Article image
Vaikka Viisi naista kappelissa -näytelmässä on kyse traagisesta tapahtumasta, mahtuu siihen paljon myös huumoria ja komiikkaa.
Kaupallinen yhteistyö

13.09.2024
Tapahtumat ja matkailu

Viisi naista ja yksi mies – Sukella syvälle ihmissuhteiden kiemuroihin

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Matti Hautalahti

Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseura on esittänyt näytelmiä jo 120 vuoden ajan. Tänä syksynä nuorisoseuran teatterissa nähdään kiehtova tragikomedia, jossa kuolema ja huumori kietoutuvat toisiinsa.

Arto Seppälän kirjoittama Viisi naista kappelissa -näytelmä saa ensi-iltansa Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseuralla lauantaina 21.9., ja esitykset jatkuvat marraskuuhun asti.

Näytelmän keskiössä on Kalervo Räsänen, ristiriitainen ja salaperäinen myyntimies. Häntä ei kuitenkaan nähdä lavalla, sillä Räsänen on päättänyt elämänsä oman kätensä kautta.

Viisi naista kappelissa
Viiden naisen saapuessa siunauskappeliin tunnelma on latautunut. Suru ja hämmennys täyttävät ilman.

Viisi naista saapuu siunauskappeliin saattamaan Räsästä viimeiselle matkalleen. Keitä ovat nämä naiset, kuka on kutsunut heidät ja mikä yhdistää heitä Kalervoon?

─ Näillä kaikilla viidellä naisella on oma rakkaussuhteensa Kalervoon. Näytelmässä käsitellään, mitä rakkaus jokaisen kohdalla tarkoittaa ja miten itse kukin olisi voinut vaikuttaa siihen, että Räsäsen tarina olisi voinut päättyä toisin, näytelmän ohjaaja Eija-Irmeli Lahti kertoo.

Näytelmän viisi naista ovat Kalervon äiti, entinen vaimo, nykyinen vaimo, rakastajatar ja sairaanhoitaja. Jokaisella on siis oma ja erilainen tarina Kalervosta. Heidän kohtaamiseensa liittyy tunteiden myrskyä, paljastuksia ja yllätyksiä. Kuka Kalervo oikeastaan oli ja tunsiko kukaan naisista häntä kunnolla?

Omien elämänkokemusten peili

Vaikka näytelmän naiset ovat pukeutuneet tummiin hautajaisvaatteisiin ja aihe on synkkä, lupaa Lahti yleisölle myös naurun remahduksia esityksen aikana.

Viisi naista kappelissa
Näytelmän rooleissa nähdään Liisa Erkkilä, Seija Autio, Hannele Sui-Tuomaala, Katja Ylipelkonen-Puuskamäki ja Anne Jutila.

─ Kun me ihmiset olemme oikein ahtaassa paikassa, olemme usein samalla myös koomisia suuressa surussa ja tunnekuohussa, Lahti avaa.

Ennen kaikkea Viisi naista kappelissa on koskettava ja humoristinen kuvaus ihmissuhteista ja niiden monimutkaisista kiemuroista.

─ Näytelmän ihmissuhteet ovat hyvin tunnistettavia ja samaistuttavia. Siinä on niin paljon eri puolia ihmissuhteista ja ihmisistä, että ihan varmasti samanlaisia keskusteluja ja kohtaamisia ovat kokeneet kaikki. Jos joku sanoo, ettei mikään tilanteista tai ihmisistä kosketa minua, niin en ihan usko, Lahti naurahtaa.

Toisessa näytöksessä naiset ovat vainajan kotona muistotilaisuudessa, jossa padot murtuvat.

Katsoja voi peilata omia elämänkokemuksiaan näyttämötilanteisiin ja siten saada omaan elämään pohdittavaa. Lahti kuvailee, että parhaimmillaan näytelmän katsominen on turvallista mielen avaamista.

─ Toivon, että katsojille jäisi jotain mietittävää, kun he lähtevät katsomosta kotiin. Sitähän se elämä on, pitäisi antaa itselleen lupa ajatella ja kohdata erilaisia tunteita ja tilanteita. Tämä on elämää ja tämä koskettaa meitä kaikkia, Lahti tiivistää.

Nokkela ja intiimi esitys tempaa mukaansa

Sekä kotimaassa että ulkomailla suurta suosiota saavuttanutta näytelmää on harjoiteltu nuorisoseuralla ahkerasti keväästä asti. Viiden naisen tiivis näyttelijäporukka ja muu työryhmä on nipistänyt aikaa vapaa-ajastaan harjoituksille.

Arto Seppälän taitava kynä maalaa elävän kuvan hahmoista ja heidän tunteistaan.

Poikkeuksellista näytelmässä on se, että siinä on vain viisi näyttelijää, jotka ovat kaikki koko ajan yhtä aikaa näyttämöllä. Lahti kertoo, ettei Viisi naista kappelissa ole mikään helpoin näytelmä esittää.

─ Näyttelijät ovat varmasti kokeneet näytelmän haastavaksi, mutta uskon, että heidän omat elämänkokemuksensa ovat auttaneet rooleihin valmistautumisessa. Kaikilla on takuulla pohdintoja, jotka liittyvät esimerkiksi siihen, miten löytää oma paikkansa elämässä, millaisia kolhuja ihmissuhteissa on ollut ja miten niistä on selvinnyt.

Mukaansatempaava tragikomedia pitää katsojan otteessaan alusta loppuun.

Haastavan näytelmästä tekee paitsi sen teema, myös sen muoto. Ensimmäisessä näytöksessä naiset ovat Kalervo Räsäsen siunaustilaisuudessa. Siinä ei nähdä totuttua dialogia, vaan näytös kuvaa nokkelasti ajatuksia, joita naisilla herää kappelin penkissä istuessaan.

─ Kaikki, jotka ovat olleet tällaisessa tilanteessa, tietävät, että ajatukset kulkevat siellä omia ratojaan. Monta kertaa ajatukset menevät vainajaan, mutta sitten ne voivat harhailla myös ihan muualle.

Näytelmän elävä kuvaus hahmoista ja heidän tunteistaan tempaa mukaansa heti alussa ja pitää otteessaan aina aplodeihin asti.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (11 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset