Pyöräilyn uusi maailma
Sähköpyörällä ajo avaa monelle kokonaan uuden ulottuvuuden pyörällä liikkumisen luomista mahdollisuuksista.
Harva vaihtaa sähköpyörän saatuaan enää takaisin perinteiseen mankeliin. Näin toteavat myös pyöräkaupan ja huollon ammattilaiset Seinäjoen ja Vaasan Elite Bikesta.
─ Se näkyy meillä ensisijaisesti työsuhdesähköpyörien menekissä ja myös asiakkaiden itse ostamien pyörien kysynnässä, Elite Biken yritysmyynnistä vastaava Eetu Keränen kertoo.
Luonnollisesti sähköpyörä on arvokkaampi hankkia kuin pääosa ilman sähköä kulkevista pyöristä.
─ Valtio on tullut siinä kivasti vastaan verottoman pyöräedun kautta.
─ Työantaja tekee leasingsopimuksen työntekijänsä haluamasta pyörästä. Työntekijä hakee sitten pyörän, ja pyörän maksut hoituvat kätevästi suoraan palkanmaksun yhteydessä, Keränen selittää.
Verovapauden avulla pyörän hankintakustannukset voivat olla jopa 30% alhaisemmat kuin suoraan omaksi ostetulla pyörällä.
Elite Bike työsuhdepyöräpalvelun suosio kasvaa huimasti
Vuonna 2021 voimaan astunutta uusittua työsuhdepyöräetua hyödyntää jo lähes 100 000 suomalaista.
─ Meillä on satoja yritysasiakkaita, jotka käyttävät palveluamme. Kauttamme voi toki hankkia pyörän, vaikka työnantajan käytössä olisi mikä tahansa muu Suomessa toimiva palveluntarjoaja. Pääosin asiakkaamme ovat paikallisia yrityksiä Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta, mutta toki myös jostain muualtakin, Keränen sanoo.
Elite Biken tarjoama työsuhdepyörän hankintamalli on kuluton.
─ Meillä ei ole leasingsopimukseen liittyviä mitään hallinnointi-, toimisto- tai vastaavia kuluja. Palvelussamme yritys maksaa vain leasingmaksua, jonka se vähentää työntekijän palkasta joka kuukausi sopimuksen loppumiseen asti.
─ Kun yritys tekee kanssamme sopimuksen, mitään kuluja ei tule ennen kuin ensimmäinen pyörä on otettu työntekijällä käyttöön.
Työsuhdepyöräksi voi hankkia jopa 4500 euron arvoisen pyörän. Täyden verohyödyn saadakseen pyörän huollot ja varusteet kannattaa sisällyttää leasingpakettiin.
─ Leasingmaksu sisältää vakuutuksen varkauksien ja rikkoontumisen varalta.
Pyöräetu on siis palkkaa, joka maksetaan eri muodossa kuin rahana. Pyöräedun voi saada myös osa-aikatyöhön.
─ Se on työnantajan ja työntekijän välinen sopimus, Keränen kertoo.
Lunastus omaksi
Moni sähköpyörän hankkija pelkää pyörän jättämistä yleisiin tiloihin tai kaupunkien kaduille varkauksien vuoksi.
Lukkosysteemit ja hälytysmekanismit ovat kehittyneet paljon, jotta pyörävarkailla olisi vaikeampaa. Leasingpyörien vakuutukset luonnollisesti korvaavat varkaudet, kun pyörä on asiallisesti säilytetty ja lukittu.
─ Tähän mennessä tietooni ei ole tullut yhtään tapausta, jossa palvelumme kautta hankittu pyörä olisi varastettu.
Pyörän leasingsopimuksen päätyttyä pyörän voi hankkia omaksi lähes ilmaiseksi, sillä pyörä on tavallaan jo maksettu sen käytön aikana.
─ Lopuksi voi palauttaa pyörän, lunastaa omaksi tai siirtyä suoraan uuteen pyörään. Kannattaa kuitenkin aina lunastaa pyörä omaksi, sillä se maksaa vain murto-osan pyörän jälleenmyyntiarvosta, Keränen toteaa.
Valtuutettu monimerkkihuolto
Arvokkaissa ja paljon kilometrejä syövissä pyörissä huolto on tietysti tärkeämpää kuin harvoin maanteitä ja metsäpolkuja nielevissä menopeleissä.
─ Huollamme pyöriä merkistä riippumatta aina iskareista sähkömoottoreihin. Olemme myös Shimanon valtuuttama Service Center, joka tarkoittaa sitä, että mekaanikkomme ovat käyneet maailman johtavan osavalmistajan edellyttämät koulutukset.
Läpi vuoden ajaville ammattilaiset suosittelevat kausihuoltoa kahdesti vuodessa.
─ Jos ajaa myös talvella, kannattaa tehdä huollot sekä kesä- että talvikaudelle, Keränen päättää.