Article image
Metsätalousinsinööri ja valmentajan ammattitutkinto. Kun listaan lisätään vielä joulukuusenviljelijä, ei se Janne Muhosen (oik.) ansiolistaa ainakaan heikennä. Metsäalan opettaja Jyrki Ilves viljelee itsekin joulukuusia.
26.11.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Joulukuusenviljelijä tekee pohjustustyötä vappuna

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Joulukuusenviljelijä ilahtuu aina kesäisin puissa pesivistä linnuista. Erityisesti räkättirastaat ovat mieltyneet tuuheisiin oksistoihin. Niiden laulukonsertti kelpaa hyvin ähtäriläiselle Janne Muhoselle.

Joulukuusenviljelijä päivystää kasvustoaan ympäri vuoden ja koko sen kasvuajan. Ennen kuin joulukuusi on selvinnyt turvattuun kasvuun, sitä uhkaa muutama vaara. Mustaan maahan istutetut taimet eivät saa hukkua nopeasti kasvavaan heinään. Juuristokisa heinän ja kuusen välillä käy aluksi kiivaana.

– Heinästä selvittyään tuhoja kuusentaimille voivat aiheuttaa peltomyyrät tai kauriit. Hyönteistuhoja viljelemissäni kuusissa ei ole ollut, Janne Muhonen kertoo.

Kaupungin liikuntakoordinaattorina toimiva Janne Muhonen on myynyt 14 vuotta sitten istutettuja isoneulaisia serbiankuusia nyt kahdeksan vuotta. Tänä vuonna myyntiin lähtevät palstan viimeiset joulupuut.

Toisaalla kasvaa viisi vuotta sitten istutettu mustakuusipalsta. Muutama on ehtinyt jo kasvullaan yllättää. Myyntikelpoisia löytyy kourallinen. Varsinainen myynti alkaa parin vuoden päästä.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Säännöllistä hoitoa

Muhonen leikkaa riviin istutettujen kuusirivistöjen välit säännöllisesti ruohonleikkurilla. Taimien latvat leikataan joka vuosi kaksi kertaa.

– Ensimmäinen leikkaus tehdään ennen vappua. Kesän mittaan kuusi kasvattaa useamman uuden latvan, joista heinä-elokuussa valitaan paras. Muut latvat leikataan taas pois.

Muotoonleikkaus aloitetaan taimen ollessa viisi-kuusivuotias. Leikkaus pyritään rajoittamaan aina uusimpaan vuosikasvustoon.

– Kun pitkät oksat on karsittu, innostuu kuusi luonnostaan kasvattamaan lyhyitä oksia pidemmiksi. Näin kuusi saadaan muotoiltua halutun malliseksi.

Leikkausapua Muhonen saa vuosittain Tuomarniemen metsäoppilaitoksen erikoispuiden kasvatuskurssilaisilta. Itsekin joulukuusia viljelevä metsäalan opettaja Jyrki Ilves on tyytyväinen lähellä sijaitsevaan harjoittelupalstaan. Muhosen viljelmät ovat hänelle tuttuja.

– Mustakuusi viihtyy hyvin suomaisella kasvupaikalla. Vanhalla pellolla se tosin tarvitsee booria kasvaakseen hyvin.

Ilveksen mukaan mustakuusi kestää hyvin myös kosteutta ja hallaa.

– Kotimainen kuusi on hallanarempi.

Molemmat joulukuusenviljelijät ovat tyytyväisiä, että heidän kuusensa eivät ole kärsineet lumituhoista. Muhonen arvelee tämänhetkisestä mustakuusiviljelmästään lähes 80 prosenttia kasvavan myyntikuntoisiksi.

Ensimmäiset varaukset käydään tekemässä jo marraskuun puolella.

Minuuteista tuntiin

Kun tarjolla on satoja joulukuusia, saattaa valinnanvaikeus yllättää.

– Jotkut selviävät valinnasta viidessä minuutissa, toisilla siihen voi mennä tunti, Muhonen toteaa.

Ihmisten maut vaihtelevat, mutta suosituin on kapeahko ja tuuhea kuusi. Haluttu korkeus mukailee huonekorkeutta. Ilves kertoo joka vuosi myyneensä myös nelimetrisiä kuusia omakotitalojen avonaisiin ja korkeisiin olohuoneisiin.

Muhosen viljelmillä tämän joulun ensimmäiset kuuset on jo merkitty varatuiksi.

Itse viljelijän lienee siis syytä pitää kiirettä.

– Oman joulukuuseni suhteen olen vuosien saatossa tullut melko krantuksi, hän tunnustaa.

joulukuusenviljelijä

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (12 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
ähtäri Joulu joulukuusi joululahja

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset