Ikääntyminen osuu myös Kelaan
Kela tarjoaa iäkkäämmille selkokielisen verkkopalvelun, sekä mahdollisuuden jättää hakemuksen puhelimella ja käyttää puheentunnistusta.
Isokyröläistaustainen Jukka Melanen valittiin keväällä Kelan IT-palvelujen johtoon. Vaikka opiskelut ja sen jälkeiset työt veivät miehen jo heti lukion jälkeen maailmalle, ei Isokyrö ole miehestä lähtenyt.
– Käyn säännöllisesti, pääasiassa isän luona, Melanen toteaa.
Hän ihastelee lapsuuskuntansa elävyyttä.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.– Esimerkiksi Isonkyrön meijerissä täytyy olla jotain taianomaista. Ensin siellä kehitettiin ja valmistettiin Oltermannia, maailmanmestaruustittelin voittanutta juustoa. Nyt maailmanmestaruuksia voittaa samaisen meijerin gini ja viski. Olkoon nuo todisteena siitä, että kaikki onnistuu.
– Onkin aiheellista, että omistan myös itse, monen muun kyröläisen tapaan, osuuden tynnyristä nykyisen meijerin tuotetta, hän naurahtaa.
Johtamisoppia pankista
Jukka Melanen lähti lukion jälkeen opiskelemaan Helsingin yliopistoon matematiikkaa, tietotekniikkaa ja fysiikkaa.
– Pari kertaa pyrin lääkikseenkin, mutta sinne en päässyt.
Filosofian maisteriksi valmistuttuaan Jukka palasi vielä Vaasaan armeijaan, sen jälkeen pääkaupunkiseutu on pitänyt miehestä huolen.
– Olin jo opiskelujen aikana töissä silloisessa Kansallis-Osake-Pankissa. Pankin antolainausjärjestelmät rakennettiin tuolloin uusiksi uuteen ympäristöön.
Vakituinen työ löytyi sittemmin myös KOP:stä. Kun KOP ja SYP 90-luvun puolivälissä yhdistyivät, oli Jukka uudistamassa fuusion tietotekniikkaa.
– Tiivistetysti voin sanoa, että 10 vuotta meni KOP:ssa ja 13 vuotta KOP:n ja SYP:n yhdistymisessä syntyneessä Fidentassa, jossa kehitettiin ja ylläpidettiin tulevan Nordean tietojärjestelmiä.
– KOP:n ja SYP:n fuusiota valmisteltiin yhdeksän kuukautta. Loppuhuipentuma, ”Big Bang”, alkoi helmikuisena torstaina klo 16, jolloin pankit suljettiin. Ne avattiin tiistaina aamulla. Tuo projekti oli siihen aikaan Suomen tietotekniikkahistorian merkittävin projekti.
Tehtävää ja jännitystä fuusion loppurutistuksessa riitti, mutta yöunia Jukka ei tunnusta menettäneensä. Tosin jotkut tekivät tuolloin lähes 60 tuntia töitä yhteen putkeen.
– Tuo pankkiaika oli kokonaisuutena hyvä tietotekniikan johtajakoulutuksen oppi.
Pankkien fuusioiduttua myös Tieto tuli mukaan kuvioihin. Se tiesi Melasen työtehtävien ulottumista myös Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan.
Hyvä työ oli huomattu, sillä 2008 Jukasta tuli Tiedon asiakkuusjohtaja ja kolme vuotta myöhemmin Tieto Esy Oy:n toimitusjohtaja.
Liikkuvaan junaan
Ilmeisen hyvä työ myös Tiedon palveluksessa poiki urakehitykselle jatkoa, sillä viime keväänä Melanen valittiin 57 hakijan joukosta Kelan IT-palvelujen johtajaksi.
– Hyppäsin liikkuvaan junaan, sillä IT-palvelukeskuksen suunnittelu oli Kelassa aloitettu jo vähän aikaisemmin.
Alku on sujunut kuitenkin hyvin ja Melanen on iloinnut siitä ammattitaidosta mitä nykyisessä työyhteisössä on. Kaikki vaadittava työ pystytään tekemään Kelan omalla henkilökunnalla.
– Mutta maailma muuttuu koko ajan ja meidän on muututtava myös. Toiminnallinen muutos ei silti saa ohittaa inhimillistä muutosta.
Niin Kelan ulospäin suuntautuneissa asiakaskontakteissa kuin sisäisessäkin kanssakäymisessä Melanen korostaa kerta toisensa perään hyvää ja positiivista kohtaamista.
– Tapahtukoon kohtaaminen sitten puhelimella, sähköpostilla tai henkilökohtaisesti, siitä pitää jäädä positiivinen jälki. Luottamus ja arvostus pitää ansaita joka päivä uudelleen. Vuoropuhelua, kohtaamisia ja viestintää ei ole ikinä liikaa.
Kokeiluilla iäkkäille helpotusta
Jukka Melanen toivoo voivansa kehittää Kelan tietotekniikkaa ketterämmäksi, unohtamatta kustannustehokkuutta. Asiakaskokemusta pitää pystyä kehittämään niin verkossa kuin suorassa kontaktissakin.
– Se mitä asiakas kulloinkin tarvitsee, täytyy tulla meillä hyvin ymmärretyksi. Pohdimme kuinka pystyisimme helpottamaan kansalaisen arkielämää. Pitää huomioida myös se, että 5-15 prosenttia kansalaisista ei tule ikinä käyttämään digitaalisia palveluita.
– Meillä on oma innovaatioyksikkö, jossa tehdään erilaisia tulevaisuuden kokeiluja. Esimerkiksi selkokielinen verkkopalvelu, hakemuksen jättäminen puhelimella ja puheentunnistuksen käyttömahdollisuudet voivat helpottaa iäkkäämpien henkilöiden digitaalista asiointia tulevaisuudessa.
Kelan uudessa strategiassa on kolme keskeistä teemaa: asiakaskokemuksen kehittäminen, luottamus ja yhteistyö sekä tiedon liikkuvuus ja sen hyödyntäminen.
– Pieni viilaus lainsäädäntöön toisi Kelalle mahdollisuuden rakentaa vielä parempia digitaalisia palveluita kansalaisten arjen helpottamiseksi ja asiakaspalveluun enemmän joustavuutta, Jukka Melanen toteaa.
– Toivottavasti tulevaisuudessa omien tietojen liikkuvuus ja hyödyntäminen saadaan entistä jouhevammaksi.
IT-palvelujen johtajana Melanen kuuluu myös Kelan johtoryhmään. Omassa työssään hän korostaa kolmea kohtaa: valmentavaa johtamista, jatkuvaa oppimista ja kehittymistä sekä tärkeimpänä palveluasennetta.
Omaa esimerkkiä hän on näyttänyt mm. suorittamalla aikuisiällä Tampereen yliopistossa EMBA-tutkinnon (executive master of business administration).