Täsmäpalvelua datan avulla
Jo 9 paikkakunnalle levittäytynyt alun perin vaasalainen Wapice mahdollistaa kaupunkien hyödyntävän paremmin digitietojaan.
Äly tulee myös kaupunkeihin. Vihdoinkin, voisi kyynikko ajatella.
Vaasalainen IT-alan yritys Wapice toteutti älykkään IoT -data-alustan Tampereen kaupungille, jolla se mahdollistaa turvallisen ja laadukkaan anonyymin datan hyödyntämisen. IoT -alusta on tuonut aitoa lisäarvoa kansalaisten, elinkeinoelämän ja viranomaisten arkeen erilaisten sovellusten, ohjelmistojen ja palveluiden myötä.
– Luomamme alusta ja Tampereen kaupunki voittivat vuosi sitten maailman suurimmassa älykaupunkitapahtumassa kovassa seurassa ykköspalkinnon, Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen toteaa lähes vuosi palkinnon saamisen jälkeen kovin maanläheisesti.
13. kerran jaettavasta palkinnosta oli kisaamassa 411 ehdokasta.
– Taso oli kova, joten syystäkin koko Wapicen väki voi olla ylpeä IoT-TICKETistä ja ennen kaikkea sen tuomista mahdollisuuksista, Tuominen myhäilee.
Tampereen kaupungin uusin työkalu Pulssi rakentuu IoT-TICKET-palvelun ja Wapicen tekoälyosaamisen ympärille. Palvelu toimii niin, että se kerää dataa eri lähteistä, ja rakentaa sen pohjalta ennusteen kävijävirroista kuukaudeksi eteenpäin, sääennusteen tapaan.
– Palveluyhteiskunnassa sitten palveluita voidaan kohdentaa täsmäpalveluina tuon datan perusteella, jolloin tuottajat ja käyttäjät hyötyvät, kun palvelua tarpeeseen on tarjolla, Tuominen kuvailee lähitulevaisuutta, tai jo nykytilannetta Tampereella.
Tampereen voitto on jo tuonut valtavasti kiinnostusta IoT-TICKET-alustaa kohtaan.
– Neuvottelemme parhaillaan sekä Aasiassa, että Euroopassa mahdollisista uusista kumppanuksista, Tuominen myöntää.
Osaajille töitä
30 miljoonan euron liikevaihdon ja 350 työntekijän kokoinen Wapice tekee suurimman osan liikevaihdostaan ohjelmisto-osaamisestaan.
– Toimimme nykyään 11 toimipisteessä ympäri Suomea asiakkaidemme ja henkilöstömme toiveiden mukaisesti.
IT-ala on ollut viimeisen vuoden pienessä taantumassa, ja se on näkynyt myös Wapicen palveluiden kysynnässä.
– Emme ole pitäneet yksiäkään YT-neuvotteluja koko 25-vuotisen olemassaolomme aikana ja nytkin rekrytoimme huippuosaajia eri toimialueillemme. Kilpailu heistä on nyt hiukan maltillisempaa, kuin IT-huuman aikoina.
Myynnin automatisointi
Suurten ja monimutkaisten teknisten kokonaisuuksien myynnissä Wapice on pystynyt myyntikonfiguraattori Summium® CPQ – ratkaisullaan tekemään myynnin helpommaksi mille markkina-alueelle tahansa maailmassa.
– Se voidaan kääntää nopeasti mille kielelle tahansa. Tällöin suomalainen yritys voi myydä, vaikka vietnamilaiselle – hänen omalla äidinkielellään ja tehostaa myyntiään, Tuominen iloitsee.
Wapicen Summium® CPQ:n kautta myydään yli 2 miljardin euron edestä suomalaisia vientituotteita vuosittain.
– Summium® CPQ yhdistää ja digitalisoi asiakkaiden myyntijärjestelmän siten, että ns. parhaan myyjän osaaminen kopioidaan koko myyntijärjestelmään, milloin se on yrityksen kaikkien myyjien käytössä.
Esineiden internet
Wapicen IoT-TICKET-alusta voitti vuonna 2019 Microsoftin maailmanlaajuisen kilpailun sovellusinnovaatiot-kategoriassa. Kisaan osallistui 41 kategoriassa yhteensä yli 2 900 osallistujaa 115 maasta.
IoT-TICKET tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja IoT-sovellusten nopeaan kehittämiseen. IoT eli Internet of Things tarkoittaa esineiden internetiä.
– IoT-TICKETillä voidaan muuntaa kaupungin sovelluksista kerätty datavirta vaikkapa tarkemmaksi liikennelaskennaksi, pysäköinnin optimoinniksi, ennakoivaksi valaistuksenhallinnaksi tai tehokkaammaksi kiinteistöjen ja ulkoalueiden ylläpidoksi.
Tuominen iloitsee, että heidän sovellustensa avulla pystytään maailmaa tekemään ympäristöystävällisemmäksi ja turvallisemmaksi.
– Esimerkiksi Tampereella IoT-TICKET prosessoi ja muuntaa sensoreista, videokameroista ja muusta teknologiasta kerätyn datan helposti ymmärrettävään muotoon, joka parantaa kaupungin ja asukkaiden turvallisuutta.
Turvallisuus elintärkeää
Lähes jokainen suomalainen on viime aikoina törmännyt mahdolliseen riskiin siitä, että digilaitteiden avulla pystytään tekemään suuriakin vahinkoja aiheuttavia rikoksia.
─ Ikävä kyllä kaikkiin laitteisiin voi murtautua. Kysymys on pikemminkin siitä kuinka paljon aikaa ja panoksia pitää siihen laittaa ja toisaalta siitä, kuinka paljon siitä voi hyötyä, Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen
Tuominen muistuttaa siitä, että hyvä tietoturva on alati muuttuva systeemi, joka ei koskaan tule kerralla valmiiksi.
─ Se on varmasti yrityksen tärkeimpiä osia tänä päivänä, mutta totta kai pitää laskea, kuinka paljon siihen on mahdollista ja järkevää panostaa. Meillä se puolestaan on läsnä kaikessa mitä teemme, Tuominen päättää.
Wapicen vauhti ei ole palkinnosta hyytynyt
Wapice sai valtakunnallisen Suomen Yrittäjien vuoden Yrittäjäpalkinnon syksyllä 2016.
Tuolloin kriteereinä palkinnon pokkaamiselle olivat yrityksen hyvän menestymisen ohella voimakas kasvuhakuisuus ja luja usko tulevaisuuteen.
Wapice on jatkanut kahdeksan vuotta sitten ansaitun palkinnon linjalla. Tuolloin yrityksen liikevaihto oli 19,8 miljoonaa 330 työntekijän tuomina. Nyt 350 henkilöä tekee puolta isompaa liikevaihtoa.
─ Tuottavuus on kasvanut erityisesti tuotteiden avulla, selventää Wapicen toimitusjohtaja Pasi Tuominen.
─ Wapice on ollut digitaalisuuden pioneeri perustamisestaan lähtien. Yritys on syntynyt mobiilin internetin maailmaan ja laajentanut palvelunsa kattamaan teollisuuden koko ohjelmistotarpeen, Tuominen kertoi vuonna 2017.
Viime vuosina Wapice on voittanut useita teknologia-alan palkintoja, ja se tekee monipuolisesti työtä luoden teknologiaa, joka edistää merkittävästi vihreän siirtymän toteutumista.
─ Luomiemme alustojen avulla varsinkin suurten ihmismassojen täyttämien kaupunkien palveluita voidaan entistä tarkemmin täsmäohjata, Tuominen selvittää.