Osaamista on helppo hankkia
Ammatillinen koulutus on muuttunut työelämän muutosten mukana. Opiskelija voi hankkia osaamista joustavasti oppilaitoksessa, verkko-opinnoilla ja työpaikalla.
Koulu on tullut työpaikalle, työn vaatimukset taas konkreettisesti koululle.
– Ammatillista koulutusta toteutetaan tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa, Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksin liiketalouden lehtori Satu Tammi toteaa.
Tammi ja Vuoksin opinto-ohjaaja Paula Hakamaa luettelevat esimerkkejä, millä tavoin työnantajat voivat työntekijöidensä osaamista lisätä tai nykyistä osaamista päivittää.
Ammatillinen koulutus jatkuvassa haussa
Yhä edelleen on olemassa yhteishaku eri oppilaitoksiin. Se on kuitenkin tarkoitettu sellaisille, joilla ammatillinen tutkinto puuttuu kokonaan.
– Jatkuvassa haussa voi hakeutua ympäri vuoden kaikkiin Vuoksin perustutkintoihin sekä tutkinnon osiin, Tammi toteaa.
Vuoksin perustutkintoja ja tutkinnon osia opiskelee kokopäivätoimisesti myös aikuisia.
– On hyvä, että opiskelijaryhmissä on mukana jo työelämässä olleita nuorten rinnalla, Hakamaa sanoo.
Alkuun osaamiskartoituksella
Kun yritykset haluavat kouluttaa henkilöstöään, nousee usein esiin kysymys: kuka maksaa?
– Ammatilliset perustutkinnot ja tutkinnon osat ovat opiskelijalle maksuttomia. Oppisopimus perustuu työsopimukseen, jolloin työntekijälle maksetaan palkkaa, Tammi selventää.
Tällöin työnantaja pystyy lisäämään henkilöstönsä osaamista kustannustehokkaasti ja yrityksen tarpeiden mukaisesti. Ammatillinen koulutus on aina käytännönläheistä.
– Osaamista hankitaan työpaikalla käytännön työtehtävissä, verkossa opiskelemalla tai oppilaitoksissa lähiopiskeluna opiskelijan henkilökohtaisen suunnitelman mukaan, Tammi luettelee monipuolisia oppimismahdollisuuksia.
Hakamaa kiteyttää työelämän tuoman muutoksen koulutusorganisaatioille.
– Meidän tehtävämme on joustaa. Osaamistarpeiden kartoituksen jälkeen pystymme räätälöimään kullekin henkilölle ja työpaikalle sopivan koulutuksen.
Saattaen vaihdettava
Tähän ongelmaan oivan ratkaisun löysi Kauhajoen kansalaisopiston ja Panula-opiston rehtori Niina Kiprianoff.
– Meiltä oli eläköitymässä pitkään, yli 40 vuotta talossa ollut opistosihteeri. Heräsimme huoleen, että miten kaikki hiljainen tieto saadaan siirrettyä organisaatiossa eteenpäin.
Talossa aiemmin työkokeilussa ja määräaikaisissa työsuhteissa töissä ollut Kaarina Tuomola aloitti liiketoiminnan perustutkinnon opiskelun oppisopimuksella. Tutkinto räätälöitiin opistosihteerin työtehtäviä tukevaksi.
– Koulutukseni kesti kaksi vuotta ja nyt olen vakituisessa työsuhteessa, aiemmin perhepäivähoitajana ja äidinkielenopettajana työskennellyt Tuomola laskee.
Tuomola ehti olla yhtä aikaa eläkkeelle jääneen työntekijän kanssa noin puoli vuotta, jolloin lukuvuoden aikaiset eri työtehtävät opittiin kokeneen kollegan huomassa.
– Olin käytännössä koko kahden vuoden opiskeluajan täällä työpaikalla ja opintotehtävät olivat myös usein niitä asioita, joita sain työssäni tehdä, Tuomola kertoo.
Kiprianoff on erityisen iloinen nykykoulutuksen monimuotoisuuden luomista mahdollisuuksista.
– Tässä tärkeä työtehtävä ja osaaminen pystyttiin koulutuksen avulla siirtämään työyhteisössämme saattaen vaihtamalla eteenpäin.