Article image
Positiivisesta ja kannustavasta otteestaan tunnettu Tomi Kohtanen aloittaa Etelä-Pohjanmaan Kauppakamarin uutena toimitusjohtajana 1.11.2021. Kohtanen kirjoitti Yrittäjä-liitteeseemme kolumnin otsikolla "Ole rohkea".
30.09.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Ole rohkea

Teksti: Tomi Kohtanen
Kuvat: Arkisto

Taloudessa menee nyt hyvin, yritysten tilauskirjat kasvavat ja rekrytointeja tarvitaan, samoin julkissektorilla on avoimia työpaikkoja. Työpaikkailmoitusten määrä on hienosti kasvussa niin maakuntalehdessä kuin monissa tarjolla olevissa työnhakunettipalveluissakin. Tämä aika suorastaan huutaa uusia rohkeita tekoja!

Työnhakija, olet sitten jo töissä oleva tai aktiivinen työnhakija, hae rohkeasti kaikkia niitä paikkoja, jotka tuntuvat kiinnostavilta. Jos et viihdy nykyisessä työssäsi, niin ota rohkea askel ja hae vaikka kokeeksi jotain itsellesi sopivaa paikkaa toisessa organisaatiossa. Räätälöi ansioluettelosi jokaiseen paikkaan erikseen korostamalla osaamisessasi ja kokemuksessasi juuri tähän avoinna olevaan tehtävään sopivia puolia. Kirjoita rohkea ja hyvä hakukirje. Liitä ansioluetteloon edustava ja hymyilevä valokuva itsestäsi ja tee vaikka lisäksi videohakemus, jos työpaikan tarjoaja on sellaisen mahdollistanut. Ja hei, älä lannistu, vaikka et aina pääsisikään haastatteluun tai jatkoon, usko itseesi ja jatka yrittämistä uudelleen!

Rekrytoiva työnantaja; ota rohkeasti huomioon eri ikäiset ja eri kulttuuritaustasta tulevat hakijat. Näe se rikkaus ja mahdollisuus, joka sinulla on paikkaa täytettäessä. Nuorilla on energiaa, uusia ideoita ja he ovat yleensä aivan suvereeneja digitalisaation hyödyntäjiä. Ota rohkeasti huomioon myös iäkkäämmät hakijat, jotka ovat jo ohittaneet ruuhkavuodet, ja jotka pystyvät sitoutumaan työpaikkoihin pitkäksi aikaa ja tuomaan omaa kokemustaan, vakauttaan ja viisauttaan työyhteisöön. Vieraamman kieli- ja kulttuuritaustan omaava hakija voi tuoda organisaatioon aivan uusia tuulia, avata ovia uusiin yhteistyökumppanuuksiin ja rohkaista uusia työkavereitaankin ottamaan jatkossa helpommin kontaktia muihin ihmisiin. Ja jos haku ei meinaa tuottaa toivottuja tuloksia, niin tarkastele aidosti vaikka toisten yrittäjien/johtajien kanssa sparraillen ja keskustellen, että: onko työnantajamielikuvasi kunnossa, oletko valmis maksamaan uusille osaajille riittävästi, ovatko toimitilasi houkuttelevat, ovatko nettisivusi ajanmukaiset ja saako niistä oikean kuvan teidän yrityksestä/organisaatiosta tai että ehditkö ihan oikeasti itse hoitaa vaativaa rekrytointia, vai olisiko parempi ottaa osaava asiantuntijayritys siihen avuksi.

Kasvua tavoitteleva yrittäjä tai yritysjohtaja; ota rohkeasti kasvu puheeksi yrityksessä, johtoryhmässä, hallituksessa ja tee kasvuun konkreettinen suunnitelma, aikataulu ja budjetti ja lähde toteuttamaan kasvua ihan oikeasti. Kasvu ei tule itsestään tai tilauksia ”aggressiivisesti faxin vierellä odottaessa”, vaan se vaatii pitkäjänteistä työtä, markkinointia, kampanjoita, myyntihenkilöitä, matkustusta, tuotannon tehostamista, raaka-ainevaraston kasvattamista, rekrytointeja jne. Mieti myös mittarit ja rohkeat tavoitteet yrityksellesi, olivatpa ne sitten kasvuprosentti markkinoiden yleistä kasvuprosenttia nopeammin, laskutuksen kasvu, tilausten kasvu jne. ja seuraa niitä viikoittain ja kuukausittain, jotta tiedät, millä vauhdilla olette menossa kohti rohkeaa tavoitettanne.

Tomi Kohtanen
Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja 1.11. alkaen

Etelä-Pohjanmaan kauppakamarin toimitusjohtaja Tomi Kohtanen

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset