Article image
Tänään nyt on ollut tälläistä nappikauppaa, mutta välillä ostetaan isomminkin, esimerkiksi useampi kunnon huonekalu keralla, Pihlas kertoo.
12.06.2020
Koti ja asuminen

Antiikkia ja Aarteita Kauhavalla

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Onnellinen on mies, joka tekee mitä haluaa. Sellainen on vanhoihin tavaroihin keskittyneen kauhavalaisen Antiikkia ja Aarteita -myymälän pitäjä Janne Pihlas.

– Tämä on sellaista yhdenlaista aarteenmetsästystä. Joka aamu tulee hymy huulille, kun tänne tulee ja tuntee nämä tuoksut. Tästä on mukava aloittaa päivä, ikinä ei tiedä keitä ovesta tulee ja mitä tulee tapahtumaan, Antiikkia ja Aarteita myymälän omistaja Janne Pihlas kertoo.

Pihlasta kiehtoo vanha käsityöläisperinne, vanhojen tavaroiden kestävyys ja korjattavuus ja ennen kaikkea se, että saa olla tekemisissä ihmisten kanssa. Vanhat tavarat ovat vetäneet Pihlasta puoleensa jo lapsena.

– Olen ollut keräilijä oikeastaan koko ikäni. Tässä kaupanpidossa onkin mukavaa, että saa hetken kuvitella, että nämä ovat minun.

Antiikkia ja Aarteita
Pihlaksen myymälässä käy kaikenikäisiä asiakkaita. Ala-asteikäiset pojat käyvät ostamassa erityisesti kortteja, vanhoja pikkuautoja sekä hylsyjä ja muuta sota-aiheeseen liittyvää. Tutkittavaa löytyy kaikille.

Lähimatkailua ja löytöretkeilyä

Kesä on sesonkiaikaa, ja haastattelua tehdessäkin ovi käy lähes jatkuvalla syötöllä. Kesälomalaiset pistäytyvät mielellään eri kaupunkien kirpputoreilla ja antiikkiliikkeissä tekemässä löytöjä. Viime viikolla Pihlas lomaili kuitenkin itse.

– Viikon maltan pitää lomaa vuodessa, muuten pidän putiikkia auki aina paitsi sunnuntaisin. Kesällä on mukavan kiireistä, Pihlas kertoo, ja neuvoo samalla kahvilaa tiedusteleville asiakkaille parikin mukavaa vaihtoehtoa lähistöltä.

Pihlas itse kävi huuhtomassa kultaa poikansa kanssa Lapissa, Kutturantiellä, Sotajoella ja Tankavaarassa. Lappi on miehelle tärkeä, ja hän tunnustaakin, että unelmana on muuttaa sinne kokonaan jossain vaiheessa.

– Ei sieltä vaskoolista nyt vielä oikotietä onneen löytynyt, mutta mennään taas ensi vuonna vähän viisaampina uudestaan, Pihlas sanoo.

Monipuolinen valikoima houkuttelee tekemään löytöjä. Pihlaksella voi teettää myös avaimia.

Parhaat löydöt tulevat suoraan ihmisten kodeista

Kesäsesongin aikana myös myytävää tarjotaan joka päivä.

– Tänäänkin ostin lisää vanhoja kauhavalaisia puukkoja myyntiin. Ne ovat suosittuja, varsinkin harvinaisemmat Iisakki Järvenpään puukot, Pihlas esittelee puukkovitriinin valikoimaa.

Hiljattain Pihlas osti heräteostoksena 150 kasetin c-kasettitelineen. Se komeilee nyt myymälän seinällä, C-kasetit myyvät taas.

Pihlas ilmoittelee välillä ostohalukkuudestaan myös lehdessä, mutta yleensä ihmiset tulevat suoraan tarjoamaan tavaraa myyntiin.

– Nuorempana kävin jonkin verran huutokaupoissakin, mutta kyllä parhaat aarteet löytyvät suoraan tavaran alkuperäiseltä omistajalta. Siinä jää myös kaikki välikädet pois, jolloin kauppa on parempi molemmin puolin. Teemme myös avopuolisoni Katja Mansikkaviidan kanssa paljon kuolinpesän tyhjäyssiivouksia siten, että siivoamme kodin samalla myyntikuntoon, Pihlas kertoo.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Valokuvamuisti apuna tavaramäärässä

Pihlas huomasi jo nuorena Keski-Euroopassa reissatessaan, että hänellä on valokuvamuisti. Koko ikänsä kaikenlaista rakennelleelle miehelle siitä on ollut paljon hyötyä. Pihlas tunnetaankin laajasti Harley-Davidson moottoripyörien virtuoosimaisena rakentajana.

– Kun näin reissussa jonkun mekaniikan, osasin rakentaa sellaisen itse kotiin päästyäni. Tässä työssä muistista on apua. Vaikka tavaroita on paljon, muistan ulkoa koko valikoiman, Pihlas sanoo.

Moottoripyöräpaja on edelleen pystyssä myymälärakennuksen toisessa siivessä, mutta hitsipilli ei kuumene enää entiseen tahtiin. Pajalle asti kun ei kuule, jos asiakkaat tulevat.

Moottoripyörien rakentamisen lisäksi Pihlaksen käsissä pysyvät muutkin työkalut.

– Jotain kun ontullut tehtyä itsekin, niin vanhoista tavaroista on ollut hyvä ottaa mallia. Ne on tehty kestämään. Kaikki muu täällä onkin myynnissä paitsi työkalut. Ei näitä vanhoja tavaroita voi uusilla työkaluilla korjata. Työnjäljestä näkee heti, jos on tehty jollain muulla kuin käsipelillä, Pihlas kertoo.

Antiikkia ja Aarteita Janne Pihlas
Janne Pihlas on rakennellut paljon myös moottoripyöriä. Tällä hetkellä myynnissä on muutama venäläinen ajopeli.

Kellot ja emalikyltit liikkuvat liukkaasti

Vanhin tällä hetkellä myynnissä oleva esine on vuodelta 1636 peräisin oleva vanha arkku. Puumerkintulkitsijan mukaan arkku on ollut laivalla lääkintälaukkuna. Arkku löytyi puuladon pohjalta Kortesjärveltä, ja Pihlas huomasi vasta kotiin tullessaan kuinka vanhasta esineestä olikaan kyse. Arkku on palvellut jo satoja vuosia, ja pohjan uusimisen jälkeen se on jälleen käyttövalmis.

Kierrättäminen ja kertakäyttökulttuurin välttäminen on Pihlakselle tärkeää, mutta sisustustrendejäkin antiikkialalla seurataan. Tämän hetken hittituotteiksi Pihlas mainitsee emalikyltit sekä kauppa- ja huoltoasemarekvisiitan.

Trendit elävät vanhoissakin tavaroissa, ja takavuosien suosikeista maitohinkeistä ja kahvipurkeista, ei tänä päivänä ollakaan enää valmiita maksamaan.

– Kauhavan vanhan Shellin emalikyltti 20-luvulta myytiin heti, kun se saatiin esille. Emalikyltit ylipäätään eivät täällä kauaa pesää tee, ne menevät päivässä parissa, Pihlas kertoo.

Antiikkiliikkeessä on tärkeää, että tavaraa on paljon. Asiakkaat ovat kuin löytöretkeilijöitä, joilla jokaisella on omat mielenkiinnonkohteensa.

Antiikkia ja Aarteita on mukava pistäytymispaikka Kauhavalla

Monipuolinen valikoima saa asiakkaat pistäytymään tuon tuosta. Hyllyjen välissä saa kierrellä rauhassa ajatuksiinsa uppoutuen. Juttupäällä oleville asiakkaille Pihlas löytää aina aikaa, keskeyttää työnsä, ja jää toimittelemaan.

– Paikka on tärkeä, kaupanteon lomassa puhutaan välillä hyvinkin syvällisiä. Ja kyllähän tässä välillä tuntee tekevänsä hyvääkin, kun käy ostamassa tavaraa, ja myyjä kertoo, että saavat sillä hinnalla nyt taas sähkölaskun maksettua, Pihlas sanoo.

Antiikkia ja Aarteita Kauhavalla
Kaupat tuli. Kai Almgren piipahtaa Pihlaksen putiikissa epäsäännöllisen säännöllisesti. Tällä kertaa mukaan lähti hieno retrokello Amerikasta kotiinpalaavalle pojalle. Pihlas korjasi kellon mekaniikan kaupanteon lomassa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (215 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset