Ei tarvita hokkuspokkusta
Into Seinäjoki niittää mainetta koko valtakunnassa yrittäjäystävällisellä palveluasenteella, mikä läpäisee koko kaupunkikonsernin.
Into Seinäjoen vastaus sähköpostiviestin aikataulukyselyyn tuli 10 minuutissa. Se ei ole ihan jokaisen organisaation toimintatapa.
– Tapamme työskennellä on tartu toimeen, Into Seinäjoen toimitusjohtaja Leena Perämäki kertoo ja siihen on syynsä.
Etelä-Pohjalaiset yrittäjät ovat suoraviivaisia, nopeita ja ratkaisuhakuisia.
– Meiltä odotetaan ihan samoja asioita ja olemme onnistuneet siinä tosi hyvin. Se vaatii, että vastataan asioihin, eikä niitä roikoteta, Into Seinäjoen asiakkuusjohtaja Jukka Pajunen selventää.
Yrityksiä koskevat kaikki päätökset ja ratkaisut eivät mitenkään voi aina olla yrittäjille myönteisiä.
– Me olemme kuitenkin ikään kuin samalla puolella pöytää yrittäjien kanssa. Se auttaa, vaikka emme pystyisi juuri tiettyä ongelmaa tai asiaa ratkaisemaan, Perämäki pohtii.
Matalampi kynnys
Talouden tulevaisuus näyttää nyt koko Suomessa epävarmalta. Se saa ihmiset ja yritykset varovaisiksi.
– Meidän alueemme yritykset ovat hyviä selviytymään. Kun on paljon pieniä yrityksiä, tilanne on edullisempi kuin alueilla, jossa on yksi iso työnantajayritys ja sitä myöten sen alihankkijat joutuvat vaikeuksiin, Perämäki luonnehtii alueen yrityskenttää.
Into kannustaa yrityksiä ottamaan yhteyttä kaikissa markkinatilanteissa. Vaikka ei uskoisi apua löytyvän, silti kannattaa yrittää.
– Ehdottomasti matalalla kynnyksellä meihin yhteyttä. Se on varmasti parempi, kuin itsekseen pohtia tai etsiä ratkaisuja yrittämisen tulossa vaaniviin vaikeuksiin.
Ratkaisuja löytyy
Juuri julkistetun yritysbarometrin mukaan Etelä-Pohjanmaalla on koko maan alueet mitaten huonoimmat odotukset yritystoiminnan lähitulevaisuudelle.
– En kyllä tunnista tuota täältä meidän alueeltamme. Joko syy on Seinäjoen alueen ja muun Etelä-Pohjanmaan välinen ero odotuksissa tai sitten EP:n alueen yrittäjät ovat luonteeltaan varovaisia ja vähättelevät tilannettaan ja odotuksiaan, Pajunen ihmettelee.
– Rakennusala on tietysti poikkeus, niin kuin koko maassa. Se on hiljentynyt voimakkaasti, Perämäki lisää.
EP:n yritysten selviytymisen ja menestymisen luonnetta kuvaa myös se, että erilaisia tukia ei osata tai haluta hakea ja käyttää.
– Täällä on totuttu itse ratkaisemaan ongelmat. Ehkä sekin liittyy tuohon yritysbarometrin tulokseen. Voivottelu ja synkistely ei auta, vaan yritetään ratkaista tilanne ja suunnata eteenpäin, Perämäki mietiskelee.
Yrittämisen kivijalka jo geeneissä
Vihreä siirtymä ja työvoiman saanti ovat kaksi tämän vuoden painopistealuetta yritystoiminnan menestyksen edesauttamisessa.
– Meiltä kannattaa kysyä apua molempia asioita pohdittaessa. Investointitukien ja EU-ohjelmien rahojen hakemisessa on tietysti paljon tekemistä, mutta kyllä niihin kannattaa ainakin tutustua, Perämäki muistuttaa yrittäjiä.
Etelä-pohjalaisen yrittäjän luonnetta analysoidessa esiin nousee jonkinasteinen yrittämisen geeniperimä.
– Jollakin tapaa törmää siihen, että yrittäminen on äärettömän luonnollista. Sitä ei tarvitse täällä perustella kenellekään ja on itsestään selvää, että hyvän idean saatuaan lähtee sitä jollakin sapluunalla itse toteuttamaan, Pajunen kertoo.
Juuri on alkanut elintarvikeviennin edistämiseen tähtäävä projekti, johon Into toivoo mukaan paljon viennistä kiinnostuneita yrityksiä
– Vientitilastoissa alueemme näkyy suht heikkona, mutta se on hiukan harhaanjohtava sillä alueemme yritykset tekevät paljon tuotteita, jotka viedään esim. jonkun muun tuotteen osana maailmalle, Pajunen selvittää.
Maakunnallinen kasvurahasto aloittaa
Into Seinäjoen toimitusjohtaja Leena Perämäki on erittäin iloinen siitä, että Seinäjoen alue vetää uusi investointeja, vaikka talouden suhdanteet näyttävät nyt vaikeilta,
– Meillä on Roveksen yritysalueelle tulossa investointeja kymmenkunta kappaletta. Kunhan ajat selkiytyvät, niin ne varmasti lähtevät liikkeelle.
Alueen yritykset eivät ole lamaantuneita, vaan ovat aktiivisesti ratkomassa tämän hetken toiminnan haasteita.
Seinäjoen kaupunki puolestaan käynnisti maakunnallisen kasvurahaston ankkurisijoittajana miljoonan euron panoksella.
– Sen ehtona oli, että pitää saada vähintään kolme miljoonaa yhteensä. Nyt kasassa on kolme ja puoli miljoonaa ja sijoituskohteitakin on jo valmiina.
Sijoituskohteeksi pääsyn edellytyksenä on kansainvälisen kasvun tavoittelu.
– Siihen voi hakea sekä sijoittajana, että kohteena, Perämäki kannustaa.