säännöllinen nuohous on tärkeintä. Hyvänä kakkosena on Keski-Huikun mukaan polttopuut. On erittäin tärkeää, että polttopuut ovat kuivia.
–Itse tykkään tehdä niin, että viskon puut sekaiseksi pinoksi. Siellä niillä on tilaa kuivua.
Lämmityskauden alussa on hyvä muistaa maltillinen lämmitys. Nuohous ja tarkastus pitää suorittaa ammattipätevyyden omaavalla nuohoojalla.
–Sillä saadaan paloturvallisuutta kiinteistölle. On mukavampi soittaa nuohoojalle kuin palokunnalle.
Polta oikein
Vaikka puu olisi kuivaa, myös sytytystavalla on merkitystä.
–Yleensä suositellaan, että puut sytytettäisiin päältä. Tämä on usein ympäristöystävällisempää ja savukaasut lämpenevät paremmin, jolloin myös tulisija lämmittää paremmin, Keski-Huikku sanoo.
Ennen sytytystä on hyvä tyhjätä tuhkat, sammuttaa koneellinen ilmanvaihto ja tarkistaa, että hormi vetää. Vedon voi tarkistaa esimerkiksi avaamalla nuohousluukun tai takan pesän luukun ja sytyttämällä tulitikun. Jos liekki vetää takkaan päin, vedon suunta on oikea. Jos vetoa ei tunnu olevan, sytytysvaiheessa voi avata hieman ikkunaa.
–Ja kannattaa tarkistaa myös, että pelti on auki. Tämä unohtuu yllättävän monelta, Keski-Huikku toteaa.
Kerran vuodessa
Lakisääteinen nuohous suoritetaan asuinrakennuksiin kerran vuodessa, loma-asuntoihin kolmen vuoden välein.
–Työn ohessa kiinnitetään huomiota tulisijan kuntoon ja paloturvallisuuteen. Mahdollisista riskeistä kerrotaan asiakkaalle, Keski-Huikku sanoo.