Article image
Saunominen on suomalaisille tuttua.
16.11.2019
Koti ja asuminen

Saunakulttuuri murroksessa?

Teksti ja kuvat: Kirsi Kuusisto

Saunakulttuurilla tarkoitetaan saunomistapoja, kansanperinnettä ja saunomisen historiaa. Kysyimme neljältä suomalaiselta, miten he näkevät saunakulttuurin tilan.

1. Onko saunakulttuuri mielestäsi murroksessa? Jos on, minkälaisessa?

2. Mikä on saunomisen merkitys tulevaisuudessa?

3. Mitä sauna merkitsee itsellesi?

4. Missä ja kuinka usein saunot?

Tuomas Lehtonen, Suomen Saunaseura ry:n puheenjohtaja, Helsinki

1. Suomalainen saunakulttuuri on tietysti muuttunut muun yhteiskunnan ja kulttuurin mukana aina. Nyt näyttää olevan menossa saunabuumi. Olemme heränneet uudella tavalla arvostamaan omaa saunakulttuuriamme. Aiempien vuosikymmenten yksityistymiskehitys on kääntynyt kohti yhteisöllistä saunomista, erilaisia yleisiä saunoja on ilmaantunut monille paikkakunnille ja saunakulttuuri on uudestaan noussut keskiöön myönteistä Suomi-kuvaa. Myös matkailijoille on tarjolla monipuolisia saunaelämyksiä.

2. Saunominen rentouttaa ja puhdistaa myös tulevaisuudessa. Uskon, että niin yksityinen, perheiden keskinäinen ja ventovieraiden kanssa tapahtuva yhteisöllinen saunominen ovat kaikki osa suomalaista kulttuuria ja edellä mainittua myönteistä elämystä ja mielikuvaa Suomesta.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

3. Sauna on minulle arvokas rauhoittumisen ja rentoutumisen keidas. Siitä on aste asteelta tullut myös yhteenkuuluvuuden tunnuspiirre, kun olen päässyt kohta neljännesvuosisadan osallistumaan Suomen Saunaseuran toimintaan eri tavoin.

4. Saunon viikoittain paitsi silloin, kun matkat tai muut kiireet sotkevat säännölliset rutiinit. Saunon Suomen Saunaseuran saunoissa Vaskiniemessä, jonne pääsen työpaikaltani kävellen runsaassa tunnissa ja pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä parissa kymmenessä minuutissa. Mikään ei voita rauhoittavaa kylpyä savusaunassa, meren rannalla ja hyvässä seurassa.

Ismo Rinteelä, Siirrettävien Saunojen Kokoontumisajot ry, Teuva

1. Mielestäni ei. Sauna kuuluu niin vahvasti suomalaiseen identiteettiin, meidät tunnetaan siitä maailmalla. No, vieraan maan päämiehiä ei ehkä enää kylvetetä niin kuin Kekkonen aikoinaan teki. En voisi kuvitella juhannusta ja joulua ilman saunaa.

2. Jos saunaan mentiin ennen peseytymään ja syntymään, nyt haetaan enemmän elämyksiä. Jotkut hakevat hiljaista rentoutumista, toiset yhdessäoloa kaveri- tai työporukalla. Myös moneen kesätapahtumaan ja festareille on rakennettu omat sauna-alueet. Onneksi savusaunoja ei ole unohdettu, niitä rakennetaan taas.

3. Tosi paljon. Voi vain olla ja nauttia, kiire katoaa. Saunatapahtumissa tulee käytyä kesäisin. Tykkään myös suunnitella ja rakentaa uusia saunoja.

4. No vaikka Teuvan Sauna-ajoissa ensi kesänä 25.7.2020. Matkatöissä saunominen vaihtelee, ulkomailla ei saunaa tahdo löytyä, mutta Suomessa saunaan pääsee lähes päivittäin. Viikonloppuisin käydään vaimon kanssa yleensä pihasaunassa kylpemässä. Lasten käydessä kotona perinteeseen kuuluvat aina sauna ja palju.

Turo Shemeikka, va. terveysliikunnan päällikkö, Pohjanmaan Liikunta ja Urheilu ry, Seinäjoki

1. En ole havainnut merkkejä saunakulttuurin murroksesta.

2. Toivoisin, että saunan merkitys pysyisi vahvana edelleen ja ettei se vähenisi. Saunominen kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja luo sosiaalisuutta. Suomalainen jurous kaikkoaa usein saunan lauteilla. Sauna rentouttaa kehoa ja antaa rennon tunteen vielä pitkään saunomisen jälkeenkin.

3. Joulu- ja juhannussauna ovat minulle tärkeitä. Sauna on minulle myös rauhallinen rentoutumispaikka, jossa minulla on aikaa käydä arjen asioita läpi.

4. Pääsääntöisesti saunon kotona, mutta myös kuntosalilla ja uimahallissa. Viikossa saunomiskertoja tulee kahdesta kolmeen kertaa.

Anna Mäki-Paavola, Maatilamatkailu Välimaa, Peräseinäjoki

1. On jollakin tavalla. Saunalla ei ole samaa funktiota kuin aikojen alussa. Mummoni saunassa on syntynyt osa lapsista. Nykyajan murros näkyy siinä, että saunominen on vähentynyt. Esimerkiksi neljästä lapsenlapsestamme kaksi ei välttämättä mene mielellään saunaan.

2. Saunominen todennäköisesti vähenee. Monet panostavat saunan sijaan jo nyt suihkutiloihin, niiden sisustukseen ja laitteisiin.

3. Meillä on käytössämme viisi erilaista saunaa: savusauna on tietysti paras. Lisäksi meillä on kaksi rantasaunaa, joista toisen yhteydessä on palju, sähkösauna sekä normaali puilla lämmitettävä sauna. Olemme siis monen saunan loukussa! Mutta savusaunassa nautin olostani eniten: ne ovat niitä saunomisen juhlahetkiä muiden kanssa.

4. Saunon normaalisti kaksi kertaa viikossa. Lauantai-iltaan sauna kuuluu ehdottomasti! Jos maatilamatkailutilallamme on asiakkaita lauantaina, menemme saunaan sunnuntaina. Talvella saunomme useammin kuin kesällä. Kesähelteellä heinätöiden jälkeen sauna virkistää, vaikka ajattelisi päinvastoin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti ja asuminen sauna saunakulttuuri

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset