Vanhan tavaran uusi elämä
Huonekalumuotoilija Jenni Kaustinen kannustaa kaikkia kokeilemaan tuunausta, sillä pienelläkin muokkauksella vanhaan varastossa lojuvaan esineeseen voi puhaltaa aivan uutta eloa.
Huonekalumuotoilija Jenni Kaustisen käsissä vanhat muistoesineet muuttuvat uusiksi kodin sisustus- ja käyttöesineiksi, vaatteiksi tai koruiksi mielikuvituksen avulla. Hän tekee esimerkiksi vanhoista miesten puvuista design-reppuja, käytetyistä lankapuhelimista pöytälamppuja ja matkalaukuista kaiuttimia.
Seinäjokelaissyntyinen Kaustinen innostui vanhoista esineistä jo nuorena kierrellessään kirpputoreilla ja huutokaupoissa äitinsä kanssa. Kun hän aikuisiällä opiskeli itsensä huonekalumuotoilijan ammattiin, alkoi hän katsoa vanhoja esineitä muokattavina sisustustavaroina.
– Ihmisillä on paljon vanhoja esineitä, joilla on tunnearvoa, mutta jotka jäävät syystä tai toisesta pois käytöstä. Mietin, että mitä käyttöesineitä niistä voisi tehdä, että ne saisivat kotona kunniapaikan sen sijaan, että ne jäävät varastoihin lojumaan, Kaustinen kertoo.
Kissan vahinko
Artesaanin oman yrityksen liikeidean ensisykäys lähti liikkeelle, kun Kaustisen kissa pudotti hänen isoäidiltään saaman perintöastian lattialle ja se hajosi.
– Halusin astiasta muiston talteen ja tein siitä korun itselleni. Sitten ihmiset alkoivat kysellä, että voisinko tehdä heillekin tällaista. Siitä se sitten lähti liikkeelle, Kaustinen kertoo.
Nyt hänen Design Kaje -yrityksensä on ollut pystyssä jo oli kymmenen vuotta. Esineet valmistuvat Kaustisen nykyisessä kotikaupungissa Turussa, mutta hänellä on paljon jälleenmyyjiä ympäri Suomen ja hän myy esineitä myös omassa verkkokaupassaan.
Lähtökohta Kaustisen suunnittelemiin tavaroihin on edelleen sama kuin yrityksen alkutaipaleellakin; hän suunnittelee uusia tavaroita pitkälti omasta tarpeesta. Esimerkiksi laukkukaiuttimet syntyivät, kun hän halusi yhdistää miehensä musiikkiharrastuksen sulavasti omaan sisustustyyliinsä. Uudenaikaiset kaiuttimet sujahtivat piiloon retroon matkalaukkuun, jossa on hyvä kaikukoppa.
Huonekalumuotoilija suunnittelee pöydän vaikka konepellistä
Kaustinen kertoo, että hänen tekemänsä esineet on aina suunniteltu säilytettävänä pidettävän esineen ehdoilla.
– Pitää miettiä, mikä siinä esineessä on säilyttämisen arvoista ja keksiä sitten, minkä käyttöesineen siitä voisi tehdä. Yleensä pohdimme tätä yhdessä asiakkaan kanssa.
Yksi hänen erikoisimmista tuunaustöistään on ollut vanhan auton ruostunut konepelti.
– Se oli asiakkaan ensiauto ja hän halusi säilyttää siitä muiston. Tein siitä hänelle sohvapöydän, jossa auton konepelti oli kantena.
Tuunausdesign on ekoteko
Kaustinen uskoo, että sisustustyyli, jolla ihmiset kertovat entistä enemmän itsestään, on yleistymässä pikkuhiljaa Suomessakin.
– Maailmalla on jo nähtävissä, että sisustuksessa kaikki ei ole enää niin geneeristä, vaan sisustuksessa näkyy entistä vahvempana ihmisten oma tyyli, joka kertoo heidän omasta elämästään.
Uniikin tyylin lisäksi kiertotalouden ehdoilla tehdyt käyttöesineet ovat ekoteko ja ne säästävät rahaa.
– Se on yksi syy mikä on vienyt minut tälle tielle. Kun olin opiskelija, halusin sisustaa omaa kotiani, mutta minulla ei ollut hirveästi rahaa. Tuunasin kaiken mitä minulla oli. Pienellä rahalla voi saada paljon aikaan ja kuka tahansa voi tehdä mitä vain, Kaustinen rohkaisee.
Aloita näin
Jenni Kaustinen vinkkaa, että tuunaus kannattaa aloittaa hankkimalla mattoveitsi, tapettia, maalia ja muovikalvo DC fixiä.
– Niillä pääsee jo tosi pitkälle. Esimerkiksi maalaamalla tai tapetoimalla esineeseen saa jo uutta eloa.
Hän muistuttaa, että rakasta esinettä tuunatessa työ kannattaa aloittaa siitä, että miettii, mitä esineestä haluaa ehdottomasti säilyttää. Vasta sitten mietitään, mitä siitä tehdään.
– Näin esineestä ei tule tuhonneeksi jotain oleellista, Kaustinen perustelee.
Hän myös vihjaa, että projektit kannattaa aloittaa pienestä ja yksi kerrallaan.
– Kun onnistut tekemään yhden asian, innostut tekemään seuraavan. Tee vähän ja yksi kerrallaan ja valmiiksi.
Hän muistuttaa, myös, että tuunaustyössä jokaista vaihetta ei tarvitse välttämättä tehdä itse.
– Voit viedä esimerkiksi itsetuunaamasi valaisimen sähköinsinöörille ja hän laittaa siihen sähköt. Ei kannata ajatella, että en voi tuunata tuota, koska en osaa tehdä jotain osiota. Kannattaa ehdottomasti tuunata kaikkea pientäkin, siitä se lähtee, Kaustinen kannustaa.