Ei olla veitsenterällä
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen haluaisi jo päästä koronan jälkeiseen aikaan.
Jokainen keskustelu on viimeiset puolitoista vuotta sivunnut jollain lailla koronaa. Huomaan, että yrittäjämaailmassa ollaan jo siihen kyllä aika kyllästyneitä, Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen kertoo alkajaisiksi yrittäjäjärjestön kuulumisista.
Salminen on iloinen siitä, että toivottavasti loppusuoralla oleva koronakriisi ei aiheuttanut yritysten konkurssiaaltoa.
– Tällä hetkellä yrittäjät ovat toisiinsa nähden hyvin erilaisissa tilanteissa. Ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin.
Osa yrityksistä on kärsinyt yhteiskunnan rajoituksista valtavasti. Toiset taas ovat saaneet valtavan kasvuharppauksen koronan siivittäminä.
– Siinä välissä on sitten iso joukko yrityksiä, joille liiketoiminnassa on saattanut koronasta aiheutua jopa kustannussäästöjä. Nyt sitten raaka-aineiden ja kuljetuskustannusten hinnat ovat nousseet nopeasti, eri komponenteista on pulaa ja nyt on vaikea nähdä voiko nuo kohonneet kustannukset laittaa valmistettavien tuotteiden ja palveluiden hintoihin.
Lue myös
Oppimista oikeasta tasapainosta
Salminen ei kritisoi voimakkaasti maamme hallituksen toimia koronkriisin alkuvaiheessa, koska tuolloin kaikki olivat epätietoisuuden vallassa.
Tulevaisuuden mahdollisten vastaavanlaisten kriisien varalle puheenjohtajalla on kuitenkin kysymyksiä pohdittavaksi.
– Kriisin alussa emme varmaankaan tienneet taudista tarpeeksi ja terveysviranomaisten varovaisuuteen oli perusteensa. On kuitenkin muistettava, että jatkossa johtamisessa pitää selvästi pohtia laajemmin mikä on oikea tasapaino terveysturvallisuuden ja yhteiskunnan auki pitämisen välillä.
Myös yhteiskunnan toimintojen avaamisen hitaus ja tietynlainen suunnittelemattomuus harmittaa Salmista.
– Me toimme vahvasti jo keväällä esiin sen, että pelkkiä tartuntalukuja ei voi tuijottaa, vaan pitää katsoa terveydenhuollon kuormituslukuja. Tämä on ollut meillä liian hidasta.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.Vahingonkorvaus elinkeino-vapauden rajoittamisesta
Yrityksille myönnettävä kustannustuki oli ja on oikeansuuntainen asia. Toki siinäkin oli aluksi valuvikoja, joita matkanvarrella pyrittiin korjaamaan.
– Varmasti moni yritys jäi tässä tuessa väliin putoajaksi. En myöskään haluaisi puhua yritystuesta, vaan vahingonkorvauksesta elinkeinovapauden rajoittamisesta.
Suurimmat ongelmat kustannustuessa ovat olleet liikevaihdon putoamisen liian suuri alaraja, tuen minimimäärälle asetettu rajoitus sekä vertailujaksojen soveltumattomuus kausiluonteiseen toimintaan.
– Yritysten liikevaihto ei välttämättä kerry tasaisesti kalenterivuoden aikana. Jos laskenta ja vertailu perustuu joidenkin kuukausien liikevaihtoon, se ei vastaa todellisuutta, sillä kustannukset toiminnasta tulevat koko vuodelta.
Hyppäys etätyöhön onnistui
Yritysten omissa toimissa kriisin aikana Salminen ei näe paljonkaan moitittavaa.
– On hankala sanoa, miten yritysten olisi tullut etukäteen varautua kriisiin, jota kukaan ei osannut olettaa ikinä tulevan.
Yritysten hyvät taseet auttoivat niitä selviämään pahimman yli.
– Muun muassa paljon parjattu listaamattomien yhtiöiden osinkoverojärjestelmämme oli kyllä vahvasti edesauttamassa sitä, että tappiollinen puolitoista vuotta ei ole silti kaatanut yrityksiä.
Suomen siirtyminen etätyöhön on myös sujunut yrityksissä hyvin.
– Siinä näkyi yrityksiemme sopeutumiskyky yllättävän ja todella nopeasti arjen muuttavan kriisin keskellä.
Tapahtuma-alan tuska jäi jalkoihin
Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salmista harmittaa tapahtuma- ja luovien alojen ahdinko, sillä näiden alojen kohdalla tukitoimet epäonnistuivat erittäin pahasti.
– Siellä on paljon pienellä marginaalilla toimivia yksinyrittäjiä, joiden koko elanto hävisi pandemian ajaksi.
– Kun oikein itseään ruoskii, niin tämä meidän olisi pitänyt myös järjestönä tunnistaa paremmin.
Salminen mielestä tulevien kriisien hoidossa pitää yritystoiminnan kannalta miettiä rajoitustoimien toteuttamista seutukunnallisesti.
– Kun nyt rajoitukset toteutettiin sairaanhoitopiireittäin, niin piirin sisälle jäi hyvin erilaisessa epidemiatilanteessa olevia paikkoja ja alueita. Sitä on varmasti syytä selvitellä tarkemmin, kunhan päästään jälkipuintivaiheeseen.
Yrittäjille on tärkeää, että elinkeinovapautta ei rajoiteta turhaan.
– Itsestään selvää on, että ihmisten toimintaa ja elinkeinovapautta ei saa rajoittaa yhtään enempää kuin on tarpeellista. Sen tarpeellisuuden määrittämisessä on tulevaisuudessa oltava huomattavasti huolellisempia.