Tiedemuseo valaisee tieteen, taiteen ja tähtitaivaan ihmeitä
Tiedemuseo Liekkiin kuuluu kolme kohdetta: näyttelykeskus, Observatorio ja Piirustussali. Observatorion perusnäyttely, Minä ja maailmankaikkeus, tutustuttaa vierailijat avaruuden ihmeisiin ja observatoriorakennuksen historiaan.
Helsingin observatorio rakennettiin vuosina 1831-1834. Rakennuksen suunnittelivat arkkitehti C.L. Engel ja tähtitieteen professori F.W.A. Argelander.
Helsinkiin siirrettiin Turun palosta vuonna 1827 selvinnyt ja siellä aikaisemmin sijainneen observatorion irtiamisto.
Observatoriosta tuli Helsingin kaupunkikuvaa hallitseva rakennus. Sen keskitornista pudotettiin joka päivä tasan kello 12 aikamerkkipussi. Siitä Eteläsataman laivat pystyivät tarkistamaan kronometrinsä. Oikea aika oli edellytys laivojen navigoinnille.
Lue myös
Tänä päivänä observatorion meridiaanisalin isoimmat kaukoputket ovat edelleen alkuperäisillä paikoillaan ja niiden kivipylväät ulottuvat peruskallioon asti.
Tähtitieteen laitos lopetettiin observatoriolla vuonna 2010. Tähtitieteen laitos siirtyi tuolloin fysiikan laitoksen yhteyteen Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle.
Observatorion peruskorjaus valmistui vuonna 2012. Lokakuusta 2012 lähtien rakennuksessa on toiminut Tiedemuseo Liekin tähtitieteen yleisökeskus, joka on kaikille avoin tieteen ja tutkitun tiedon museo.
Observatorion perusnäyttely Minä ja maailmankaikkeus tutustuttaa vierailijat avaruuden ihmeisiin ja observatoriorakennuksen historiaan. Tällä hetkellä vaihtuvana pienoisnäyttelynä Tiedemuseo Liekissä on kotiplaneettamme ilmastosta kertova Apua, ilmastonmuutos! -näyttely.