Keveys säästää luontoa
Komposiitista kaikkeen liikenteeseen komponentteja tekevä Lico huolehtii tuotteillaan ympäristöstä.
Vihreä siirtymä ja hiilineutraalius alkavat enemmän ja enemmän vaikuttamaan teollisuuden prosessien muuttumiseen.
─ Meillä on paljon sopimustoimittajana vuoden tai kahden mittaista projektityötä, jossa pysyvien vihreiden toimintamallien käyttöönotto ei ole vielä mahdollista, Lico Oyn toimitusjohtaja Arto Pitkämö kertoo.
Sen sijaan Lico pyrkii selvittämään sarjatuotannossa oleviin tuotteisiinsa erilaisia innovaatioita kohti hiilineutraalisutta.
─ Meidän prosessimme vievät paljon lämmitysenergiaa, sillä tuotantotilojemme ilman pitää vaihtua kerran tunnissa. Olemme korvaamassa sähkön tarvettamme osittain aurinkopaneeleilla tuotettavalla energialla.
─ Tutkimme myös maalämpöpumpun tuottamaa lämmitysenergiaa, mutta investoinnin hinta oli liian iso suhteessa tarvitsemaamme energian määrää.
Logistiikassa keveät materiaalit säästävät
Lico tekee komposiitista muoto-osia lähes kaikkeen liikkuvaan.
─ Komposiitti on kevyttä ja korvaa monessa paikassa aiemmin käytetyn metallin. Se vähentää ympäristön kuormaa jo itsessään metallien tarvetta pienentämällä, mutta myös siten, että keveys tuo mukanaan energiasäästöjä erityisesti raskaiden kalustojen liikkumisessa, Pitkämö selvittää.
Komposiitti vähentää ympäristön kuormaa jo itsessään metallien tarvetta pienentämällä, mutta myös keveys tuo mukanaan energiasäästöjä.
Arto Pitkäkoski
Isojen loistoristeilijöiden hyttien suihkulattiat on muotoiltu komposiitista. Komposiittia voi muotoilla moneen suuntaan aivan eri lailla kuin esimerkiksi metallia.
─ Risteilijä kevenee merkittävästi, kun tuhansista hyteistä saadaan osa painoa pois komposiittilattioilla.
Perusraaka-aineena komposiitissa on muovi, joka itsessään ei ole ympäristöystävällistä. Licon prosessin jäämistä 100% kierrätetään uusiokäyttöön.
─ Tutkimme tällä hetkellä yhteistyökumppaneidemme ja materiaalitoimittajiemme kanssa biopohjaisia lujitemateriaaleja, joilla voisi korvata osan lasikuidusta ja synteettisistä kuiduista, Pitkämö iloitsee.
Biopohjaisia aineita ei voi pelkästään käyttää lujitteena paloturvallisuussyistä, mutta ne voisivat mahdollisesti korvata osan synteettisistä.
─ Esimerkiksi viljeltävä kuituhamppu voisi mahdollisesti toimia jatkossa sidosaineena.
Henkilöstöstä pidetään huolta
Komposiitin teollisuustyöhön ei valmistu mistään ammatillisesta oppilaitoksesta Suomessa.
Licossa työskentelee eri alojen koulutuksia saaneita työntekijöitä, jotka tekevät pääosan työajastaan käsityötä.
─ Sarjamme ovat niin pieniä, että massiivisten robottien hankkiminen ei ole ollut kannattavaa.
Pitkämö kertoo, että hyviä pohjakoulutuksia lasikuidun eli komposiitin kanssa työskentelyyn ovat talonrakentajan, pintakäsittelijän tai koneistajan koulutus.
─ Meillä on hyvä, jos osaa lukea piirustuksia ja ymmärtää reseptiikasta.
Lico muutti Jalasjärvelle vuonna 1997 osaavan työvoiman perässä, sillä Jalasjärvellä Jakilla oli aikanaan komposiittialan koulutus. Myöhemmin tuli sitten muutto tänne Kurikkaan ja Koskenkorvalle.
Ville Niemelä, Toni Pihlajamäki ja Tea Pentinmäki valmistavat erilaisia muoto-osia komposiitista varsinkin liikennekulkuneuvojen tarpeisiin.
Lico Oy
Perustettu vuonna 1994
Toimii: Kurikassa ja Koskenkorvalla
Kotimainen yritys, joka tekee tuotteita logistiikkaan, teollisuuden koneisiin ja laitteisiin sekä kunnossapitoon.
Liikevaihto 7.9 M€
Henkilöstö: 35
Liikevaihdon jakautuminen: Raideliikenne 31.5 %, Raskasliikenne 53.1 %, Meriliikenne 10.9 %, Muut 4.5 %
Vuonna 2023 puolet liikevaihdosta tuli tuotteiden viennistä Puolaan.