Article image
Tukes ylläpitää vaarallisettuotteet.fi -nettisivustoa, jonne on kerätty tuotteita, jotka viranomainen on todennut vaarallisiksi tai vaatimusten vastaisiksi.
11.04.2025
Koti ja asuminen

Kuka vastaa tuotteiden turvallisuudesta?

Teksti: Emma Takalo
Kuvat: Shutterstock

13Ruokavirasto, Fimea ja Traficom muun muassa valvovat tuoteturvallisuutta Turvallisuus- ja kemikaalivirasto, Tukesin lisäksi.

Tuoteturvallisuus tarkoittaa sitä, että tuote on turvallinen käyttää eikä se aiheuta vaaraa ihmisille tai ympäristölle, kun sitä käytetään oikein. Silloin tällöin kuluttajien koteihin saattaa päätyä tuote, joka myöhemmin todetaan epäturvalliseksi tai jopa niin vaarallisiksi, että kuluttajia kehotetaan sen palauttamiseen. Tuoteturvallisuus on tärkeä osa kuluttajansuojaa.

Suomessa tuotteiden turvallisuutta valvoo muun muassa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes), joka vastaa esimerkiksi kemikaalien ja muiden tuotteiden turvallisuudesta.

Tukesin sähkötuoteryhmän ryhmäpäällikkö Hannu Mattilan mukaan tuoteturvallisuus ja sen vastuu on pääsääntöisesti aina tuotteen valmistajalla.

— Tietysti oma vastuunsa on jakeluketjullakin, kuten maahantuojalla ja jakelijalla, kertoo sähkölaitteiden markkinavalvonnasta vastaava Mattila.

Mikäli jälleenmyyjä tietää, että hyllyssä on vaatimusten vastaisia tuotteita, niitä ei saisi myydä, hän kertoo.

Tuotteita laidasta laitaan

Tukesin lisäksi valmistajilta tulevien tuotteiden turvallisuutta ja vaatimuksenmukaisuutta valvovat useat muut viranomaiset.

Esimerkiksi ruokavirasto valvoo elintarvikkeita ja niiden kanssa kosketuksiin joutuvien materiaalien turvallisuutta, lääkinnällisistä laitteista vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea ja liikennevälineisiin ja liikenneturvallisuuteen liittyviä tuotteita valvoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.

Tukesilla taas on laaja repertuaari erilaista tuotevalvontaa aina kaasulaitteista leluihin.

— Meillä on yli 30 direktiiviä tai kansallista päätöstä tuoteturvallisuuteen tai tuotevalvontaan liittyen hoidettavanamme, Mattila kertoo.

Markkinavalvonta käytännössä

Valmistajia, maahantuojia ja jälleenmyyjiä voidaan Mattilan mukaan neuvoa tiettyyn rajaan asti.

Markkinavalvonta onkin tyypillisesti sitä, että tuotteita valitaan riskiperusteisesti valvonnan kohteiksi.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että konttorilla työskentelevät asiantuntijat etsivät projektin tiimoilta esimerkiksi leluja, joissa epäillään olevan pieniä irtoavia osia, hän kertoo.

Sähkölaitteiden kohdalla markkinavalvontaa tehdään Mattilan mukaan myös prosessiluontoisesti.

— Meillä on sähkötuoteryhmässä kaksi kenttätarkastajaa, jotka ovat käytännössä koko ajan liikkeellä ja kiertävät ympäri Suomea. Meillä on ollut pitkään katse erilaisissa latureissa, verkkoliitäntäkoneissa ja valaisimissa, joissa ongelmia näyttää olevan enemmän kuin muissa tuotekategorioissa.

300 tuotetta vuodessa

Tukesin valvonnassa tuote ostetaan jälleenmyyjältä, ja siitä pyydetään vaatimusten mukaisuutta osoittavia asiakirjoja tai teknisiä tiedostoja, Mattila kertoo.

Lelujen, sähkö- ja kaasulaitteiden vaatimustenmukaisuuden varmistaminen vaatii hänen mukaansa usein laboratoriotestejä.

— Kun saamme testausraportin, pystymme päättelemään, voiko tuotteen jättää markkinoille vai ei.

Tukes testaa vuodessa Mattilan mukaan noin 300 riskiperusteisesti valittua tuotetta. Vuonna 2023 tuotteista 16 prosenttia oli täysin vaatimusten mukaisia ja 34 prosentissa tuotteita oli vähäisiä puutteita, joiden ei katsottu vaikuttavan merkittävästi turvallisuuteen, hän kertoo.

— Joka neljännessä tuotteessa oli puutteita, joiden vuoksi ne tuli poistaa markkinoilta kaikilta jälleenmyyjiltä. Pahimpia tapauksia, joissa tuote kerättiin pois kuluttajilta asti, oli 12 prosenttia.

Vastuu on myös kuluttajalla

Periaatteessa tuotteet, joita myydään kolmansien maiden nettikaupoista Suomeen, kuuluvat edelleen Tukesin ja muiden Suomen viranomaisten valvontarepertuaariin, Mattila kertoo.

Turvallisuuden valvonnan keinot ovat hänen mukaansa kuitenkin kovin heikot.

— Meillä on hyvin vähän mahdollisuuksia saada vaaralliseksi todetut tuotteet pois esimerkiksi Temusta. Valmistajat ovat usein Kaukoidässä, eivätkä lotkauta korviaan, vaikka lähestyisimme heitä.

Mattilan mukaan kuluttajien on hyvä muistaa, että kyseisistä verkkokaupoista on varsin helppo löytää vaatimusten vastaisia ja jopa vaarallisia tuotteita.

— Jos tilaat ulkomaisesta verkkokaupasta, niin vastuutaho löytyy lähinnä sieltä kylpyhuoneen peilistä.

Mikäli ulkomaanmatkoilta tuo tavaraa Suomeen, on kuluttajalla Mattilan mukaan suuri vastuu tuotteen turvallisuudesta. Esimerkiksi verkkojännitteissä saattaa olla mantereiden välisiä eroja, jotka vaikuttavat tuoteturvallisuuteen.

— Valmistaja ei ole välttämättä edes tarkoittanut kyseistä tuotetta Euroopan markkinoille.

Tukesin sähkötuoteryhmän ryhmäpäällikkö Hannu Mattilan mukaan vastuu tuotteen turvallisuudesta on pääsääntöisesti aina tuotteen valmistajalla.

Viallisia tuotteita

Muutamia esimerkkejä viallisista tuotteista:

• Vesivärit
• Muuntaja led-valoille
• Pehmolelu
• Akkulaturi
• Puunhalkaisukone
• Melontaliivi
• Pyöräilykypärä
• Kiipeilyvaljaat
Lähde: vaarallisettuotteet.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Fimea Traficom Tukes Tuoteturvallisuus Tuotevastuu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset