Lasiterassi tuo lapsille jokapäiväistä iloa
Hakapään perheen lasiterassilla eivät renkaat ja puolapuut pääse lekottelemaan auringon lämmössä.
Kuusivuotias, syksyllä eskariin menevä Hermanni ja kahdeksanvuotias, tokaluokkalainen Elli kiljuvat innosta aina talven jälkeen, kun Sari ja Sami Hakapää päästävät lapset auringon lämmittämälle lasiterassille jumppaamaan ja touhuamaan. Kesällä lasiterassi on suositumpi kuin olohuone.
– Se on kyllä hauska nähdä, millä innolla talven jälkeen terassilla jumppavälineissä roikutaan ja peuhataan, Sari myhäilee.
Lapset pääsevät aurinkoisina päivinä terassille jo helmikuun auringon lämmittäminä päivinä ja kausi kestää aina lokakuun puolelle asti.
– Tämä on tällainen junnujen valtakunta, eikä tätä ole aikuisten ajanviettoon vielä sisustettukaan. Sari kertoo terassin käytöstä.
Ja tuo lasten suosikkipaikka syntyi lasiterassille vahingossa. Junnujen temmellyskenttä ei ollut mielessä ja se onnistui paremmin kuin hyvin, varsinkin, kun renkaiden alla on pehmusteena patjoja ja mattoja.
– Kun suunnittelimme seitsemän vuotta sitten tätä taloa, mietimme, että lasiterassi olisi ihana aurinkoiselle sisäpihalle, Sari ja Sami muistelevat.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Terassista tulikin sitten valtava, mikä ei ole haitannut yhtään, sillä siellä viihdytään kevätauringon ensisäteistä lähtien.
– Alunperin lasiterassi oli piirustuksissa paljon pienempi, mutta sitten appiukko taisi kysellä, että mihin talven lumet kolataan, kun lasiosan ja talon väliin jäi muutaman metrin mittainen terassin levyinen kolo. Täytimme sitten kolon myös lasiseinillä. Eikä olla kaduttu hetkeäkään, Sami naureskelee.
Lasiterassi mahdollistaa ulkona syömisen joka päivä
Hakapäät kuuluvat samaan sarjaan kuin suurin osa lasiterassin omistajista; siellä ollaan kevät-kesäaikaan enemmän kuin olohuoneessa.
– Oikeastaan katsomme vain televisiota olohuoneessa, muuten viihdymme syömässä, kahvittelemassa sekä myös etätöitä tekemässä täällä, Sari selvittää.
– Kesällä syömme ja grillaamme täällä käytännössä joka päivä, Sami odottelee jo grillauskauden alkua.
Hakapäiden lasiseinät liikkuvat toistensa lomaan niin, että kesähelteellä koko terassin saa avoimeksi.
– Se onkin tärkeää, sillä jopa nyt viileänä kevätpäivänä aurinko lämmittää terassiin nopeasti sisäilman lämpöiseksi ja kuumemmaksikin.
Lasiterassille pääsee vilvoittelemaan suoraan saunan ja pesutilan ovesta.
– Haluan päästä vilvoittelemaan saunan jälkeen ulos, ja se oli myös koko talon suunnittelussa yksi tärkeä lähtökohta.
Yhdestä asiasta Sami joutui terassilla luopumaan lasten jumppatilan vallattua osan terassin leveydestä.
– Tuolla on katossa koukut riippumattoani varten. Ehdin siinä loikoilla ennen kuin lapset kasvoivat ja valtasivat terassin.
Sami menetti loikoilupaikkansa pysyvästi ruokailupöydälle ja talon isäntä saa odotella siihen asti, kunnes lasten jumppanurkka jää käyttämättömäksi.
Valuperustus
Hakapäät tekivät lasien alle tukevan ja routimattoman betonivaluperustuksen. Se onkin lasiterassin suunnittelun tärkeimpiä asioita. Jos perustus liikkuu, laseista tulee rikkoontuessaan pelkkää silppua. Lasiterassin laseissa käytetään joko karkaistua tai laminoitua lasia, joka hajotessaan menee sadoiksi ja tuhansiksi pieniksi palasiksi, kuten autojen lasit.
– Tässä alla on kuitenkin normaali kestopuuterassi. Se on tuossa lasten leikeissä ehkä hiukan joustavampikin kuin betonivalu ja laattalattia, Sami pohtii.
Hakapäiden lasiterassilla katto on jatke talon katosta. Lasit sen sijaan ovat lähes kolme metriä korkeat.
– Kun meillä on tämän vieressä olevassa olohuoneessa korkeat lasit, niin emme halunneet vähentää niiden tuomaa valoa tekemällä lasiterassiin liian matalia lasiovia, Sami muistelee.
Kutistuva matto
Yksi Hakapäitä hiukan harmittava ja naurattava asia on terassille mitoitettu matto. Se nimittäin on kutistunut auringon ja lämmön seurauksesta yllättävän paljon.
– Sitä mitattiin suurin piirtein millien tarkkuudella useaan kertaa, Sami nauraa ja kertoo yli 14 metriä pitkästä ja kolme metriä leveästä matosta.
– Täällä on niin kuuma, että se kutistuu edelleen. siitä on kadonnut monta senttiä vuosien aikana, Sari ihmettelee.
Monet hankkivat lasiterassille syysiltojen lämmitykseksi säteilylämmittimien. Myös betonilaatan varustaminen lämmityskaapeleilla saa koko lasiterassin lämpenemään, joskin kovemmalla energiankulutuksella.
– Meille on tehty tähän varaus takalle, puugrillille tai vastaavalle, mutta sitä ei ole ainakaan vielä toteutettu, Sami näyttää.
– Ehkä sitten, kun lapset kasvavat ja voidaan sisustaa tämä uudestaan, Sami suunnittelee.
Hakapäillä savuhormin vieminen katon läpi onkin helppoa, kun katon rakenne ei ole lasia.
Yllättävän moni haluaa nykyään terassilleen myös luonnontulta, mikä lämmittää pimeinä syysiltoina mukavasti.