Reseptit ruokakassien helmenä
Kotiin tilattavien ruokakassipalveluiden suosio on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Markkinoille on tullut useampia yrityksiä, jotka toimittavat niin ruoka-ainekset kuin reseptit suoraan kotiin. Pointti testasi kaksi ruokakassipalvelua.
Ruokakassi helpottaa ja nopeuttaa arkea. Ruokaboksi-palvelun kautta nelihenkinen vaasalaisperhe tilasi perheboksin, jossa oli neljä eri ruoka-annosta. Perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi 1,5-vuotias ja 4-vuotias lapsi. Palvelun kautta voi tilata myös ruoka- tai vegeboksin.
Ruokaboksin annokset olivat kirjolohta ja murskattuja perunoita, currykanaa ja riisiä, hallajuustopastaa sekä hodarit veneperunoilla.
Ainekset tulivat kätevästi kotiovelle toimitettuna ohjeiden kera. Ruokaboksin annoksiin on merkitty muun muassa valmistusaika, joka helpottaa ruokavalintaa kiireen keskellä.
Lasten suosikiksi nousivat kirjolohi ja currykana, joissa oli jo lapsille aiemmin tuttuja pääraaka-aineita. Molemmat annokset olivat erittäin maukkaita, mutta eivät liian mausteisia lasten makuun.
Vegeannos sisälsi rapeaksi paistettua hallajuustoa, kirsikkatomaatteja ja pastaa. Annos oli nopea valmistaa ja maistui myös koko perheelle. Hodarit toimivat toki myös, mutta varmasti vielä paremmin vähän vanhemmille lapsille.
Monipuolinen makuelämys
Sannan Ruokakassin paketti toimitettiin Tampereella opiskelevalle Olivia Rissaselle. Ruokapaketti sisälsi sitruunalohta wokatuilla kasviksilla ja riisillä, kana-romesco -pastasalaatin sekä halloum-bataattisalaatin avokadolla.
– Ruoat olivat nopeita valmistaa. Kaikki ruoka-annokset valmistuivat noin puolessa tunnissa. Jokainen ruokalaji toimitettiin omassa pussissa, joka helpotti raaka-aineiden erottelussa, Rissanen kehuu.
Rissasen mukaan yleisesti ottaen makuelämys oli monipuolinen.
– Mausteita oli sopivasti, eikä mikään raaka-aine vallannut koko lautasen makua.
Reseptit toivat ruoka-arkeen myös paljon uusia yhdistelmiä, joita ei itse olisi tajunnut kokeilla.
– Varsinkin lohiruoka ja pastasalaatti jäävät ruokalistalle myös tulevaisuudessa, Rissanen sanoo.
Uusia ruokia listalle
Molempien ruokakassipalveluiden etuna oli helppous. Eri vaihtoehdoista sai valita sille päivälle sopivan ruuan maun tai valmistusajan mukaan.
Ruokakassi toki säästi myös aikaa kauppakäynniltä ja viikon ruokien miettimiseltä.
Yhtenä merkittävän etuna oli myös se, että ainakin osa annoksista jäi perheen sekä opiskelijan ruokalistalle. Selkeiden reseptien mukaan samat annokset voi valmistaa itse myöhemmin hankkimalla kaupasta tarvikkeet. Palvelut toivat siis monipuolisuutta ja uusia annoksia ruoka-arkeen.
Ruoka-annokset olivat isoja molemmissa palveluissa. Ainekset olivat tuoreita ja kotimaisuusaste oli iso.
Miinuksena voidaan pitää sitä, että tiettyjä aineksia piti löytyä valmiiksi kotoa kaapista. Jos nämä ainekset olisivat tiedossa ennen ruokien saapumista, voisi ne hankkia jo etukäteen kaappiin.
Plussat
- Helppous ja ajansäästö. Valmiit reseptit raaka-aineineen suoraan kotiovelle.
- Uusia maukkaita ruokia. Reseptejä voi hyödyntää myös jatkossa ostamalla itse raakaaineet kaupasta.
- Hyvät raaka-aineet. Ruokakassien raaka-aineet olivat tuoreita ja kotimaisuusaste oli iso.
- Isot annokset. Ruokaannoksista riitti jopa perheelle syötävää toiseenkin kertaan.
Miinukset
- Ennakkotieto raaka-aineista. Joitain aineksia pitää olla kotona valmiina, näistä olisi hyvä saada tieto etukäteen.
- Lisäkustannukset ruokabudjetissa. Luonnollisesti palvelu (mm. tuotteiden keräys, toimitus, reseptit) maksaa jonkin verran, joten pelkästään hintalappua tuijottavalle palvelu ei ole sopiva.