Article image
Suomalaisissa kouluissa käytettiin sekä suomalaisia, että ulkomaalaisia opetustauluja.
18.04.2020
Koti ja asuminen

Kurkistus Kauneimmat koulutaulut -näyttelyyn

Teksti ja kuvat: Taru Valkama

Pohjanmaan museon talvinäyttely Kauneimmat koulutaulut esitteli 15.11.2019-29.3.2020 välisenä aikana lähes sata opetuksen apuvälineenä käytettyä koulutaulua. Tauluja on käytetty Porvoon kuurojenkoulussa ja ne kuuluvat Kuurojen museon kokoelmaan, jota säilytetään näyttelyn tuottaneella Työväenmuseo Werstaalla.

Kauneimmat koulutaulut
Pohjanmaan museolla nähdyt taulut kuuluvat Kuurojen museon kokoelmaan.

Koulutaulujen historia

Werstaan kotisivuilla on tarkkaa tekstiä siitä, miten koulutaulujen valmistus alkoi 1800-luvulla Saksassa ja Ranskassa. Suomessa niitä alettiin tehdä 1900-luvun alussa. Suomalaisissa kouluissa käytettiin sekä ulkomaisia että kotimaisia opetustauluja. Niiden aiheet kattoivat kaikki kansakoulun oppiaineet luonnontiedosta laskentoon. Sisällön suunnittelivat opetusalan ammattilaiset, toteutuksesta huolehtivat kuvataiteilijat ja ansioituneet kuvittajat. Opetustaulut välittivät tehokkaasti oman aikansa ajattelutapoja ja asenteita kasvavaan nuorisoon. Kuvien välityksellä lapsiin iskostettiin niin kristillisiä hyveitä kuin isänmaanrakkauttakin.

Vielä nykypäivänäkin voisimme oppia näistä yksityiskohtaisista tauluista työskentelytapoja.
Taulut veivät mukanaan eksoottisiin maihin.

Taulujen matka kouluista koteihin

Monet tauluista muistetaan hyvin, sillä kalliita tauluja käytettiin vuosikymmenestä toiseen ja tauluista otettiin myös uusintapainoksia. Vaasan kaupungin museon tutkija Minna Vihla mainitsee, että erityisesti mustapohjaiset taulut ovat olleet suosituimpia kautta aikojen ja sen vuoksi niitä onkin päätynyt paljon yksityisille henkilöille. Esimerkiksi Ebba Masalinin piirtämiä Otavan julkaisemia mustapohjaisia kasvitauluja painettiin seitsemällä vuosikymmenellä aina 1960-luvulle saakka.

Vielä nykypäivänäkin Masalinin taidetta on saatavilla Taito Shopeista julisteiden ja korttien muodossa.

Opetusvälineiden kehitys ja yhteiskunnan sekä koulutusjärjestelmän muutos 1960- ja 1970-luvulla siirsi koulutaulut aktiivikäytöstä varastojen uumeniin. Kyläkoulujen lakkauttamisten myötä monet tauluista ovat päätyneet huutokaupoista myös kotien seinille suosituiksi sisustusesineiksi.

Suosittuja Ebba Masalinin piirtämiä Otavan julkaisemia kasviaiheisia opetustauluja painettiin seitsemällä vuosikymmenellä aina 1960-luvulle saakka.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koulutaulut museo opetustaulut pohjanmaa vaasa werstas

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset