Unelmiesi taloprojekti huutokaupasta
Asunnon ostaminen tai myyminen huutokaupalla on tätä päivää. Perinteisesti huutokaupalla myynti on yhdistetty lähinnä ulosottoviranomaisen toimintaan, mutta nykyisin myyntiä tapahtuu myös muissa kanavissa, vapaaehtoisesti.
Huutokaupat.com -sivustolla voi ostaa tai myydä esimerkiksi asunnon tai kesämökin. Siellä näkee jatkuvan reaaliaikaisen tilanteen hinnan kehittymisessä. Tähän voidaan rinnastaa kiinteistönvälittäjien tarjouskauppamyynti, tosin hintakilpailu siinä ei ole niin hektistä kuin Huutokaupat-sivustolla.
1. Miten nopeasti sivuston kävijämäärä on noussut viime vuosina Huutokaupat.com:in asunto- ja kiinteistökaupan myyntipäällikkö Ville Laitinen?
Sivustolla vierailee kuukausittain yli 1,2 miljoonaa kävijää yhteensä yli 5,5 miljoonaa kertaa. Kävijämäärät ovat kasvaneet vuosittain jatkuvasti 20-30 %.
2. Paljonko on sivuston provision osuus kauppahinnasta?
Huutokaupat.com ei veloita avauskuluja, kiinteitä kuukausikuluja tai mitään muitakaan piilokuluja. Kiinteistön, asunto-osakkeen tai tontin ilmoitushinnasto muodostuu siten, että myyntiprovisio on 2,5 % kauppahinnasta, vähintään 200 €, mutta enintään kuitenkin 1 000 €. Myyntiprovisio tai minimihinta veloitetaan, kun kohde on myyty, kohteesta tehty korkein tarjous on hylätty, kohde on peruttu tai kohteeseen ei ole tehty yhtään tarjousta.
Lue myös
3. Huutokaupat.com sivusto vastaa kohteista kaupan osapuolina, mitä tämä tarkoittaa käytännössä?
Palvelussa toteutetaan kahdenlaisia kauppoja: Huutokaupat.com-kauppoja, sekä Käyttäjien välisiä kauppoja. Kaupan osapuolena toimiminen tarkoittaa ns. ”Huutokaupat.com-kauppaa”, jossa Huutokaupat.com ostaa kohteen ilmoittajalta ja myy sen edelleen ostajalle.
Asunto-osake ja kiinteistökaupassa on kysymys ”Käyttäjien välisestä kaupasta”, jossa sivusto ei toimi huutokaupan osapuolena ja rooli rajoittuu siihen, että se tarjoaa käyttäjille palvelun, jonka avulla kaupantekoa voidaan käydä. Vastuu osake- ja kiinteistökaupasta on kunkin kaupan osapuolilla.
4. Mitä eroa käytännössä on myytäessä asunto sivuston kautta verrattuna normaaliin asuntokaupan prosessiin kiinteistönvälittäjän kanssa?
Asunto- tai kiinteistökaupoissa on lain määrittämät velvollisuudet niin ostajalla, myyjällä kuin kiinteistönvälittäjälläkin. Välittäjän toimintaa ohjaa myös Laki kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä sekä kuluttajansuojalaki.
Sivustolla näkyvän ilmoituksen tekemisen kannalta on prosessi pitkälti samanlainen riippumatta siitä myykö kohteen itse tai välittäjän toimesta. Kohteen itsemyynti työllistää luonnollisesti myyjää eri vaiheissa sisältäen mm. kohteen tietojen hankkimisen isännöitsijältä tai maanmittauslaitokselta, esitteen tekemisen, näyttöjen järjestämisen ja kaupanteon. Kaupanteon kannalta ehkä merkittävin asia; kohteen hinnoittelu tapahtuu itse palvelussa kiinnostuneiden osaajien toimesta ja auttaa näin myyjää näkemään hinnanmuodostuksen reaaliajassa. Myyjä voi pidättää oikeuden hylätä korkein tarjous, joten pakko ei palvelussa ole myydä.
Sivuston palvelussa yhdistyvät media, jossa yli miljoonaa henkilöä vierailee kuukausittain sekä dynaaminen hinnanmuodostusmalli. Kohteet saavat lyhyessä ajassa suuren näkyvyyden ja kohteille saadaan reilu markkinahinta. Sivusto auttaa ilmoitusten teossa, mutta näyttöjä tai muuta välittäjien kohteessa tekemää työtä ei tehdä.
5. Miten paljon kiinteistönvälittäjät käyttävät Huutokaupat.com -palvelua?
Palveluun on rekisteröitynyt noin 200 kiinteistönvälitysliikettä ja ilmoitusten määrä on tällä hetkellä noin 15 % kaikista osake- ja kiinteistökaupan kohteista.
6. Palveluun voi ilmoittautua, jos on y-tunnus tai julkishallinnon laitos. Miten yksityishenkilö voi myydä palvelunne kautta esimerkiksi asunnon tai lomakiinteistön?
Palvelussa ilmoittaminen edellyttää hyväksyttyä yritystiliä. Yksityiset ihmiset ovat kyselleet kasvavissa määrin mahdollisuutta myydä kohteita palvelussa. Tulevaisuudessa mietimme kuluttajille mahdollisesti sopivaa tapaa myydä kohteensa palvelun avulla. Vastaava konsepti on otettu käyttöön jo kuluttajien autohuutokaupassa.
7. Teiltä on mahdollista saada palvelua käyttävien ilmoittajien yhteystietoja – miten tämä toimii käytännössä?
Autamme yksityisiä asunnon ja lomakiinteistöjen myyjiä löytämään kokeneen huutokauppoja hyödyntävän välittäjän. Yksityishenkilö voi jättää yhteydenottopyynnön asiakaspalvelun kautta, joka ohjaa viestin myyntikohteen alueella toimiville kumppanivälittäjille. Vaihtoehtoisesti voi myös pyytää omaa välittäjää olemaan yhteydessä palvelun myyntiin tunnuksien ja opastuksen saamiseksi.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Vinkit ostajalle
- Aseta itsellesi etukäteen hintahaarukka ja -raja, jonka puitteissa toimit – näin vältyt ”kisasokeudelta” etkä maksa ylihintaa.
- Pidä pää kylmänä, sillä helposti voi huutojen myötä syntyä fiilis: ”Minähän tämän kisan voitan!”
- Perinteiseen kaupankäyntiin kuuluu yleensä tutustuminen kohteeseen. Nettikaupankäynnissä tämä ei ole yhtä isossa roolissa, joten laadukkaat kuvat ja viralliset asiapaperit ovat tärkeitä oman päätöksenteon tueksi.
- Koska ostaminen kotisohvalta voi olla jopa liiankin helppoa, tunnista, että tunteiden ja oman harkinnan merkityksellä on aina suuri rooli.
Huutokauppa-alusta on myös välittäjän työkalu
Miten näet Huutokaupat.comin myyntikanavana, kiinteistönvälittäjä Antti Nenonen, Omakodit Alajärvi?
– Mielenkiintoinen myyntikanava ja uskon, että lisää suosiotaan jatkossa entistä enemmän. Välittäjänä ajattelen asiaa niin, että jokaisesta kohteesta yritetään aina hakea markkinoilta parasta mahdollista hintaa riippumatta myyntitavasta ja tavallaan juuri huutokauppa on siihen ajatukseen sopiva. Joillakin huutokauppa-ajatus saattaa ns. särähtää hieman korvaan tai se saatetaan mieltää pakkomyyntiin, vaikka se ei siihen liittyisi mitenkään. Kaiken kaikkiaan positiivinen suhtautuminen ajatukseen ja aion käyttää jatkossakin sopivissa kohteissa. Huutokaupat.com on hyvin suosittu ja valtavan kävijämäärän vuoksi kiinnostava kauppa-alusta.
Minkä tyyppiset kohteet mielestäsi sopivat parhaiten tuon kanavan kautta myytäviksi kohteiksi?
– Joskus kohteen hinnoittelu voi olla vaikeaa, jolloin huutokauppa tuntuu luontevalta myyntikanavalta. Itse pienessä maaseutukaupungissa välittäjänä toimivana ajattelen, että Huutokaupat.com sopii erityisesti kohteille, joiden ostaja voi tulla mistä päin maata tahansa, esimerkiksi sijoitustarkoituksessa ostettavat asunnot tai kiinteistöt, pohtii Antti Nenonen.
Jännittävä kisailta
Kukin huutokauppanosto tuli tehdä 10 euron suuruisena. Oma nimi ei tullut esiin, vaan tarjoajat oli numeroitu.
Kun huutokauppa loppui klo 21, tarjous oli tasolla 300 euroa. Tämän jälkeen oli aina kolme minuuttia aikaa tehdä uusi tarjous niin kauan, kunnes viimeinen kolme minuuttia on kulunut, eikä kukaan tarjoajista enää nosta.
Jännitys tiivistyi. Klo 21.41 huutokauppa loppui, hinta nousi 520 euroon, jonka jälkeen kukaan ei enää nostanut.
Itse päätin, että oma rajani menee 500,-. Kohde jäi siis saamatta, mutta jännittävä pikku kisa parin huutajan kanssa viimeisen tunnin ajan piti tunnelman sähäkkänä. Ongelmaksi koin omassa hintarajassani pysymisen – kisasokeus oli vallata tunnelman, mutta pysyin kuin pysyinkin alkuperäisissä rajoissani.