Lasipurkissa oma pieni ekosysteemi
Purkkipuutarha, minimaapallo, kasviterraario… Monet eri nimitykset kuvaavat pientä ekosysteemiä, jonka voi toteuttaa mihin tahansa kirkkaaseen lasipurkkiin tai -pulloon.
Lipastojen tasot notkuvat pieniä ja vähän isompia lasisia purkkeja, jotka ovat täynnä kasveja.
Vaasalainen Christina Knuutti näki ihmisten toteuttamia purkkipuutarhoja sosiaalisessa mediassa, ja innostui niistä itsekin.
Ensimmäisen oman purkkipuutarhansa hän toteutti maaliskuun alussa. Alle kahdessa kuukaudessa purkkipuutarhoja on ehtinyt kertyä jo kahdeksan kappaletta, ja lisää on tulossa.
Yhtä innoissaan uudesta harrastuksestaan on Christinan äiti, Tina Knuutti, joka on ehtinyt rakentaa purkkipuutarhoja jo kymmenen kappaletta.
Yhteisessä harrastuksessa Knuutteja kiehtoo ajatus omasta pienestä ekosysteemistä. He seuraavat mielenkiinnolla, mitä purkeissa tapahtuu.
Puutarha, joka hoitaa itse itsensä
Purkkipuutarha pärjää itsekseen ilman minkäänlaista hoitoa, joten sellaisen toteuttaakseen ei tarvitse olla mikään viherpeukalo.
— Jos ekosysteemin saa toimimaan, purkkipuutarha hoitaa itse itsensä. Sitä ei siis tarvitse kastella ollenkaan, Christina kertoo.
Puutarhoja voi silloin tällöin tuulettaa avaamalla kannen, jotta ylimääräinen kosteus pääsee haihtumaan.
Vaikka purkkipuutarhat ovat täysin suljettuja, tapahtuu kasveille elintärkeä fotosynteesi purkkiin pääsevän auringonvalon ansiosta. Näin kasvit tuottavat happea ja vettä.
Christina muistuttaakin, että purkkipuutarhat tarvitsevat riittävästi valoa. Jos luonnonvaloa ei ole tarpeeksi, voi lisäksi hankkia kasvivaloja.
Loputtomat mahdollisuudet
Purkkipuutarhan toteuttamisessa on vain mielikuvitus rajana. Puutarhan voi rakentaa mihin tahansa kirkkaaseen lasipurkkiin tai -pulloon, joita kannattaa etsiä esimerkiksi kirpputoreilta. Kirkas sen täytyy olla siksi, että auringonvalo pääsee lasin läpi.
— Purkkipuutarhoja voi toteuttaa myös hyvin pienellä budjetilla. Pilttipurkkikin käy aivan hyvin, Christina mainitsee esimerkkinä.
Parhaiten purkkipuutarhoissa viihtyvät kasvit, jotka tarvitsevat paljon vettä ja viihtyvät korkeassa ilmankosteudessa.
— Sellaisia ovat muun muassa saniainen, pitsilehti, rönsylilja ja unelma, Tina luettelee.
Kasvien taimia voi ostaa esimerkiksi Plantagenista, muista puutarhamyymälöistä ja hyvin varustelluista ruokakaupoista. Omista huonekasveistakin voi ottaa pistokkaita, juurruttaa ja istuttaa purkkiin.
Mehikasveja ei suljettuihin purkkeihin kannata laittaa, sillä ne eivät kestä kosteutta. Avonaisiin purkkeihin ne taas ovat oiva valinta.
Knuutit kertovat, että myös luonnonmateriaaleja voi hyvin käyttää purkkipuutarhoissa. Osassa heidän puutarhoistaan onkin mukana muun muassa sammalta.
Vaihtoehto perinteiselle
Knuuttien mukaan purkkipuutarhan toteuttaminen ja ylläpitäminen on todella helppoa.
— Kuka vain voi tehdä sellaisen. Ei tämä ole vaikeaa, Christina vakuuttaa.
Purkkipuutarha on loistava vaihtoehto perinteisille huonekasveille. Sen kautta esimerkiksi allergikkokin voi nauttia elävistä kasveista kodissaan.
Useat huonekasvit ovat myrkyllisiä, joten ne voivat olla ongelmallisia myös lemmikkien omistajille. Purkissa kasvit ovat lemmikkien ulottumattomissa ja näin lemmikit turvassa.
Christina asuu itse kerrostalossa, joten omaa ulkopuutarhaa hänellä ei luonnollisesti ole.
— Kiva, kun voi toteuttaa oman puutarhan tällä tavalla, Christina iloitsee.
Tee oma purkkipuutarha!
- Tarvitset kirkkaan lasipurkin tai -pullon. Esimerkiksi lasinen säilykepurkki käy hyvin. Pese purkki ja kuivaa se.
2. Purkin pohjalle kannattaa laittaa soraa tai pieniä kiviä, jotta kasvualusta on ilmava.
3. Laita sen jälkeen soran päälle multaa. Kookoskuidusta tehty mullaton multa on hyvä vaihtoehto sen ilmavuuden vuoksi. Tavallinen multa paakkuuntuu helposti.
4. Istuta valitsemasi kasvit. Voit joko ostaa pieniä kasvien taimia tai juurruttaa pistokkaita omista huonekasveistasi. Voit myös lisätä koristeita purkkiin. Esimerkiksi viinipullon korkista voi leikata pieniä paloja esittämään portaita. Vain mielikuvitus on rajana.
5. Kastele kasvit maltillisesti niin, että kasvualusta on märkä. Varo kuitenkin liikakastelua.
6. Sulje purkki kannella/korkilla tai jätä se avonaiseksi.
7. Seuraa purkin tapahtumia. Jos kastepisaroita on paljon, eivätkä ne katoa, voit tuulettaa suljettua puutarhaa avaamalla sen hetkeksi.
Pointin toimitus testaa
Pointin toimitus toteutti purkkipuutarhan kirpputorilta löytyneeseen Riihimäen lasin viiden litran Ilvestölkkiin.
Ensimmäisessä vaiheessa purkin pohjalle laitettiin ruukkusoraa.
Sen jälkeen ruukkusoran päälle kaadettiin mullan ja perliitin sekoitusta.
Pointin purkkipuutarhaan valikoitui kasveiksi muorinkukka Nevada, unelma, kaarisulkasaniainen, pitsilehti white ja muorinkukka Hope.
Kasvien istuttamisen jälkeen purkkipuutarha kasteltiin niin, että multa kastui sopivasti.
Kastelun jälkeen vain kansi kiinni, ja purkkipuutarha oli valmis ihailtavaksi.
Katso videolta purkkipuutarhan rakentaminen vaihe vaiheelta!